烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

勁吸引響公司留哂口水

rose-mag    發表於 14-9-17 07:05

伯爵府

rose-mag 發表於 14-9-5 02:16
用全牛冇問題,不過全牛可能會乾一點,唔好要全瘦,唔係真係變乾。
玫瑰露比較香,唔太講究的話紹興酒米酒 ...
我用air fryer 焗,好乾。唔係咁好味。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

1mocha 發表於 14-10-12 12:45
我用air fryer 焗,好乾。唔係咁好味。
Airfryer可能要試不同時間同溫度,因為airfryer似乎係好勁快抽乾水份。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

回覆:自家製豬肉乾 (已加食譜)

剛買咗個焗爐,再焗效果好好多 我用grill. 但都乾,唔知係咪太大火 或太薄。唔知用什麼function 會好d

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:剛買咗個焗爐,再焗效果好好多 我用grill.

原帖由 1mocha 於 14-10-13 發表
剛買咗個焗爐,再焗效果好好多 我用grill. 但都乾,唔知係咪太大火 或太薄。唔知用什麼function 會好d
用bake得架啦,grill用嚟焗燒肉個皮造爆皮效果,所以可以想像到係比焗令到d肉更乾,你再試下齋用bake function啦。

水晶宮

見到都好想食

伯爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 14-10-13 發表剛買

原帖由 rose-mag 於 14-10-13 發表
用bake得架啦,grill用嚟焗燒肉個皮造爆皮效果,所以可以想像到係比焗令到d肉更乾,你再試下齋用bake funct ...
謝謝你,等我第二批試吓用bake.

伯爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 14-10-13 發表剛買

原帖由 rose-mag 於 14-10-13 發表
用bake得架啦,grill用嚟焗燒肉個皮造爆皮效果,所以可以想像到係比焗令到d肉更乾,你再試下齋用bake funct ...
完來呢個焗爐重有個roast function. 咁唔知邊個啱d.

另我想請教吓,如用焗爐有冇d 晚餐可介紹吓。 如焗一件roast beef. sliced。來食的西式晚餐。。 又或都有冇可做中式的。 最緊要不用炒同睇火。

王國長老

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-10-13 發表用

原帖由 1mocha 於 14-10-13 發表
完來呢個焗爐重有個roast function. 咁唔知邊個啱d.

另我想請教吓,如用焗爐有冇d 晚餐可介紹吓。 如焗一 ...
豬肉乾用bake, roast 係大大舊肉至用得著。
roast beef 好易,牛醃好後放入爐,焗下反下就得,食譜我得閒揾俾你,今日放假應承帶仔女去睇戲

王國長老

1mocha 發表於 14-10-13 04:06

另我想請教吓,如用焗爐有冇d 晚餐可介紹吓。 如焗一 ...
襯老公整緊嘢未出門口,搵到呢幾個我之前出過帖嘅。

呢邊美國佬最鍾意嘅Pizza,最緊要有塊好嘅Pizza stone或Pizza pan,
冇的話(如果唔係成日整就未必要等登買,好嘅唔係平)整細細個,
一人一個都可以啦,但時間要減番少少,唔係驚會燶。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=9421143

香草醬燒豬仔骨,醃過夜焗好就食得,熱食凍食都可以,
可以一次過醃同焗多D,分幾餐,食時熱番,BBQ或大食會最方便。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12281364

迷迭香焗雞塊,成隻雞焗都得架,不過要焗耐D,同埋要中途反下隻雞,
我呢度耐不耐就會有雞塊、雞脾或雞槌減價,買嚟焗,食剩可以拆肉
整三文治或煮咖哩。成隻雞焗的話,焗完個雞殼可以加雜菜煮湯。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12315888

伯爵府

回覆:自家製豬肉乾 (已加食譜)

謝謝你咁多介紹, 我要時間消化。我呢度買雞翼,.雞批都好平,全翼為hkd15 /kg. Drumstick 都係21/kg. 都

首頁

尾頁

跳至