母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

:-( ~
早兩天bb剛回家~不肯啜~
後來兩天~bb開始願意啜了~由一日不到一次~到一日都可以啜兩, 三次~
但係前晚發覺傷口滲了些黃黃紅紅的水~就立即聯絡醫生~昨天見醫生後~醫生話傷口有發炎跡象~要加開抗生素~不可以餵bb~
我害怕可以再餵bb的時候~bb已經不肯啜了~
點解我bb會有我這個無用媽咪~

大宅

唔好唔開心啦,
打抗生素應該都係7日到,
你試下用泵keep住奶量先,
趁未開始療程密密比佢食d初乳先啦~
到你好番先餵啦,
加油

大宅

你肯餵人奶點會無用,快0的養身體,再由頭開始過,加油~~

複式洋房

多謝你地~
我知道不可餵人奶時~忍唔住對住醫生喊左出0黎~
因為醫生話我傷口個情況不是太樂觀~
7日之後都可能未必可以再餵~
我老公說要是餵不到~就不要再餵~
我明白我老公不想我辛苦~~但我真係好內疚~
bb未出世時~我常常對自己講就算幾辛苦~都要餵人奶~
我俾唔到最優質的生活bb~
但最起碼~我可以俾bb最好的媽媽奶~
而家又做不到~真的好失敗~
昨天帶bb去健康院見醫生~見到之前一起在哺乳房學餵人奶的媽咪~在醫院裡餵佢的bb~~那個情景好幸福~可是我就只可以望住~而自己又做不到~

大宅

你呢七日用住奶泵泵奶,每三小時一次,要穩定住奶量,泵出來有幾多奶都唔緊要,但一定要等個腦知道BB要食奶,要開工。七日之後,再慢慢教BB 吮,到時BB有媽媽奶食,你又是一個好奶媽了,何來無用之說?

餵人奶是很長遠的事,將來大把時間抱住佢餵奶啦,七日真係好快過,七日之後你會忘了內疚。

原文章由 minminbb 於 07-12-6 16:46 發表
多謝你地~
bb未出世時~我 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原文章由 minminbb 於 07-12-6 16:46 發表
多謝你地~
bb未出世時~我 ...

我又係食抗生素要停餵人奶7日, 其實由bb出院返到屋企已經唔能夠成功埋身, 因為先後4次比bb啜損(每邊2次!), 一損咗又要停幾日. 之後去搵健康院d姑娘求救, 點知bb又食得好好, 但返到屋企又唔識食. 間健康院d開放時間又好"矜貴", 一星期得2日可以返去!!!

可是我等不到, 終於病咗要食藥...唉, 已經唔係埋身餵人奶啦, 仲要停埋, 泵出嚟倒, 日日都覺得自己好冇用, 比唔到最好的bb, 係我一世的遺憾和對bb的虧欠.

而家再book健康院, 下星期一再學埋身...bb已廿幾日大了, 連姑娘都話難學返, 加上屋企人唔肯幫我, 係都要用樽餵...唉, 呢場仗好似輸梗, 而家日日泵出嚟都唔知為乜, 又泵得好少, 真係好唔開心.

minminbb, 你bb應該仲細過我阿b吧?? 仲有機會學. 你地加油呀!

大宅

'比唔到最好的bb, 係我一世的遺憾和對bb的虧欠.'

Don't say that. You have tried your best and should have no regret. Taking care of a baby is a long term thing and BF is just the begining. When the little one grows up, you need to educate and support him/her which are more important. When you are at that stage and look back, you will understand BF is just one piece of the puzzles.

原文章由 方麗娟 於 07-12-7 07:57 發表

我又係食抗生素要停餵人奶7日, 其實由bb出院返到屋企已經唔能夠成功埋身, 因為先後4次比bb啜損(每邊2次!), 一損咗又要停幾日. 之後去搵健康院d姑娘求救, 點知bb又食得好好, 但返到屋企又唔識食. 間健康院d開放時間 ...

民房

唔駛啦擔心啦

你bb唔係bf果時你係咪用杯餵?定係用樽?
用樽最好用返d大樽 (nuk, playtex, avent 都有)

我bb細個果時食到損晒, 係2邊, 仲係成個洞果隻, 痛到死.仲係咁流血 捱到3個星期大, 見佢d便便勁深色(可能係食左血影響), 食次吐奶都係粉紅血. 好驚, 咪泵出黎比佢食囉, 果時我唔識, 用playtex細樽, 過左5日度, 越泵越少, 見傷口又好d, 咪比佢埋身食, 佢就已經唔識食啦, 要用左2日教返佢點食 (我知有d人仲耐)
所以你放心啦, 你個b仲細, 有機會教返好既

複式洋房

原文章由 minminbb 於 07-12-6 16:15 發表
:-( ~
早兩天bb剛回家~不肯啜~
後來兩天~bb開始願意啜了~由一日不到一次~到一日都可以啜兩, 三次~
但係前晚發覺傷口滲了些黃黃紅紅的水~就立即聯絡醫生~昨天見醫生後~醫生話傷口有發炎跡象~要加開抗生素~不可以餵bb~ ...

加油啊,唔好咁大壓力啦,剛剛生完bb自己身體都好緊要既,至於喂唔喂得返人奶咪盡力囉,一定要保重好自己身體先,如果你病左或者你身體唔好,邊個照顧bb呀?所以你要開心d,放心啦,bb都會健康咁成長既!!!

複式洋房

多謝你地的鼓勵~
這兩天我的奶量比之前少左好多好多~
早兩日都仲會流濕衫~
而家連揸的時候都沒有了~
:-|
真係唔知點樣先可以等到傷口好返~再努力餵bb~

民房

我果時係勁搽後奶, +風乾, 再搽羊脂
唔好比佢爆拆呀
如果你無我咁嚴重, 咁7日一定好得返

我係有一個洞咁, 乳頭直頭好似分開左2邊....都幾恐佈
仲流血TIM

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好咁灰心啦,如果阿b唔識啜番,咪食泵出來的奶law,
最近要keep住泵奶,就會有架嗱,我雖然唔係全人奶ma,
但泵出來阿b每日都有2餐,依家都泵左4個月了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊