烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

因為"巧手地獄廚神大比拼"嘅B餐材料有豬肉乾,但我呢度冇得賣,
有都要去好遠又唔平,所以今晚自己整咗先,實在易到不得了。

pwsmay    發表於 14-10-13 10:04
bobo101^*^    發表於 14-9-14 21:21
lalamike  好吸引啊!  發表於 14-7-11 20:58
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:因為\"巧手地獄廚神大比拼\"嘅B餐材料有豬肉

原帖由 rose-mag 於 14-07-09 發表
因為"巧手地獄廚神大比拼"嘅B餐材料有豬肉乾,但我呢度冇得賣,
有都要去好遠又唔平,所以今晚自己整咗先, ...
睇見都好想食

禁止訪問

禁止訪問

禁止發言

男爵府

熱血勳章

回覆 rose-mag 的帖子

大宅

回覆:自家製豬肉乾

Recipe pls

rose-mag  check # 9   發表於 14-7-10 04:34

男爵府

回覆:rose-mag 的帖子

\'

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

食譜食譜,其實以前已出過,今次溫故知新,又再整,加咗少少辣味同改咗DD材料。

材料:

豬肉 半磅(要有D肥,絞碎成免治肉)
牛肉 半磅(絞碎成免治肉)

醃料:
生抽 1湯匙
老抽 1湯匙
糖 2湯匙
蜜糖 1湯匙半(今次用maple syrup)
紅椒碎 半茶匙
鹽 1茶匙
黑胡椒碎 半茶匙
玫瑰露 1茶匙
紅椒粉 1/3茶匙(Paprika)
清水 5湯匙

另maple syrup 3-4湯匙或蜜糖加水,同等份量。

煮法:
1)免治豬肉及牛肉混合,加入醃料攪勻至些微成膠,放雪櫃約半小時。
2)焗爐預熱180度,將肉自雪櫃取出。
3)焗盤舖焗爐紙,將肉放上面,用保鮮紙舖面,用麵棍碌薄至約2-3mm厚。

4)撕起保紙鮮,將焗盤入焗爐,先焗10分鐘。取出應有很多肉汁,將肉反轉面,塗上一層maple syrup,再焗10分鐘。

5)取出焗爐將肉再反轉面,再塗maple syrup,再焗5分鐘。如此類推至肉面轉深色及開始肉餅邊緣部份見微焦色。

6)攤凍後可以剪成小塊。

**爐溫因爐而異,目測肉餅已轉深色或開始見焦不必一定反面太多次。同樣地,如果肉餅反轉多次都未轉色及質地轉實的話,可以加大爐溫或再焗更耐時間。
**肉不能過瘦,否則出嚟嘅肉乾會又乾又硬唔好食。
**醃料以甜味為主,可自行加入如咖哩粉或魚露等。
**玫瑰露會香一D,冇的話用米酒都可以。
**加水係要肉質多汁,加完要有足夠時間俾肉去吸收水份。

我對仔女係都要幫手整,佢地話要印模,於是拎咗D曲奇模印D形狀出嚟。

lalamike  多謝食譜!我都試下先!希望成功啦!  發表於 14-7-11 20:58

大宅

回覆:自家製豬肉乾 (已加食譜)

請問 紅椒粉是什麼, 加了有辣味的?

別墅

回覆:rose-mag 的帖子

嘩。。好有心機。。。

公爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

水晶宮

王國長老

akalbb 發表於 14-7-9 17:20
請問 紅椒粉是什麼, 加了有辣味的?
紅椒粉即係英文Paprika,辣味唔算勁,反而辛香味重D,加咗香D,
冇唔加問題不大。講辣加紅辣椒碎就真係會辣D啦。

禁止訪問

洋房

嘩,你整得好靚,我第一次整,味道ok,但口感好似好散,點可以整到好似你咁,有咩秘決?

洋房

我第一次整

王國長老

pat031288 發表於 14-7-10 01:26
買免治豬肉返嚟要點處理先冇臊味
整豬肉乾你有冇落到玫瑰露或米酒?平日煮免治豬肉我會落蒜頭或薑片,
你用嚟點煮?唔同菜都可以用不同食材幫助。

王國長老

SAFFIHOSE 發表於 14-7-10 02:49
我第一次整
睇相唔覺得散喎,你有冇攪到D肉有D起膠?同埋要有肥至得,
你呢個焗得好靚又上色呀。

洋房

勁呀!!

首頁

尾頁

跳至