烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

別墅

你係咩形號?? 因為而家申請家居電話送D個牌子既麵包機, 想知好唔好用...

禁止發言

引用:你係咩形號

別墅

謝謝分享...

伯爵府

回覆:港狗媽 - 再試gemini麵包機!

可否分享食譜!

禁止發言

引用:可否分享食譜!

大宅

superkingdom 發表於 14-7-17 21:48
可否分享食譜!
平價麵包機, 要做出好食麵包, 就要出絕招, 特別是 pt.1, 先搓粉15 mins, 牛油及酵母後下, 有jm也是用Gemini機, 用了這方法後, 麵包做出來的質感, 大大改觀....

以下是用麵包機做出好食麵包的心得:

1. 麵粉同水的比例: 1:0.62 (即62%水)

2. 加其他粉如奶粉, 可可粉, 要減番相應重量麵粉
3. 加其他流質或含水料, 如鮮奶、蛋....要減番同樣容量水
4. 酵母(Instant Dry Yeast)約麵粉的百份之一
5. 加蛋及奶粉(或鮮奶), 會令麵包發得更好, 更鬆軟及好食
6. 牛油、糖、鹽可隨口味調整
7. 如怕牛油不健康, 可用菜油、票米油成芥芥子油代替, 加了油的麵包, 會更鬆軟及質感更好
8. 如用全麥粉, 比例唔好超過 40%, 全麥粉用水, 1:0.5, 即比曾通高粉落少些水

e.g. 白方包食譜:

高筋粉 : 280g
蛋: 一隻(約55ml)
奶粉: 20g
牛油: 20 g
水: 130ml ((280+20)*0.62-55=133)
糖: 20 g
鹽: 2g
酵母: 3g

如加提子, 約加25g

1. 要整得夠軟, 應先扣起牛油及酵母, 落晒其他材料後, 用和麵(搓粉)mode先搞15分鐘, 跟住再落牛油及酵母, 才用番正常程序去做包
2. 如果唔想個皮咁硬, 要烤色揀"淺", 以及早5~10分鐘出爐
3. 出爐後要立即將麵包倒出, 放在麵包架上攤凍, 待半小時後才切麵包, 會易切好多
5. 剛出爐的麵包不宜即食, 因長期食進未完全發酵的酵母, 對腸胃無益
6. 切好包後要放在密實盒/袋內保濕
7. 夏天溫度高, 要用冰水或搓麵團時打開蓋
8. 夏天要減番少少水, 約麵粉同水的比例1:0.6
9. 搓麵團約5分鐘後, 如有麵粉漿黐住包筒底, 水太多, 要加麵粉補救, 如完全不黐, 水太少, 要加水....當麵團搓到包筒邊時, 最好有約1吋左右闊度黐筒...

別墅

回覆:港狗媽 - 再試gemini麵包 ...

你白方包的份量是1.5定2磅?

禁止發言

引用:你白方包的份量是1.5定2磅?

禁止發言

引用:Quote:superkingdom 發表於 14-7-17 21:48

大宅

公主病港狗 發表於 14-7-15 20:51
今次係清醒嘅情況下再試機!
昨晚瞓覺之前,再試麵包機嘅“預設時間焗包模式 “。 今次發酵發得好好, 高到 ...
睇到都覺得好味呀~ 想問下咁即係你將牛油改做菜油當液體落定去先呀?

大宅

回覆 pangdeng 的帖子

好多謝你的心得, 其實先搓粉15min, 再做預設時間又得唔得呢?

禁止發言

大宅

公主病港狗 發表於 14-7-18 16:44
唔係呀, 我都係用牛油咋!但係我今次會介芥花子油, 試完再話您知!!
即係牛油放埋落液體度呀?

禁止發言

引用:Quote:公主病港狗 發表於 14-7-18 16:44 唔

大宅

liliana 發表於 14-7-18 15:35

好多謝你的心得, 其實先搓粉15min, 再做預設時間又得唔得呢? ...
Why not???
我的做法是, 臨訓前約半個鐘開始磅材料, 約十分鐘準備好晒材料, 跟住開機和麵15分鐘, 順便目測水份夠唔夠, 搓好粉團後, 粉圖通常會定係包筒的一角, 我將牛油放在粉團之上, 酵母就放在另一角, 不與粉團有接觸, 然後, 就set 相應模式, 及預約時間, 到夠鐘開機時, 粉團一搓, 就自然會將牛油及酵母混和....

大宅

Rammy 發表於 14-7-18 15:01
睇到都覺得好味呀~ 想問下咁即係你將牛油改做菜油當液體落定去先呀?
...
油不會計作水份....但有些含高水份材料, 如洋蔥、南瓜蓉、芋頭蓉, 就要計番水份....

禁止發言

引用:Quote:Rammy 發表於 14-7-18 15:01 睇到都

禁止發言

引用:Quote:Rammy 發表於 14-7-18 15:01 睇到都

大宅

多謝指教! 我琴日試左你既方法, 真係鬆軟好多!
我仲想問下, 如果個包想加啲nuts, sausage之類既材料, 係唔係都係搓粉15min後先同牛油, yeast 一齊落?

thank you so much!

首頁

尾頁

跳至