在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我而家仲喺working mum, 想出年1月做ftm (工人約滿),公司好hea, 終日上網,返到屋企咁夜都仲上,搞到個人生理時鐘亂晒.

想請問 full time mami 而家小朋友放暑假,你哋每日通常幾點起身? 日抖同小朋友有乜搞作? 夜晚又會幾點撻上床瞓?

大宅

回覆 pooh仔 的帖子

我仔未放暑假呀, 返埋聽日, 不過應該都係照平時放假咁既時間表做人啦! 比要返學既日子遲少少起身, 然後俾佢玩下睇下碟, 食早餐, 跟住就會去街咁啦~ 你1月先做FTM, 咁快諗定暑期?
夜晚照平時咁11點叫佢去訓, 但佢通常12點先訓得著, 尋晚仲勁, 我諗佢係2點先訓著...因為我地已經訓左佢仲係度玩...騷擾住。我自己肯定會比平時更夜訓, 平時12點幾, 放假應該2點左右!

伯爵府

回覆:rhodo 的帖子

haha, 唔喺諗到咁遠,只不過而家放緊暑假,咪諗到轉為ftm 整個暑假在家會否自己都hea 晒,唔夠充實。

你都喺夜鬼,2點先瞓你唔夠精力睇小朋友,3歲前佢哋精力充沛,唔夠瞓好易病㗎

男爵府

畀面勳章

引用:我而家仲喺working mum, 想出年1月做ftm (

原帖由 pooh仔 於 14-07-17 發表
我而家仲喺working mum, 想出年1月做ftm (工人約滿),公司好hea, 終日上網,返到屋企咁夜都仲上,搞到個 ...
我個未返學。

500-700 食十五分鐘奶
700-800 起身
800-900 自己梳洗,幫佢梳洗,齊齊早餐
900-930預備lunch,洗杯之類
930-1130去街
1130-1230 lunch
1230-1300 玩陣
1300-1500 佢nap,我做自己野
1500-1730 去街或屋企玩,茶點,沖涼,煮飯
1730-1900 dinner
1900-1930 睡前儀式
1930 熄燈
2000-2030 陪瞓
2030-2130 自己梳洗,yoga
2130-2200 邊陪瞓邊聽audio book
2200 自己瞓
2300-200 餵十五分鐘奶

伯爵府

回覆:siuminyeung 的帖子

嘩好充實喎, bb幾大個? 原來ftm生活咁健康,早睡早起

男爵府

畀面勳章

引用:嘩好充實喎, bb幾大個

原帖由 pooh仔 於 14-07-17 發表
嘩好充實喎, bb幾大個? 原來ftm生活咁健康,早睡早起
21個月,我個女早咪要陪佢早

大宅

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+14-07-17+發表嘩好

原帖由 siuminyeung 於 14-07-17 發表
21個月,我個女早咪要陪佢早
你個女21個月瞓覺自己瞓還是陪瞓?我仔仔就10時飲奶,跟住陪瞓

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 siuminyeung 於 14-07-17 發

原帖由 vincelo29 於 14-07-21 發表
你個女21個月瞓覺自己瞓還是陪瞓?我仔仔就10時飲奶,跟住陪瞓
要陪

首頁

尾頁

跳至