爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

牛扒及鵝肝都應該去大間的急凍肉類批發公司買,質素跟Cxxysuxxr一樣,價錢就打4折。要冷有咬口和肉香,肉眼肉質細嫩,個人對牛柳就一般,不過各有所好。

銅鑼灣時代廣場後近禮頓道有間,荃灣大窩口熊貓酒店後面街又有間,大圍火車站附近亦有間。其實其他地方都應該有,你上網或黃頁找找,一般地舖的多數有零售。唔想開名講,以免被人說賣廣告。

牛扒最好味一定是燒,因為過程中油份流走了無咁肥,但明火卻把肉汁封了在件肉裡。你可以賣了牛扒回來後,樣子就跟早前那位朋友相中那樣,件件真空。食前一日才放到雪櫃下格。

為免整死件扒,切勿用任何醃料或用水洗,你所需要的口有一樽seasoned salt,各大型超市或日式超市可買到。解凍後的牛扒定必有血水,千萬不要用水洗,只須用紙巾把血抹去甚至不用抹,這就是BBQ的好處了!

燒烤爐起了火後,在上面加多一片鐵絲網,跟著把牛扒放在上面,燒完一面再第二面,火最好是炭火,火力不要太大以免燒焦,燒的期間把seasoned salt輕酒在牛扒面,及不時用鑊鏟輕壓表面,幾成熟自決定。

食時甚麼也不用加,最多點少少黃介辣。

[ 本文章最後由 elleray 於 07-12-19 22:55 編輯 ]
Elleray

伯爵府

各位高手,

有無人可以教我, 係西餐廳吃得到的黑椒汁係點整嫁? 試過買現成醬料, 難食到死! (本人曾經係BK開一個topic問人點整牛扒汁幾次, 都無人回應!) 係咪問題大淺?

我完全唔識點煎牛扒, 你地講到好易, 但我整過2-3次, 一放牛排係pan度, 件扒十多秒內就快就變左灰色, 驚唔反就過熟, 但界開中間睇下仍係鮮紅色, 再煎下去又怕熟過頭, 梗過石頭, 都唔知反唔反佢好, 次次都手忙腳亂....(我講都已亂了)

表面睇已煎足10成熟, 老公切來吃時, di血水係咁標出黎, 雖然齋吃味道都可以, 但賣相完全負分...啊女見到, 比足驚嚇的表情, 佢唔肯食添...

最慘係, 向同事請教煎牛扒心得, 一di話堅持要洗, 一di又話唔洗....雙方都有道理, 所以, 暫時唔敢整第四次住...

加上, 係超市買2片牛扒, 最平都過百, 心想, 還是去餐廳了, 2舊水都仲有湯, 主菜伴碟, 甜品, 飲品....自己下廚的話, 次次都係化為烏有...

原文章由 elleray 於 07-12-19 22:50 發表
牛扒及鵝肝都應該去大間的急凍肉類批發公司買,質素跟Cxxysuxxr一樣,價錢就打4折。要冷有咬口和肉香,肉眼肉質細嫩,個人對牛柳就一般,不過各有所好。

銅鑼灣時代廣場後近禮頓道有間,荃灣大窩口熊貓酒店後面街又有間,大圍火車 ...

大宅

原文章由 elleray 於 07-12-19 22:50 發表

銅鑼灣時代廣場後近禮頓道有間,荃灣大窩口熊貓酒店後面街又有間,大圍火車 ...

elleray 完全是同道中人, 雖然真有很多凍肉店, 但注意是, 有些是要整條牛肉買的, 一條可能有六,七,八,九,十磅, "銅鑼灣時代廣場後近禮頓道"個間, 要買靚扒, 只有原條買, 這個要留心. 另外一間我有去過是在上環街市附近(原條買). 我是在荃灣大窩口熊貓酒店後面街個間買.

cheapbombom, 幫你不到, 我食扒走汁.

[ 本文章最後由 FatherJ 於 07-12-27 17:52 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

FatherJ,

想問吓你個圖d goose liver 幾$ ar? 我order咗那包都成半磅,另我order d blackangus,d packing 跟你有d不同,我d牛扒冇sticker, 只係有張紙仔印有logo & 中英文字在真空袋內. 你d睇落正d咁!
原文章由 FatherJ 於 07-12-3 23:25 發表

大致同candietweety , 可以用牛扒的肥膏起鑊, 先大火煎一面30秒, 反轉, 可以把肉汁封住.

重點是牛扒靚唔靚, 有些凍肉批發會做零售, 同一塊扒, 在凍肉店賣$80, 但在百佳/崇光之類要賣$200..

真的, 靚扒只要用少少鹽同黑胡椒, 不需汁.

而西冷的肉味較濃.

當然, 最好食是炭火燒.

大宅

原文章由 makfr 於 07-12-21 17:55 發表
FatherJ,

想問吓你個圖d goose liver 幾$ ar? 我order咗那包都成半磅,另我order d blackangus,d packing 跟你有d不同,我d牛扒冇sticker, 只係有張紙仔印有logo & 中英文字在真空袋內. 你d睇落正d咁!
...

如果沒有記錯, 相中的應該要$140/磅, 是比較貴的, 所以有貼紙.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我d係$160/磅 wor - US Blackangus Prime Ribeye - 除和牛外,應該係最正果種........let me call them tomorrow and check it out!

原文章由 FatherJ 於 07-12-22 00:02 發表

如果沒有記錯, 相中的應該要$140/磅, 是比較貴的, 所以有貼紙.

[ 本文章最後由 makfr 於 07-12-22 00:33 編輯 ]

複式洋房

原文章由 FatherJ 於 07-12-20 22:14 發表

跟 elleray 完全是同道中人, 雖然真有很多凍肉店, 但注意是, 有些是要整條牛肉買的, 一條可能有六,七,八,九,十磅, "銅鑼灣時代廣場後近禮頓道"個間, 要買靚扒, 只有完條買, 這個要留心. 另外一間我有去過是在上環 ...

咁就真係百份百同道中人了,事關我都係去開大窩口那間買的,買到熟晒。
其實BlackAngus未算最靚,最靚的牛扒,(和牛不計,因食法唔同,和牛是入口即化,但肉質感覺跟正常牛扒不一樣)應該是來自加拿大阿伯達省AAA Grade的牛肉。但在香港好難甚至無得賣。:cry:

但如果有親友住在加拿大,回港時若問你買甚麼手信,唔洗多講,叫佢回港前一星期去Costco(加拿大的貨場連鎖店)買條Ribeyes, Tenderloins 或 Top Sirloins,記得係買成條免切!回家後冰一星期等佢硬過狼牙棒,跟住用條舊毛巾包著放入行李上飛機時一齊寄倉。回到香港包你仲係狼牙棒!

跟手拿去搵相熟的凍肉舖幫你切3/4吋或1吋厚一件,拿回家就用保鮮紙包好,在冰格可放數月,食前才解凍。

順帶一提,我同間舖雖然熟,但人家都是做生意的,你攞條牛去比佢切,佢有電鋸雖然都好方便,但我次次都買翻些其他野例如買盒响螺頭(通常亦較兩大超市平),咁人家幫你都大家開心。
Elleray

複式洋房

原文章由 cheapbombom 於 07-12-20 22:00 發表
各位高手,

有無人可以教我, 係西餐廳吃得到的黑椒汁係點整嫁? 試過買現成醬料, 難食到死! (本人曾經係BK開一個topic問人點整牛扒汁幾次, 都無人回應!) 係咪問題大淺?

我完全唔識點煎牛扒, 你地講到好易, 但我 ...

你去我講的凍肉店買,回家後照我講的方法處理,切記唔好用水洗,否則等同謀殺件扒!!!!如果開爐燒唔方便,改用有坑的平底鑊,有隻德國牌字幾好的。方法跟燒一樣,記得先燒紅隻鑊。

如一切依計行事,包你好味!
Elleray

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我好少用汁,用都係用現成,
但係如果要累椒汁好食,
可能要自己較,
我估黑胡椒係要用白鑊烘下先會香嘅,
唔知仲有無高人指教!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

原文章由 vivi151 於 12/27/2007 14:16 發表
多謝各位爸爸媽媽報料,全靠你地的資料我先整到又豐富又經濟的 x'mas dinner 同老公撐枱腳咋

我o係德州凍肉買左一塊肉眼、一塊西冷、一pack鵝肝 (6片,食左 2 片),都係 ~$300

質素真係好好,肉眼&西冷同我上兩年o係 c ...

點解你去到德州既?係邊道呀?
我26號去過,個鋪變了賣wine;問呀單車鋪老闆,佢話德州執了!好失落, 於是只好去pp買了2塊牛扒,盛惠$388,肉都赤埋呀:-( !

bobomegan

[ 本文章最後由 bobomegan 於 07-12-28 12:37 編輯 ]

珍珠宮

vivi151, FatherJ,
麻煩你地報料,我都好想買牛扒!

男爵府

原文章由 bobomegan 於 07-12-28 12:36 發表

點解你去到德州既?係邊道呀?
我26號去過,個鋪變了賣wine;問呀單車鋪老闆,佢話德州執了!好失落, 於是只好去pp買了2塊牛扒,盛惠$388,肉都赤埋呀:-( !

bobomegan ...

bobomegan,

唔洗 :-( 喎
德州搬左去沙田大圍呀

電話係: 2341 6346

[ 本文章最後由 Kinexma 於 07-12-28 16:16 編輯 ]

男爵府

vivi151,

我都係24號係個樹喎

好多人呀, d 貨都出唔切,

買得好開心, d 安格斯肥牛切片打邊爐,

正! 正! 正!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

最搞笑是, 推荐大家買了, 自己成個假期都沒有時間去買, 反而去了一次 扒王之扒, 一路食一路後悔.....?-(

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 FatherJ 於 07-12-31 17:45 發表
最搞笑是, 推荐大家買了, 自己成個假期都沒有時間去買, 反而去了一次 扒王之扒, 一路食一路後悔.....?-(

你估真係買花姑娘插竹葉咩,扒王你都去架J生,得閒都要去隔離"搵食推介"度蒲下先得架,起碼一定知某D出名黑店!

首頁

尾頁

跳至