爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

FatherJ,
May I have the shop's info from u 2?

大宅

原文章由 mum-LCC 於 07-12-11 19:00 發表

Father J, 我星期日已經去左買靚牛扒同鵝肝for X'mas day, 門口個叔叔教我解凍方法就是, 食之前一日攞塊扒出來,剪開真空膠袋, 沖沖水, 再印乾水後放雪櫃下格等塊扒自動解凍。請問你係唔係都係先沖水嫁? ...

我覺得唔剪仲好, 食之前才剪, 保鮮似乎好d.

別墅

請問買塊靚牛扒﹐煎到無血水﹐可以咬得開嗎﹖我好鐘意食牛﹐不過好失禮﹗未試過烹飪成功咬得開那些牛扒/牛腩/抄牛肉。

大宅

You have either over-cooked your steak or your steak must have been in a poor quality.

Different country have different name for their steak. Such as you can't find rib-eye steak from North America. Their best steak would be Angus-beef. However, I personally prefer beef from New Zealand or Australia as their cow are grass feed as stock from North America are grain feed. Therefore, you can taste the different in their meat.

It takes a lot of experience to cook a piece of good steak. But I do agree that you need to cook your steak in high heat and try to flip it once only to prevent the meat from drying up.

Good luck and yum yum.:lol: I am gonna have a BBQ tonight and will take my good rib-eye out.

原文章由 Lily 於 07-12-12 00:24 發表
請問買塊靚牛扒﹐煎到無血水﹐可以咬得開嗎﹖我好鐘意食牛﹐不過好失禮﹗未試過烹飪成功咬得開那些牛扒/牛腩/抄牛肉。

民房

FatherJ,

Can you please also PM me the shop details? My family are all Steak and 鵝肝 super fans.

thanks!

原文章由 FatherJ 於 07-12-4 23:54 發表
買鵝肝($248/磅), 記著問佢地取麥粉(以前沒有麥粉, 我就用生粉)

不計神戶級, 最頂的西冷是BlackAgnus-Prime $160磅 (在sogo, 同級約收$160/100g), 一塊扒8oz, 即約$80 (跟我相片中相似), 他們會cut好一塊塊, 真空包 ...

大宅

I would like to have the shop's details too....................Would you please pm me?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

用牛扒的肥膏 or 牛油起鑊 比用普通油係香同正好多gar! medium rare is the best.

By the way, 我未試過煎 鵝肝,請問要煎幾耐? 用甚麼火?

我試過去一間French resturant (Causeway Bay)食鵝肝的時侯係非常正的 ,好creamy, 好軟滑,入口即溶,好rich.....但去d 普通resturant (double star/扒王之王) 食鵝肝,簡直想將d鵝肝吐返出來,極之難食,好似生生地咁,食落口好似水水地. .(咁係咪代表5靚)....even 鹵水鵝肝仲好食過佢.....可能一分$一分貨瓜,但點解相差咁遠???........想請教下大家,鵝肝的口感是否應該好creamy, 好軟滑,入口即溶咁?

原文章由 FatherJ 於 07-12-3 23:25 發表

QUOTE:
原文章由 candietweety 於 07-12-3 19:04 發表
靚扒唔駛醃架,真係少少鹽同胡椒就得,我用易潔鑊,唔落油,你鍾意食幾熟先,我係生番,5成就ok,所以我唔會轉中火,用ckkason方法ok架,千其唔好反黎反去,要煎完一面先一面!我有時會一落先反一次封一封2面d汁先,但係一定唔會 ...

大致同candietweety , 可以用牛扒的肥膏起鑊, 先大火煎一面30秒, 反轉, 可以把肉汁封住.

重點是牛扒靚唔靚, 有些凍肉批發會做零售, 同一塊扒, 在凍肉店賣$80, 但在百佳/崇光之類要賣$200..

真的, 靚扒只要用少少鹽同黑胡椒, 不需汁.

而西冷的肉味較濃.

當然, 最好食是炭火燒.

侯爵府

原文章由 makfr 於 07-12-13 16:53 發表
用牛扒的肥膏 or 牛油起鑊 比用普通油係香同正好多gar! medium rare is the best.

By the way, 我未試過煎 鵝肝,請問要煎幾耐? 用甚麼火?

我試過去一間French resturant (Causeway Bay)食鵝肝的時侯係非常正的 ,好c ...

係呀, 鵝肝的口感係好creamy, 好軟滑,入口即溶嫁, 諗起都想食。 我全家大大小小都好鍾意食! 我以前係sogo買, 自己切片, 用麵粉加小小鹽, 撲鵝肝兩面, 用易潔獲唔駛落油, 中火煎每面40-60 秒 (視乎厚度), 睇住d鵝肝轉金黃色即脆面, 就反轉另一面再煎就得嫁嘞!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仲以為自己好要求高tim......原來d普通resturant食gei goose liver係絕對5掂!....等我去買d正貨自己整!
原文章由 mum-LCC 於 07-12-13 23:38 發表

係呀, 鵝肝的口感係好creamy, 好軟滑,入口即溶嫁, 諗起都想食。 我全家大大小小都好鍾意食! 我以前係sogo買, 自己切片, 用麵粉加小小鹽, 撲鵝肝兩面, 用易潔獲唔駛落油, 中火煎每面40-60 秒 (視乎厚度), 睇住d鵝肝 ...

大宅

原文章由 mum-LCC 於 07-12-13 23:38 發表

係呀, 鵝肝的口感係好creamy, 好軟滑,入口即溶嫁, 諗起都想食。 我全家大大小小都好鍾意食! 我以前係sogo買, 自己切片, 用麵粉加小小鹽, 撲鵝肝兩面, 用易潔獲唔駛落油, 中火煎每面40-60 秒 (視乎厚度), 睇住d鵝肝 ...

如果落麥粉更好. 可以試下問肉店有無得送.

煎鵝肝要快, 太久的話, 它會溶在鑊中...

被大家講到好想買來食....但內子正在進行"消瘦"計劃....:-(

[ 本文章最後由 FatherJ 於 07-12-14 01:21 編輯 ]

複式洋房

FatherJ, would you please PM the contact to me, it seems cheaper than Citys.. so much, thks

民房

FatherJ, please PM the contact to me
thanks

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

FatherJ,

I have just placed order the below with Harbour:

1. BlackAngus Prime Ribeye
2. BlackAngus Prime Serilon
3. Goose Liver
4. New Zealand 羊仔扒

請問d goose liver ok ma?

原文章由 FatherJ 於 07-12-3 23:25 發表

大致同candietweety , 可以用牛扒的肥膏起鑊, 先大火煎一面30秒, 反轉, 可以把肉汁封住.

重點是牛扒靚唔靚, 有些凍肉批發會做零售, 同一塊扒, 在凍肉店賣$80, 但在百佳/崇光之類要賣$200..

真的, 靚扒只要用少少 ...

大宅

看見都期待.

原文章由 makfr 於 07-12-17 13:53 發表
FatherJ,

I have just placed order the below with Harbour:

1. BlackAngus Prime Ribeye
2. BlackAngus Prime Serilon
3. Goose Liver
4. New Zealand 羊仔扒

請問d goose liver ok ma?

珍珠宮

原文章由 fatlok 於 07-12-3 00:30 發表
就o黎結婚週年, 想俾太太一個驚喜, 所以想問下大家有無煎牛扒o既心得提供嗎

如果你賣牛扒、鵝肝,三文魚可以去大圍交通城隔離地鋪,有間德州凍肉,價錢平及質素都OK。
我就用生鐵扒pan大火煎15-20sec,再校細火再煎,煎時比少少海鹽吊味,(唔好煎之前落,因為咁樣牛扒會出水),醬汁隨你喜歡,我就鐘意芥辣!再加鵝肝就更正!
祝你週年快樂!!
[img[img]

男爵府

原文章由 szebb 於 07-12-17 18:52 發表

如果你賣牛扒、鵝肝,三文魚可以去大圍交通城隔離地鋪,有間德州凍肉,價錢平及質素都OK。
我就用生鐵扒pan大火煎15-20sec,再校細火再煎,煎時比少少海鹽吊味,(唔好煎之前落,因為咁樣牛扒會出水),醬汁隨你喜歡,我就鐘意芥辣!再加 ...

我都好鍾意係個度買野架

尤其是打邊爐 d 安格斯切片牛肉 !

但係最近入貨一次比一次貴 lu :-|

民房

唔好意思我想問下呢..如果我想聖誕果日整牛扒,我應該最好幾時買塊牛扒呢。

大宅

原文章由 sze_winnie 於 07-12-18 20:08 發表
唔好意思我想問下呢..如果我想聖誕果日整牛扒,我應該最好幾時買塊牛扒呢。

急凍食品, 幾時買都可以啦, 只要放入冰箱, 當然要預一日左右解凍.

大宅

FatherJ,

Can you please PM me the shop's details as well?
Thanks.

男爵府

FatherJ,

Can you please PM me the shop's details as well?
Thanks a lot!

Kinexma

首頁

尾頁

跳至