懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家30周,3星期前照超聲波醫生話個胎頭仔比正常細兩周,腳細1周。咁喺呢3星期有繼續食多d嘢,仲有食花膠。點知剛超完,醫生話bb個頭都仲係細兩周,腳正常返,但肚冇生長過,寫咗轉介信比我設政府跟,信封寫urgent,仲介紹埋另一私家醫生超個詳細超聲波睇下咩事,我而家超驚,自問正常飲食,上胎又冇呢個問題,有冇媽媽知咩原因會咁?好擔心bb...。。。

大宅

回覆:好擔心,有冇媽媽有經驗?

有冇戒食左D咩

Catmanbb

男爵府

回覆:Catmanbb 的帖子

如果要講,只係陀第1胎時每日一枝鮮奶,今胎冇咩點飲奶....但咁大影響嗎?我真係好擔心哦,明天即打去醫生轉介的另一位私家check,佢仲叫我同佢哋講urgent.....
有冇有經驗媽媽???

男爵府

Anyone have this experience??? Thx...

男爵府

引用:而家30周,3星期前照超聲波醫生話個胎頭仔

原帖由 shandie 於 14-07-14 發表
而家30周,3星期前照超聲波醫生話個胎頭仔比正常細兩周,腳細1周。咁喺呢3星期有繼續食多d嘢,仲有食花膠。 ...
我反而頭圍啱週數,係肚圍同大脾骨差一至兩週!

20w係醫院照結構時頭圍,肚圍,大脾骨都係19w+,但醫生話正常!

23w時去私家照,頭圍正常,肚圍差一週,大脾骨差兩週!

26w返QE產檢同醫生講,醫生照都冇再照,又話差兩週係正常範圍內!

27w時換左第二個私家醫生再照,頭圍正常,肚圍同大脾骨差兩週,而且磅數好輕,bb 得1磅12安士!

30w再返QE產檢時直接比左係27w時係私家嘅超聲波同報告比QE,醫生先即時安排時間幫我再照!

31w我先去私家照左先,bb重3磅2,肚圍同大脾骨都係差一週,之後一日再返QE照,佢地個態度仍然係覺得差兩週係正常,但我仍然好擔心,咁佢就再安排33w再照,33w時bb 4磅6!

35w我再去私家照,bb 重4磅14,肚圍同大脾骨就同週數差幾日,醫生話我上胎bb 都係偏細粒,因為我仔出世得6磅,所以呢胎都唔會太重!

我一直都冇咩胃口食野,一日食兩餐,醫生話我咁樣唔得,令到bb好似同我一齊減肥咁,之後由25w左右開始勁飲高鈣低脂奶,又食DHA,因為醫生話bb 個肚圍好重要,所以我以前一向唔飲奶都勁飲!我宜家38w2,呢一兩日都再照多次,希望會啱週數啦!
你試下食d長胎食物同訓多d,咁會好d嫁!加油丫

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我今胎 20wk 時照到阿女個腦有水泡, 之後冇跟進. 到31wk時 阿女頭圍太細, 助產士要2個禮拜後再check, 如果頭圍再下跌或者冇大過就要轉介去醫院. 佢話bb 各部份生長都會有早有遲, 所以有機會會追番上黎. 咁我果段時間冇刻意食多d 訓多d, 好似平時咁, 至多係食多少少肉, 咁2wk 後bb 頭圍有大番, 不過有排都未追番平均size, 助產士就話冇問題, 亦冇再俾我照u/s (我住外國, 唔會講差幾多週. 我30wk 時去照4d, 知道係細左4wk. 我幫果間診所俾我照3次, 要大吉利是至可以extra 有得照).

到我懷孕後期冇胃口食野, 要湊仔又要趕freelance, 連訓都訓得少, 我自己冇重過, 淨係個肚大. 最後bb 41wk 出世, 9磅幾, 我問姑娘阿女個頭仔係咪算細, 佢地話正常, 仲話唔似曾經係頭圍過細. 而家阿女1歲, 一切正常.

你唔好太擔心, 我見其他外國媽媽既bb 都係有太細既現象, 但佢地d bb 都會追得番正常身形比例.

男爵府

回覆:yanlaw0824 的帖子

謝謝您~

男爵府

回覆:bosch 的帖子

明白,謝謝

大宅

我20WK時,話阿B腳細左1週
肚仔細左1週

每次產檢KEEP住CHECK都係咁
不過醫生話唔使太擔心, 最緊要訓多D
然後好唔好彩病左3個星期 (25-28wk), 咩都唔想食, 成個月重得0.5kg
阿B細左2-3週

好返之後, 我冇理佢大定細, 我諗每個B生長情況都唔同
唔可能好似把間尺咁, 個個都一樣, 其實細左一週都係幾mm
C6都係咁諗, 冇比壓力我
阿媽緊張到買左媽媽奶比我飲, 不過我冇飲
連鮮奶都冇飲, 只係正常飲食

想食就食, 想訓就訓
最近34wk一次檢查, 阿B頭大左2週
腳大左1週, 體重都重左1週

所以都係唔好比咁大壓力自己同阿B
放鬆心情仲好la

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

回覆:meimei11 的帖子

約咗喇,私家嗰個好好,見我話轉介嘅醫生話urgent,約咗一陣照.....希望冇事啦,謝謝您

男爵府

回覆:shandie 的帖子

剛照完,今日狀態唔好,醫生照咗好耐,照照下我覺得好頭暈,同咗醫生講,點知原來之後我真係休克咁滯,自己都唔知發生咩事,係醫生叫我拍我先回魂,之後佢叫我打側個人比佢照,話可能平瞓個肚扎住血管,流唔倒上腦所以咁。照完醫生話整體係偏細,但又睇唔倒有咩問題,見係健康的,叫我小食多餐同食多d甜嘢,希望真係冇問題啦~

大宅

畀面勳章

回覆:shandie 的帖子

醫生有冇講有咩可能性?

男爵府

回覆:小丸123 的帖子

冇,私家只話check唔倒有問題,都健康。係細咗。之後收到醫院電話入院,而家喺醫院等檢查同觀察lu.....政府醫院肯緊張都係好事,睇下check完講咩~

禁止訪問

男爵府

回覆:yoyoxd 的帖子

細6周.....嗰陣有冇入院check?? 醫生話一切正常只係細粒?寶寶現在難湊嗎?謝謝分享~

男爵府

我唔敢講好有用,不過我幾個同事都有食雪糕,係長胎的。你可以試奶類製品,看看有冇改善。

男爵府

回覆:mamamic 的帖子

謝謝您

禁止訪問

引用:細6周.....嗰陣有冇入院check

男爵府

回覆:yoyoxd 的帖子

Thanks for sharing

首頁

尾頁

跳至