跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb黎緊9月出世,我本身係香港人,
老公係大馬華僑,已經來港生活,
打算係bb半歲返大馬探親,
想問下應該申請馬來西亞護照同ic先?定申請特區護照先?
申請手續又係點呢?唔該晒🙏🙏

大宅

回覆:jezz_ka 的帖子

我的宝宝3月出世了,上了领事馆去问。如果要拿护照,要差不多1年先会拿到。因时间问题我最后没申请,用了特区护照反马来西亚。如果你真的想拿马来西亚的护照,你可以回来在申请,领事馆的人话bb是2010年后出世可以在bb没满18岁前申请。

民房

Yukiruirui888 發表於 14-7-20 06:54
我的宝宝3月出世了,上了领事馆去问。如果要拿护照,要差不多1年先会拿到。因时间问题我最后没申请,用了特 ...

多謝分享。但問題是,如果拿了香港特區護照,那麽BB還算是馬來西亞公民嗎?馬來西亞是不允許公民擁有雙重國籍的哦。

大宅

回覆:galaxythecat 的帖子

我知道马来西亚是不可以有双重国籍,我问过马领使馆的一个高职位的人,她是说你可以回来在申请,所以系“可以”。因为她也说一个眼睛开一个眼睛闭。但是马政府如果捉到,就会除马籍

民房

Yukiruirui888 發表於 14-8-23 12:53
我知道马来西亚是不可以有双重国籍,我问过马领使馆的一个高职位的人,她是说你可以回来在申请,所以系“可 ...
哦,明白了。為BB申請馬來西亞護照需要這麽久的時間,未免太長時間了吧。

大宅

回覆:Bb在港出世,如何申請馬來西亞護照?

據我所知,bb係可以申請左特區護照返去馬來西亞再申請馬來西亞護照.但係bb一到18歲就要選擇要馬來西亞護照定係放棄.因為馬來西亞不容許雙重國籍.
我宜家都幫我b女申請緊馬來西亞護照.等左10個月都未有回音
申請馬來西亞護照首先要申請左citizenship先,然後先申請passport.

別墅

Hi, may i ask does this apply to daddy HK and mommy M'sian? If yes, do you have any link i can look into it? Thanks

大宅

回覆:**ellie** 的帖子

link就無,如果妳bb系2010年後出世父母一方系馬來籍就可以同bb申請,而2010年前的bb就爸爸系馬來籍先可以申請

洋房

引用:據我所知,bb係可以申請左特區護照返去馬來

原帖由 bwcs 於 14-09-16 發表
據我所知,bb係可以申請左特區護照返去馬來西亞再申請馬來西亞護照.但係bb一到18歲就要選擇要馬來西亞護照定 ...
請問你係香港申請定反馬來西申請?

大宅

引用:Quote:原帖由+bwcs+於+14-09-16+發表據我所

原帖由 Riceoo 於 14-11-10 發表
請問你係香港申請定反馬來西申請?
我係香港申請

別墅

香港申請 means you have to wait more than a year?

別墅

how to apply citizenship? as we already have 特區護照? i bet i can only do it in Malaysia

複式洋房

記住要在BB出世後一年內申請馬來西亞citizenship

去灣仔的馬來西亞領事館24樓交文件。所有文件須帶正本,和2份副本
- 馬來西亞結婚證書
- 父母的香港身份證,父/母的馬來西亞身份證 (影印時必須前後頁印在同一版)
- 父母的passport
- 父母和BB出世紙
- BB相3張,底色要白色
- 先交HK$104

半年後會收到馬來西亞寄來的信,先至再交RM100。再等多1年半後才拿到citizenship 證件

拿到Citizenship才可以申請馬來西亞護照

複式洋房

My Korean born cousin (mum is Malaysian and Dad is Korean) applied the citizenship when she was 11 years old. Until now, she is an university student, but she still didn't get the citizenship yet. Always need to go to Kuala Lumpur for interview but always fail without reason!

So , please make sure to go to Wanchai consulate to apply citizenship when BB is below 1 years old!!!

複式洋房

By the way, 我係馬來西亞人, 我老公係香港人

大宅

回覆 bee4honey 的帖子

好詳細呀,唔該晒你呀!我黎緊3月同老公&bb會返大馬,
咁我申請左特區護照俾bb先~
原來幫bb入藉要等咁耐~

伯爵府

回覆:Bb在港出世,如何申請馬來西亞護照?

但我有個朋友、佢用左3個月就幫bb申請到馬拉護照啦!

大宅

回覆 地震寶寶 的帖子

可以分享下點申請?

伯爵府

引用:回覆 地震寶寶 的帖子可以分享下點申請?

原帖由 jezz_ka 於 14-12-18 發表
回覆 地震寶寶 的帖子

可以分享下點申請?
我都係聽朋友講。
當bb係香港出左世之後,幫bb囉左香港出世紙,之後囉住張出世紙去馬拉領事館申請“form w“ 之後就申請馬來西亞護照。成個過程,我朋友用左3個月,就帶番bb番馬拉。
朋友係香港人媽媽,c6係東馬人。
因為係香港申請既馬拉護照係西馬,佢要帶bb番東馬,換番一本佢個區既護照,sarawa既護照。咁囉!
我情況同佢一樣,佢大約2年前既事。

伯爵府

引用:回覆 地震寶寶 的帖子可以分享下點申請?

原帖由 jezz_ka 於 14-12-18 發表
回覆 地震寶寶 的帖子

可以分享下點申請?
你bb係咪出左世啦?
你有冇打去領事館問過呀?
我黎緊下年都番黎生!

首頁

尾頁

跳至