爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

就o黎結婚週年, 想俾太太一個驚喜, 所以想問下大家有無煎牛扒o既心得提供嗎

等待驗證會員

煎牛扒心得

Hi Hi,

煎牛扒好簡單, 首先要睇你買什麼種類?
因唔同級數, 肉質相差很遠!
我建議可以買西冷, 肉質比較鮮嫩!
清潔後用cooking tissue吸乾, 洒小小鹽係上面, 唔駛再加其他調味,如果唔係會失去原味!
之後開始煎牛扒的時間, 大火燒紅煎pan, 見有白煙之後, 比小小油, 方板扒落pan, 將每一面快手煎封, 之後較中火. 之後要視乎各下要幾成熟... !
一般5-7成約煎3-5分便可...!
希望你成功喇!

P.S.: 可以的話, 準備牛扒汁.. potate chips 及 vegitable伴碟..
包你太太當晚一定sweet到同你生多幾個都得!

男爵府

Yes, it's more easy than you might have imagine.

I personally prefer ribeye. Less expensive stuff, you can look for New Zealand. More expensive can look for States. There's a store in Causeway Bay (PM me if you want details) which will only cost you a penny.

Once you have the meat, add small amount of salt and pepper (both sides). Heat the pan for 20 sec or so. Put the meat inside (without any oil). Fry it for 3 mins without cover the lid. Flip it over and fry it for another 2 - 3 mins. And you are done.

If you want, you may add BBQ source on the beef once its on the plate.

[ 本文章最後由 Aardvark 於 07-12-3 16:18 編輯 ]

公爵府

"葉"好牛扖,煎之前渣一層生粉响面,加油大火煎到金黄色,再加埋汁,搞掂:loveliness: :loveliness:

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

靚扒唔駛醃架,真係少少鹽同胡椒就得,我用易潔鑊,唔落油,你鍾意食幾熟先,我係生番,5成就ok,所以我唔會轉中火,用ckkason方法ok架,千其唔好反黎反去,要煎完一面先一面!我有時會一落先反一次封一封2面d汁先,但係一定唔會中途反!

有牛扒汁都ok,個人就like就咁食!

大宅

原文章由 candietweety 於 07-12-3 19:04 發表
靚扒唔駛醃架,真係少少鹽同胡椒就得,我用易潔鑊,唔落油,你鍾意食幾熟先,我係生番,5成就ok,所以我唔會轉中火,用ckkason方法ok架,千其唔好反黎反去,要煎完一面先一面!我有時會一落先反一次封一封2面d汁先,但係一定唔會 ...

大致同candietweety , 可以用牛扒的肥膏起鑊, 先大火煎一面30秒, 反轉, 可以把肉汁封住.

重點是牛扒靚唔靚, 有些凍肉批發會做零售, 同一塊扒, 在凍肉店賣$80, 但在百佳/崇光之類要賣$200..

真的, 靚扒只要用少少鹽同黑胡椒, 不需汁.

而西冷的肉味較濃.

當然, 最好食是炭火燒.

[ 本文章最後由 FatherJ 於 07-12-3 23:32 編輯 ]

民房

father j 有鵝肝,
哩樣都正,
不過我一定整個有生果嘅酸汁,我頂唔順就咁食!
記住一定唔好落油,同埋要上少少粉煎!

侯爵府

原文章由 candietweety 於 07-12-3 19:04 發表
靚扒唔駛醃架,真係少少鹽同胡椒就得,我用易潔鑊,唔落油,你鍾意食幾熟先,我係生番,5成就ok,所以我唔會轉中火,用ckkason方法ok架,千其唔好反黎反去,要煎完一面先一面!我有時會一落先反一次封一封2面d汁先,但係一定唔會 ...

請問係Sogo超市買返黎嘅靚扒係咪唔駛再洗????

侯爵府

原文章由 FatherJ 於 07-12-3 23:25 發表

大致同candietweety , 可以用牛扒的肥膏起鑊, 先大火煎一面30秒, 反轉, 可以把肉汁封住.

重點是牛扒靚唔靚, 有些凍肉批發會做零售, 同一塊扒, 在凍肉店賣$80, 但在百佳/崇光之類要賣$200..

真的, 靚扒只要用少少 ...

Father J, 可唔可以PM比我你知嘅凍肉批發contact, 我地正係識係Sogo買鵝肝同靚扒 (鵝肝係我地全家巳嘅至愛), 但好貴, 唔係好捨得食呀?

大宅

買鵝肝($248/磅), 記著問佢地取麥粉(以前沒有麥粉, 我就用生粉)

不計神戶級, 最頂的西冷是BlackAgnus-Prime $160磅 (在sogo, 同級約收$160/100g), 一塊扒8oz, 即約$80 (跟我相片中相似), 他們會cut好一塊塊, 真空包好, 回家未吃就放冰格, 食前24小時放回下格等佢慢慢解凍, 千萬不要開袋再用水沖,否則d血走了就少了肉味.

走時記著取一份訂購表, 有齊貨品價錢. 他們還有羊扒,火雞, 海產, 豬扒.......火鍋及bbq食品都有.

還有是, 記著帶cash, 唔記得有無eps, 不過就一定無得碌卡.

PS. 我只是一個一年去幾次的客仔.

原文章由 mum-LCC 於 07-12-4 23:32 發表

Father J, 可唔可以PM比我你知嘅凍肉批發contact, 我地正係識係Sogo買鵝肝同靚扒 (鵝肝係我地全家巳嘅至愛), 但好貴, 唔係好捨得食呀?

大宅

原文章由 FatherJ 於 07-12-4 23:54 發表
買鵝肝($248/磅), 記著問佢地取麥粉(以前沒有麥粉, 我就用生粉)

不計神戶級, 最頂的西冷是BlackAgnus-Prime $160磅 (在sogo, 同級約收$160/100g), 一塊扒8oz, 即約$80 (跟我相片中相似), 他們會cut好一塊塊, 真空包 ...

Father J, 可唔可以PM比我你知嘅凍肉批發contact, 我地正係識係Sogo買.

tks

大宅

唔該晒o甘多位廚神兼食家

希望成功

侯爵府

原文章由 FatherJ 於 07-12-4 23:54 發表

不計神戶級, 最頂的西冷是BlackAgnus-Prime $160磅 (在sogo, 同級約收$160/100g), 一塊扒8oz, 即約$80 (跟我相片中相似), 他們會cut好一塊塊, 真空包 ...

Father J - 謝謝你!!!! :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

民房

原文章由 mum-LCC 於 07-12-4 23:26 發表

請問係Sogo超市買返黎嘅靚扒係咪唔駛再洗????

千其唔好洗,會洗晒d肉汁架,我會用廚紙抺,咁大火加熱,mud都消晒毒啦!

大宅

原文章由 candietweety 於 07-12-5 19:35 發表

千其唔好洗,會洗晒d肉汁架,我會用廚紙抺,咁大火加熱,mud都消晒毒啦!

100% 贊成!

尤其我多是炭燒, 真係甚麼毒都燒走曬啦!

伯爵府

BK Milk勳章

FaterJ,
pls pm me where u buy steak?
thank you!!

禁止訪問

民房

原文章由 mimi_chu 於 07-12-6 15:54 發表

想請教 FatherJ o係屋企點整炭燒 ?? 我都鍾意食炭燒架

我連續幾年聖誕都煎牛排,賣排的人 (我o係又一城 Great / Taste 買的) 教我用肥膏起鑊,然後兩邊煎,時間同你地講的都差不多

但我次次都失敗呀 :-( ,入面好生,生到 ...

你哩個case就係太大火,or塊扒太厚,如果你唔想食得生,就煎開之後收中火慢慢煎,or塊扒薄d架啦!

大宅

原文章由 mimi_chu 於 07-12-6 15:54 發表

想請教 FatherJ o係屋企點整炭燒 ?? 我都鍾意食炭燒架

我連續幾年聖誕都煎牛排,賣排的人 (我o係又一城 Great / Taste 買的) 教我用肥膏起鑊,然後兩邊煎,時間同你地講的都差不多

但我次次都失敗呀 :-( ,入面好生,生到 ...

我未試過在家燒炭 (因有危險), 只是真的用bbq爐去燒, 因炭火夠真接及平均, 扒內外的溫度可以平均夠熱, 用鑊的難度是熱力只是由下而上, 所以很多時會外老內生.

我在家都是跟candietweety我方法, 大火兩邊煎一煎(15-30s), 再中火/中細火每邊煎兩分鐘, 要看厚薄來看時間.

在家也可以考慮用焗爐, 以達平均受熱的效果.

[ 本文章最後由 FatherJ 於 07-12-27 17:50 編輯 ]

侯爵府

Father J, 我星期日已經去左買靚牛扒同鵝肝for X'mas day, 門口個叔叔教我解凍方法就是, 食之前一日攞塊扒出來,剪開真空膠袋, 沖沖水, 再印乾水後放雪櫃下格等塊扒自動解凍。請問你係唔係都係先沖水嫁?

首頁

尾頁

跳至