婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我99思想傳統, 想每個人都以她為中心, 仔女永遠遷就, 尤其姑仔更為孝順! 我囡囡由99湊大, 而家已經13歲,反叛期開始!

湊BB方式不同 - 當我囡出世時, 99成日抱住, 好似佢係媽媽, 4個月就食糊仔! 當時我情緒非常低落, 日
日喊, 後來我只有同自己講, 佢唔會害個孫, 佢都係咁湊大3個仔女, 所以我就當睇唔到,
任佢湊, 唔出聲! 才涯得過!
教育方式不同 - BB開始大了, 係時候要教, 但當我哋教時, 佢成日做炸兩, 到囡囡做錯時, 又話我哋冇教
佢, 你做阿媽, 點教佢, 其實係你做炸兩, 好無耐!  
佔據私人空間- 星期一至五我同C6都一定在家吃飯, 但C6星期六都返全日工, 而星期日一定到我媽家吃飯,
很少是三人行時間(C6, 我同囡囡), 所以每隔一個星期六晚上都爭取三人一起在外吃飯, 另
一星期六, 叫埋99出外吃, 又或者星期日下午叫她飲荼; 但問題來了, 她不滿足, 佢希望每
個星期六都一起吃! 我解釋給她, 有時我們需要一些空間, 她竟誤解地說, 你每星期六叫我
食, 你唔"應份"嗎? 你請我吃飯很巴閉嗎? 全部是佢自己想出來, 完全唔聽解釋, 真係好恐
怖!
姑仔的慫恿 - 我D姑仔比較孝順, 每日幾次電話慰問, 每逄星期三都回來吃飯, 若99做錯了, 只會讓步, 從
不告知佢做錯了, 姑仔只會叫我哋, 讓下佢, 佢老了! 久而久之, 99永遠不會知道自錯了, 只
會是我哋錯, 所以教我如何跟佢相處呢? 唯有忍!
99是皇太后 - 由於姑仔的慫恿, 所以形成我99講一, 冇人講二, 唯有服從, 99有病時, 當時她在養和醫院, 係
人都知私家醫院好, 但我姑仔一定要每日早, 午, 晚都要有人睇住99, 護士是不足夠的, 早上
細姑仔, 下午是大姑仔, 晚上是C6, 輪流去睇住99, 我唔知其他姑仔是否這樣, 我99永遠覺得
越多人越好! 人哋沒有探佢, 佢就永遠記住佢!
我99好記仇- 之前想嘗試當佢係阿媽, 但發覺如果佢認為你做錯嘢, 佢會記你一世, 所以我怎會想接近她
呢? 只有遠離, 保持距離, 甚至想辦法避開!
無形壓力 - 同99住, 不多不少有很多無形壓力, 例如, 返工前, 一定看清楚所以燈是否熄了, 否則99會出
聲投訴, 沖涼後, 看清楚有冇水清, 否則又比佢鬧, 每日講一些話題係99喜歡聽來跟佢溝
講, 就算囡囡想分享一些學校事給我聽, 99就話個孫, 應比99講, 所以同個女溝講都比佢干
預, 日日怕做錯嘢, 怕佢唔高興, 令精神好緊張!
99的孝順論 - 若你吃晚飯時, 唔夾餸給佢, 佢認定你唔孝順; 如果你唔隌佢, 佢認定你唔孝順, 如果你唔約
親家同佢出來食下飯, 佢話你無心!

所以我好羨慕一些沒有同99住的你, 起碼不同每日怕做錯嘢, 不用成日看佢面色, 如果見面都只係一星期2, 3日, 真係好好的, 就算日日見, 唔同住, 都好好, 起碼第二日起身, 見唔到佢, 但我第二日起身, 又要面對!

大宅

樓主你太勁了!
可以同99同住了20年,我太佩服你啦,我同住了一年就頂唔順
我明白你所說的第二日起身又要面對的感覺,再讚你一次,你太强啦!!

水晶宮

支持你!20年!勁!

子爵府

你好勁

大宅

佩服!但她現在身體可好嗎??你和女兒關係如何?

大宅

完全明白,我未夠一年已投降。
簡直瘋人生活~

複式洋房

引用:我99思想傳統, 想每個人都以她為中心, 仔女

原帖由 louisa_hk 於 14-07-15 發表
我99思想傳統, 想每個人都以她為中心, 仔女永遠遷就, 尤其姑仔更為孝順! 我囡囡由99湊大, 而家已經13歲,反 ...
你eq好高

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你功力(忍力)好深厚, 佩服

男爵府

回覆 honeyjerry 的帖子

佢雖然做過2次手術, 但佢精神好好, 中氣十足, 還大聲過我!

同囡囡沒有問題, 但囡囡開始覺得佢阿嫲好煩, 會向我投訴點解樣樣都要阿嫲批准, 就算阿女想換床, 全部人都會知, 我姑仔又會理, 我囡囡會覺得關佢哋咩事! 我好無耐地說, 無法啦! 之前裝修屋企, 我姑仔做話事人, 但佢唔係同我哋住! 但好無耐! 忍了!

大宅

回覆 louisa_hk 的帖子

因為錢銀問題要同住??

水晶宮

樓主,
對你由衷佩服!!!
你囡囡依家點呀?
趁佢反叛期,不如你都反叛一下啦.
唔係講笑,趁場面混亂時,逃走!

男爵府

我99係客家人, 只有C6一個仔, 以前還有62, 因屋契有我C6的名, 所以不能抽居屋或公屋, 我入門初時, 我C6曾講過若有錢, 會搬出去, 但第二日我99哭住同D姑仔講, 我早上見到佢, 想安慰我99, 但我99話我 "你想要權", 我當時很傷心 ! 而我姑仔亦不想我們搬出去, 因太孝順! 所以住到現在!

男爵府

回覆 方方媽媽 的帖子

你真係講得冇錯, 我而家用藉口說要幫阿媽做腳部運動, 所以暫時唔返去食! 真係頂唔順了!

男爵府

引用:回覆 方方媽媽 的帖子你真係講得冇錯, 我而

回覆 方方媽媽 的帖子

你真係講得冇錯, 我而家用藉口說要幫阿媽做腳部運動, 所以暫時唔返去食! 真係頂唔順 ...
咁就啱啦!唔好委屈自己

大宅

好忍功

男爵府

多謝大家的支持, 其實我還要捱下去, 我相信不只20年的相處, 99年紀越大, 性格更加恐怖!

所以大家都要加油!

公爵府

我睇你姑仔似皇太後多D ....

男爵府

回覆 美之選468 的帖子

佢都係, 因為佢有錢, 但佢亦十分孝順, 這個很認同! 相比起C6, 我99會覺得C6唔孝順, 由於仔同女係有分別, 女係比較細心, 但仔係冇咁細心, 99有比較,所以99覺得C6唔細心, 所以不孝順! 但99對這個大姑仔比較表面上聽從!

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆:與99同住相處20年的經歷-壓力爆煲, 有感而發

叫姑仔試下做佢媽住,睇下忍唔忍到一個月。有時去下旅行,放鬆d。真心佩服你

work hard PLAY hard

子爵府

引用:回覆+honeyjerry+的帖子佢雖然做過2次手術,

佢雖然做過2次手術, 但佢精神好好, 中氣十足, 還大聲過我!
真心佩服你,但女兒正處反叛期,好擔心佢唔喜歡屋企...後果可以好嚴重

首頁
12345...6

尾頁

跳至