夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:用錢玩game就真係失去玩game既意義, 即係唔

原帖由 renewdanny 於 14-07-16 發表
用錢玩game就真係失去玩game既意義, 即係唔輸得, 個個都要做大俠. 我都打左3x年機. 我個人認為, 每個月用甘 ...
喺我眼中而家同賭冇乜分別
唔能夠量入為出已經係問題
打機打到忽略生活嘅人同事

放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:用錢玩game就真係失去玩game既意義, 即係唔

原帖由 renewdanny 於 14-07-16 發表
用錢玩game就真係失去玩game既意義, 即係唔輸得, 個個都要做大俠. 我都打左3x年機. 我個人認為, 每個月用甘 ...
唔係嫁 打機掉錢係有本事同賭一樣可以玩到好大 睇我老公就知
現在後悔有鬼用d錢無左就係無左

侯爵府

引用:Quote:原帖由 renewdanny 於 14-07-16 發表

原帖由 小豬澄 於 14-07-16 發表
唔係嫁 打機掉錢係有本事同賭一樣可以玩到好大 睇我老公就知
現在後悔有鬼用d錢無左就係無左
Agreed

放低自己,尊重別人

別墅

應該係病態, 叫佢睇醫生好. 同賭一樣.

別墅

我都有打機, 但未試過去到呢個程度.

男爵府

樓主, 我同你一樣, 老公食完飯由晚上8時打機打到半夜1時, 每晚都要我逼先肯沖涼, 之後仲要帶埋部電話入去廁所打, 成個鐘先肯沖完涼出黎, 早上6時起身又係玩幾個字先肯番工, 有時仲會打到4時幾先肯瞓, 已經維持左幾個月, 當我同個仔透明, 無談話無理我地, 我軟硬方法都試過, 亦有向佢父母講,講完佢仲覺得我唔岩, 俾面色我睇, 我宜家都唔知點做, 日日兩公婆貼錯門神咁, 現在想帶埋個仔利開一個月租短期租約, 見步行步...

男爵府

各位, 可唔可以俾d意見我, 我暫時咁做係咪明智? 因為我好辛苦, 就來俾佢攪到我痴線, 因為我唔想佢咁沈迷玩呢個釣魚game, 佢而家當我仇人咁, 至慘佢身邊每一個朋友都玩, 佢咪覺得好小事, 只要有俾家用就得...

別墅

leeyin 發表於 14-7-16 16:51
各位, 可唔可以俾d意見我, 我暫時咁做係咪明智? 因為我好辛苦, 就來俾佢攪到我痴線, 因為我唔想佢咁沈 ...

我果個都有玩, 但一叫就停. 先做好我要既野. 我話你要打就出街打, 唔好眼冤.

如果佢眼中只有game.....但有其他優點. 我會先當佢透明. 佢自己既野自己做番. 再唔得就行動升級.

一級一級來....

男爵府

引用:Quote:原帖由 renewdanny 於 14-07-16 發表

原帖由 premum2006 於 14-07-16 發表
喺我眼中而家同賭冇乜分別
唔能夠量入為出已經係問題
打機打到忽略生活嘅人同事
jm 我老公都係, 暫時未點掉錢, 但所有時間都掉哂俾電腦, 放工番來陪電腦仲多過個仔, 呢個bb 好辛苦先有, 我唔明點解佢咁唔珍惜, 當初話要生又係佢, 睇到呀b 有老豆好似無咁, 好心痛, bb 先三個月, 我都唔知點行落去

侯爵府

哎.....
你哋有B嘅
我諗仲痛苦
我年紀唔細喇
唔可以為曬佢
我都要現實啲保障自己
工作/生活壓力我都有
我份工間中要通頂
賺嘅係辛苦錢嚟
off時一樣搞掂家頭細務
就係為佢有舒適嘅家庭生活
一切都係我自願....因為出於愛
但.....佢唔珍惜
放低自己,尊重別人

禁止訪問

熱血勳章

引用:各位,+可唔可以俾d意見我,+我暫時咁做係

禁止訪問

回覆:為隻game入不敷支

男爵府

回覆 Dearkk 的帖子

佢真係唔怕悶囉, 成日話番工好大壓力, d魚又好逼真黎做藉口...
前幾日有2日咪可以免費拎野既, 佢咪只訓1小時, 2日係度係咁玩, 結果2天之後個 game 咪又係去番2日前既狀態, 哂哂d時間精神...暫時佢只用了數佰元玩, 繼續落去就唔知啦, 前2日被老爺奶奶話左佢幾句, 好似玩到無咁痴線, 我都要留意多佢一段時間, 先決定搬唔搬, 真係唔想成世對住只玩 game 唔理自己既老公...

男爵府

回覆 肥貓人妻 的帖子

佢已經41歲啦, 後生20, 30歲時反而唔會玩 game, 仲覺得呢d行為好哂時間, 好努力工作的, 而家反而比d靚仔仲沉迷...佢覺得有工作, 有拎錢俾家用就唔算沉迷喎...

男爵府

回覆 雲兒2000 的帖子

你都好呀, 你果個一叫就停, 我果個好似聽唔到我講野咁, 比佢吹到啤啤聲...
我果個每月只俾家用咩都唔理, 大家話都唔會講多句, 就算講, 佢都係督住部機同你講幾句, 咁算唔算優點

大宅

樓主,我想您先認清問題所在,妳是不滿意c6 洗錢、玩game、定沉迷先?

先講錢,個人覺得,不論男女,多唔少有樣興趣,如果佢無其他不良嗜好,每個月洗D錢打game開心下,我又覺得 ok wor。好多人玩車玩音響玩手袋玩手飾都唔只呢個數,問題係負擔能力,好好地同佢協商一筆佢自主既洗費,佢有能本事唔食飯去打機既,由佢囉,佢亦唔會怨妳霸道。

至於佢興趣係打 game 定踢波定集郵,就真係睇本性,佢自己喜 la,樓主不宜強加意見,可以用誘導方式,令佢既興趣走向玩完、開心完,但係D錢仲響度既,又或多左錢既,咁既興趣咪正囉!

我想樓主c6最大問題係沉迷到做野冇心機,其他乜卻冇興趣,呢個先係核心,好好朝呢個方向想想才是正途!

侯爵府

炒人唔手軟 發表於 14-7-18 10:49
樓主,我想您先認清問題所在,妳是不滿意c6 洗錢、玩game、定沉迷先?

先講錢,個人覺得,不論男女,多唔 ...

我都有諗不滿嘅核心係咩
當然我同意人人都有嗜好有駛費
沉迷嘅程度前面都有講
仲要唔係量入為出
基本上佢份糧要俾錢老爺(4-5K)、自己搭車食飯
根本唔夠打埋機
佢係用緊家庭儲備
愈踩愈深嘅話我可以點
或者人人價值觀唔同
在我
佢哩個行為=賭
佢知我超憎人賭嘅

放低自己,尊重別人

大宅

回覆 premum2006 的帖子

明白妳。

旁人不知妳們的經濟狀況,但他有工作想必也有一定自已的使費,試試跟他協議,舉例他的正常使費是4k,妳讓他多要2k,即他有6k啦,然後他打機支出要4k,那他完本使費要省點下來,如他自己省下2k,那他打机就有4k可用。試試類似方案看行不行得通。

男爵府

真係要戒喎, 為game 比錢都算, 返工無晒精神就好大件事

侯爵府

炒人唔手軟 發表於 14-7-18 12:11
回覆 premum2006 的帖子

明白妳。
多謝你意見
你真係有心幫我諗
問題就係我見到佢負數都要咁打機法
而唔係計住餘錢嚟玩
都冇講話儲蓄嘞
如果我計較嘅就唔會由得佢只負責電費同broadband哩D濕碎支出

放低自己,尊重別人

首頁

尾頁

跳至