在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我和C6一早已經決定小朋友升K1便夜晚帶回來湊,日頭帶佢番學,放學就婆婆湊。宜家我地係每晚回去睇小朋友同佢玩,然後自己回家,星期六日同放假就帶回家。佢一直都好跟我地,完全無問題的。但係最近我地講比佢聽黎緊9月番學就要每晚回爸爸媽媽度訓覺,佢就開始好抗拒回家。
有一日我話帶佢回家,佢喊到塊面發晒黑話要跟婆婆,又掉野,同平時完全唔同。平時就算唔太想回家哄下佢都得。
小朋友一有婆婆向度就好long黎又硬勁,無婆婆向度跟我地無問題仲好開心。
我想問下各位有同樣經驗的媽媽初初的過渡期點樣帶小朋友回家?可否分享經驗?我真係好傷心又無助。

洋房

回覆:booboozi 的帖子

我們一直堅持其中一個翻pt去湊bb,今年bb剛讀完k1我們才考慮請工人姐姐湊

男爵府

回覆:K1開始自己想湊番夜晚,想問點樣做好

我都有相同的安排,我囡黎讀轉到上午班,所以黎緊9月打算接回來,你weekend的時候有冇接小朋友回家瞓?還是一直住在婆婆家?我打算8月到接阿囡回來先住幾天等佢識應下,再慢慢等等佢習慣,開學頭幾天要辛苦婆婆過來接佢返學(我9月果段期間坐陣月,不方便自己帶返學),之後由c6負責帶返學,婆婆接放學,我由轉到上午班果陣已經同阿囡講,開頭佢都好抗拒的,過一排冇咁抗拒,工人姐姐到後就接阿囡回來,我諗慢慢來吧,小朋友適應力強,好快會習慣。

大宅

我星期六日一定帶回家的,假日都會。以前一直都好乖跟我地走好少扭計。最近就會大喊,仲話「我唔跟你,我跟婆婆」,然後痴住婆婆唔肯走。
大家有什麼辦法可以叫佢跟我地走?我地又唔想硬來鬧佢令佢驚左我地。
如果佢連行都唔肯行,我想帶多d回家都好難.

伯爵府

好明顯佢誤會左要離開婆婆啦.
我會循序漸進, 慢慢增加返屋企訓既日數先; 再同佢講婆婆會湊佢放學, 係婆婆度要乖, 等佢慢慢明白其實係小改變.

翡翠宮

佢一向都係癡住婆婆嘅,肯定就係唔捨得,你試下星期六日晚帶佢返屋企玩,玩到夜就唔帶佢返去訓,等佢慢慢習慣

大宅

星期六日假期都有過夜。總之係呢排佢的反應好大。唉...

男爵府

回覆:K1開始自己想湊番夜晚,想問點樣做好

正常的,因為佢知道要適應一個新環境,可能又怕唔唔到婆婆,花點時間同佢講,或者搵樣佢鍾意,但婆婆未必能帶住一齊做既野,如去游水,氹佢weekend返屋企先,再跟婆婆講下,話婆婆仍然會咁錫佢之類。

複式洋房

慢慢加,開始時星期五至曰三天,之後加到四天,如此類推,婆婆都要幫囗話跟爸爸媽媽回去,或者用D嘢引佢返屋企,如佢最like玩具等緊佢

大宅

多謝大家意見,我會慢慢加同用方法tum佢的了。

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:booboozi 的帖子

我仔滿月到2歲幾入N班前,都系99湊,我只是星期六日同假期接返屋企,佢好跟我架,到左N班,就返黎同我地住,佢無問題,亦都好開心添!
你有冇D野系會限制你小朋友架?如果佢知道某D野可能婆婆度可以做,但返到媽咪度就唔得,佢就會選擇羅!依家D小朋友好醒架!

大宅

我個女N班返下午, 所以一直係婆婆到住. 逄星期五晚帶佢走, 星期日返去. 九月K1 轉回上午, 依家開始放假, 就每晚都帶佢回家, 早上daddy就帶返過婆婆到, 等佢早d適應。有時都要利誘, 佢好鍾意玩泥膠, 只有我家有, 就話返去玩, 或者話返去食ice cream等. 舊時假期返我到, 都試過唔肯, 喊住走. 我地有句口號, Friday返媽咪到Sunday返婆婆到. 多d提佢, 又叫婆婆配合一下. 應該好快適應, 唔使太擔心

大宅

我呢兩個星期都帶多左佢回家。起初都要tum, but我阿媽有時不合作,叫囡囡唔好番,陪阿婆。咁阿囡就一定唔肯跟。其實次次帶到佢回家,佢都唔會提起阿婆,因為佢向我地度係特別乖的,完全唔會鬧佢同唔比佢做任何野,早上起身仲會叫我唔好去番工陪佢。
相反,向阿婆度,佢好惡成日發脾氣,阿婆反而會係咁呼喝佢。
而家so far都ok, 係向阿婆度tum佢要花少少心機,仲有要阿婆合作唔好講太多野留佢都有少少難度。

複式洋房

我個囡快兩歲,一直都係婆婆屋企自己屋企兩邊住,又冇話唔肯返其中一個度架喎。
不過,發現佢喺唔同屋企,習慣會有唔同。我都打算返學後日日接返自己屋企瞓。

別墅

booboozi 發表於 14-7-24 21:00
我呢兩個星期都帶多左佢回家。起初都要tum, but我阿媽有時不合作,叫囡囡唔好番,陪阿婆。咁阿囡就一定唔肯 ...

我99咪又係咁,超唔合作,成日開口埋口話叫阿女唔好走,仲一味用雪糕留住我女 >< 平時夜晚阿女會係佢度過夜,我地食完飯就走,星期五放假先接佢返屋企~ 而家開學都會夜晚自己接返, 想多返啲親子同私人時間~

大宅

引用:Quote:booboozi 發表於 14-7-24 21:00 我呢

原帖由 ashphy 於 14-08-07 發表
我99咪又係咁,超唔合作,成日開口埋口話叫阿女唔好走,仲一味用雪糕留住我女 >< 平時夜晚阿女會係佢度過夜, ...
都正常,老果個同嫩果個日對夜對,一定唔捨得,過渡期多D去老人家度,大家都開心,又等小朋友知仲可以去老人家度玩,老人家又唔會有”打完齋唔要和尚”既感受

首頁

尾頁

跳至