婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:與99同住相處20年的經歷-壓力爆煲, 有感而發

我老公同我講,話我嫁比佢之前已經知佢無錢踻,。。。係囉,一切都係自己攞黎,只係無諗過自己老公可以用呢句說話就大安旨意囉。。唉,做女人真係好命賤。

男爵府

回覆 jennabc74 的帖子

係呀, 佢當初都有講過, C6話我冇騙你, 而家一到假期一定出外, 早出晚歸, 之前試過做兼職等等, 盡量少見!

翡翠宮

其實可以住到20年真係好厲害,2年都算長時間

別墅

回覆:louisa_hk 的帖子

樓主你真的很厲害、可以忍到咁耐!我和62、99起初一齊住都冇問題的、直到我囡囡出世問題就開始出現、因大家照顧bb方法、睇法唔同、令我很唔開心、差少少我就有產後抑鬱、好在C6都很體諒我、明白我、我先冇事!但我bb現在先2個多月、我已忍得好辛苦、真係希望可以快啲搬走、有我一家三口的空間!

男爵府

我也同奶奶住,你所講既野我+分之明白,好彩十萬个好彩我娘家住我附近,所以我可以日日帶个仔回娘家,我知道我同奶奶,也沒有誰錯誰對,因为始終我不是他的女兒,他不是我的媽,所以,大家計住計住。一齊住,要超大容忍力,耐力。

男爵府

我媽媽也有个新抱,好彩没一齊住,每當媽媽數新抱既時候,我会好中立同媽講,叫她不要太多事理新抱d野,因为我是夾心人,很明白

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

你好勁

大宅

熱血勳章 畀面勳章

樓主好勁!我幾日一齊住都嫌99佢哋一家煩;而妳可以頂到20年…妳點煉成㗎?

公爵府

我只覺得好恐怖!
20年,咁都忍到

珍珠宮

引用:我99思想傳統, 想每個人都以她為中心, 仔女

原帖由 louisa_hk 於 14-07-15 發表
我99思想傳統, 想每個人都以她為中心, 仔女永遠遷就, 尤其姑仔更為孝順! 我囡囡由99湊大, 而家已經13歲,反 ...
嘩我日日都見到99,99同你99一模一樣

大宅

每當睇到呢啲Post都好身同感受, 同99住真係好辛苦(我已經同住3年幾), 好明白樓主話做乜都要好小心怕99不滿, 好在我返工, 放工返去煮下飯帶小朋友落街玩盡量少同佢接觸, 但我99係教徒, 見我地星期日唔去教堂就會發脾氣, ban門呀, 話唔幫我湊小朋友(佢只係接放學睇佢最多2個鍾), 講到自己好重要咁, 最憎人迫我所以好明白咁多位姐妹的唔開心大家一齊努力搬走有自己的天地!

男爵府

楊慧芳 發表於 14-7-17 01:40
我也同奶奶住,你所講既野我+分之明白,好彩十萬个好彩我娘家住我附近,所以我可以日日帶个仔回娘家,我知 ...
你有沒有返工? 雖然我娘家都近我附近, 但若成日返去, 99唔會高興, 除非有特別理由, 加上我99日日响屋企, 每次出去, 我都要同佢講, 真係好麻煩!

男爵府

chantheresa304 發表於 14-7-17 11:36
每當睇到呢啲Post都好身同感受, 同99住真係好辛苦(我已經同住3年幾), 好明白樓主話做乜都要好小心怕99不滿, ...
我都有返工, 所以我通常早出晚歸, 99會煮飯, 因廚房係佢的, 我99控制權重, 所以我唔理屋企任何一樣嘢, 除了自己房外!
反而我是教徒, 所以逄星期日一定有藉口一早出去! 但我最怕是公眾假期, 因不用返工, 每天起身, 一定見佢在大廳, 然後就要不停找藉口出外, 真好辛苦!

男爵府

有時都好辛苦, 但我成日對自己講, 因她幫手睇大2個小朋友,

所以我忍, 忍左11年. 公眾假期我一定帶2個小朋友去玩, 就算老公唔得閒,

我都帶佢地去公園或圖書館, 費時俾佢話, 成日話我地多野, 一年買一對球鞋俾囡囡

都俾佢話, 佢自己買2對鞋同款唔同色就得.

你都好有自己房理, 我連自己房都俾佢話, 因佢會當你返工時睇你間房, 放工後就話你

擺得差. 而家星期六我就帶小朋友去媽咪度住, 放長假又走. 見少些真係好些.

珍珠宮

引用:有時都好辛苦, 但我成日對自己講, 因她幫手

原帖由 111aaa 於 14-07-17 發表
有時都好辛苦, 但我成日對自己講, 因她幫手睇大2個小朋友,

所以我忍, 忍左11年. 公眾假期我一定帶2個小朋 ...
\" 公眾假期我一定帶2個小朋友去玩, 就算老公唔得閒,

我都帶佢地去公園或圖書館, 費時俾佢話, 成日話我地多野, 一年買一對球鞋俾囡囡
\"

一模一樣。我買嘅永遠都係錯,佢買嘅就最好。其實去公園同圖書館都好丫,我覺得商場同主題公園一味消費主導,唔係咁好。但啲細路話人哋同學同donald duck拍照,人哋去迪士尼,我又心郁郁想自己單拖帶佢哋去,唔想佢哋咁out...但如果入一入去又駛成千銀

男爵府

111aaa 發表於 14-7-17 12:42

所以我忍, 忍左11年. 公眾假期我一定帶2個小朋 ...
但你2個小朋大有多大? 但我囡而家己經13歲, 所以有時都唔會跟我出去!

你每次出外, 要否跟99講聲呢? 我就一定要同佢講聲, 但問題又來, 若成日在假期出外, 99又會投訴, 點解唔帶佢出去, 咁唔孝順! 所以次次出外, 都好大壓力!

大宅

回覆 louisa_hk 的帖子

下...我唔會同99講我出去,正如佢出街都唔會同我講
講真, 放工之後已經好累, 我99煮野好難食唔係我都唔冼自己煮啦
冇錯, 99永遠覺得我地買野side錢, 咁唔通乜都唔買咩我做唔出囉
總之相見好同住難, 我99咩都靠晒我地, 佢話冼頭水都唔識買喎, 咩都唔識....唉!

侯爵府

樓主, 對你給與無限同情!

我同99同住7年, 我的女佢當作係佢既女, 我都好似你一樣, 早出晚歸返工, 硬住心腸唔理女的野. 我99係寡母!

但我最終都係同佢反面!

我建議你, 同老公辦一個離婚手續, 不需要話比99知. 你同老公講, 因為大家都冇錢, 買唔起私家樓, 只有用呢個苦肉計, 才能由你去申請公屋.

離婚只是一個手續, 日常生活一切都不會有任何改變.

但你會有一個希望, 將來可以有機會抽到公屋.

前20年你都咁忍受落來了, 有乜易來多個20年?!

橫掂你都要忍, 在希望中忍耐總好過在絕望中忍耐!

同你老公說, 不是不愛他, 實在太想有自己的家!! 一個人有幾多個20年要被迫這樣逆來順受?!

男爵府

係呀, 你買衫佢就話你浪費, 唔買就話你寒酸.

大囝10歲, 細囡8歲, 2個仲好跟我, 我去邊佢地就去邊.

我地有買年票去迪迪尼, 每次去都偷帶食物, 所以只玩唔買野,

係搭車錢就貴些.

以前每個星期日要同99&62去飲茶, 好彩囝囝唔肯去, 而家就過節先飲茶.

珍珠宮

引用:係呀, 你買衫佢就話你浪費, 唔買就話你寒酸

原帖由 111aaa 於 14-07-17 發表
係呀, 你買衫佢就話你浪費, 唔買就話你寒酸.

大囝10歲, 細囡8歲, 2個仲好跟我, 我去邊佢地就去邊.
我99,我買咗小一校服,我c6懶好人叫我影張相畀99睇,點知99話太大,佢揸住條好短嘅幼稚園校服出去買。
我覺得佢真係好多餘。信吓人好唔好呀,難怪佢個仔永遠唔識買自己啲西褲恤衫。

首頁

尾頁

跳至