婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

totheend 發表於 14-7-17 13:44
樓主, 對你給與無限同情!

我同99同住7年, 我的女佢當作係佢既女, 我都好似你一樣, 早出晚歸返工, 硬住心腸 ...
我都曾想這個方案, 但好似公屋有限制, 例如人工, 積蓄, 是嗎? 居屋又唔夠錢買, 最慘唔上唔落!

男爵府

111aaa 發表於 14-7-17 14:08
係呀, 你買衫佢就話你浪費, 唔買就話你寒酸.

大囝10歲, 細囡8歲, 2個仲好跟我, 我去邊佢地就去邊.
我哋會同佢飲下午茶, 但問題又來了, 試過叫佢出去, 佢又話星期日茶樓好貴, 所以佢自己留响屋企煮嘢食, 試過幾次, 佢唔去, 就冇叫佢, 但之後, 佢又話我哋冇心, 唔孝順, 去飲茶又唔叫佢, 咁我解釋比佢聽, 佢又唔聽, 又話我哋好巴閉請佢去飲茶, 又話我哋你唔應份叫佢飲茶咩, 真係好麻煩及辛苦!

珍珠宮

引用:Quote:totheend 發表於 14-7-17 13:44 樓主

原帖由 louisa_hk 於 14-07-17 發表
我都曾想這個方案, 但好似公屋有限制, 例如人工, 積蓄, 是嗎? 居屋又唔夠錢買, 最慘唔上唔落!
...
入息有限制,3人家庭(連小朋友)萬幾,個人資產都有限制。我想不是個個人都肯放下身段去為取資源而離婚

男爵府

我個太99每次見我著d佢未見過(唔記得自己見過)既衫、鞋就會話:「好靚喎,新買架?」跟住不論你話係定唔係,佢都會教育你應該買衫、鞋俾6299……

大宅

回覆 bobyjoe 的帖子

你住一年都好勁喇, 我住半年已經投左降....

男爵府

咖央 發表於 14-7-17 14:58
入息有限制,3人家庭(連小朋友)萬幾,個人資產都有限制。我想不是個個人都肯放下身段去為取資源而離婚

...
我就因為人工問題超出了, 所以取消這個念頭, 可能找份兼職在假期做, 會好D!

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:與99同住相處20年的經歷-壓力爆煲, 有感而發

不得不寫過服字! 我自問做唔到。

男爵府

只好安慰自己, 人地辛辛苦苦養大果囝來鍚你, 忍一忍99就算, 總之唔好閙架.

但我最真99講果句, 有本事咪搬走, 每次聽到呢句我都好嬲, 你果囝肯搬, 我晨早走左.

複式洋房

我完全明白你呀, 我之前都同99住咗十年, 嗰種怕起身見到佢、放假對住佢、家庭聚會一班人上嚟屋企嘅可怕感受, 完全返晒嚟!! 以前連放工返屋企開門都有壓力!! 我哋後來搬開住, 99去咗同姑奶住, 而家過時過節見到佢, 已經無以前咁憎佢, 起碼有兩句傾.

其實可唔可以同你老公商量下, 叫啲姑仔同你99住下, 個亞媽大家都有份, 大家都有負任照顧佢架嘛, 唔係話一定要跟仔住嘅, 何況仲住咗廿年咁耐添!!

男爵府

99冇囡, 只得2個囝, 所以一定同住

大宅

我都好唔鍾意家庭聚會一大班人上來, 食完拍下pat pat就走.
我99成日話佢唔識買野要我地幫手, 大佬, 我都有小朋友要睇, 又唔見有人照顧埋我

男爵府

Chloenn5695 發表於 14-7-17 17:12
我完全明白你呀, 我之前都同99住咗十年, 嗰種怕起身見到佢、放假對住佢、家庭聚會一班人上嚟屋企嘅可怕感受 ...
我都想, 但大姑仔而家亦用99住, 在屋裝修時, 曾去過細姑仔住過一個月, 99頂唔順, 屋未裝修完, 佢都唔理, 寧願睡在地板上, 因為到細姑仔屋企是寄人籬下, 而返到屋企, 佢話事!

男爵府

louisa_hk 發表於 14-7-17 17:36
我都想, 但大姑仔而家亦用99住, 在屋裝修時, 曾去過細姑仔住過一個月, 99頂唔順, 屋未裝修完, 佢都唔理, ...

自己屋一定舒服過住人地間屋, 有你俾佢駛, 佢梗加唔會搬, 費時同囡囡吵架

複式洋房

回覆:EudyptulaMinor 的帖子

以後見親太99都著同一件

複式洋房

引用:我個太99每次見我著d佢未見過(唔記得自己

原帖由 EudyptulaMinor 於 14-07-17 發表
我個太99每次見我著d佢未見過(唔記得自己見過)既衫、鞋就會話:「好靚喎,新買架?」跟住不論你話係定唔 ...
以後見親太99都著同一件

男爵府

回覆 小熊穎兒 的帖子

我永遠著同一對鞋,衫就著黎著去都果幾件,或者著d少少舊的~ 廢事又被人哦!

大宅

樓主真利害! 我都係同99住十幾年,但冇要佢幫湊仔,加上我本身一早有能力離開自住,所以佢忌諱我比較多。問心,我做唔到樓主咁大量,我當初離開屋企結婚就係想有自己空間,冇可能被佢控制囉。

大宅

引用:我99思想傳統, 想每個人都以她為中心, 仔女

原帖由 louisa_hk 於 14-07-15 發表
我99思想傳統, 想每個人都以她為中心, 仔女永遠遷就, 尤其姑仔更為孝順! 我囡囡由99湊大, 而家已經13歲,反 ...
被寵壞的老人

伯爵府

為咗避開一個咁乞人憎嘅人,多年以來不可以在放假時留在家好好休息,日日好似KGB咁監控我一家生活,我諗我寧可背負罪人之名,激到佢中風......佢迫人太甚,自找的!各位好媳婦別要插我

別墅

樓主好利害,可以同99同住20年,我同99唔係同住都頂佢唔順。我同c6唔係同99住但住得好近,佢成日都突然走去我地屋企,又成日講過唔算數,私自接我囝囝走等等事情搞到我對佢好反感,亦都好想爆佢,但62係我同c6結婚前已去世,99有乜事就攞住呢點好好戲咁同我地講"我老啦,無用啦,阻住D後生啦,我都係去找62啦' 雖然知佢講下姐,但唔知佢邊次講真 c6都有同99講過,但99左耳入右耳出,我亦唔想c6做難做,此終99係佢阿媽,唔想c6做千古罪人~~

首頁

尾頁

跳至