跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:Bb在港出世,如何申請馬來西亞護照?

以我所知,媽媽係馬來西亞人申請同爸爸係馬來西亞人又另一樣野。

過左1歲先申請同剛剛出世就申請又係另一回事。

所以都係問清楚領事館好啲。

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我bb黎緊9月出世,我本身係香港人,老公係

原帖由 jezz_ka 於 14-07-19 發表
我bb黎緊9月出世,我本身係香港人,
老公係大馬華僑,已經來港生活,
打算係bb半歲返大馬探親,
我bb個case係好快就拎到大馬護照,前後用咗一星期左右,2013年香港申請的。
(媽媽港人 ,爸爸大馬人)

大宅

回覆 地震寶寶 的帖子

我bb 3個月大啦

大宅

回覆 HoneyBee_2011 的帖子

你點樣申請可以咁快既?btw,我未幫bb申請呀

子爵府

回覆 jezz_ka 的帖子

PM u the details

洋房

回覆:HoneyBee_2011 的帖子

我都想知點樣可以甘快申請到?情況同你一樣 thanks

子爵府

Riceoo 發表於 14-12-28 16:21
我都想知點樣可以甘快申請到?情況同你一樣 thanks

我幫BB申請大馬出世紙就用咗一星期, Passport就即日有得囉

複式洋房

我個CASE: 爸爸港人 ,媽媽大馬人,都想知點樣可以加快進度拎大馬CITIZENSHIP &ASSPORT。

子爵府

引用:Quote:原帖由+jezz_ka+於+14-12-18+發表回

原帖由 地震寶寶 於 14-12-20 發表
我都係聽朋友講。
當bb係香港出左世之後,幫bb囉左香港出世紙,之後囉住張出世紙去馬拉領事館申請“form w ...
東馬護照同西馬護照有分別嗎?
不是同樣的馬來西亞護照嗎?

大宅

引用:記住要在BB出世後一年內申請馬來西亞citize

原帖由 bee4honey 於 14-12-10 發表
記住要在BB出世後一年內申請馬來西亞citizenship

去灣仔的馬來西亞領事館24樓交文件。所有文件須帶正本, ...
I don\'t have Malaysia Marriage Certificate. only Hong Kong marriage certificate. Can my baby apply for Malaysian citizenship? I am Malaysian and my husband is from Hong Kong.

大宅

引用:記住要在BB出世後一年內申請馬來西亞citize

原帖由 bee4honey 於 14-12-10 發表
記住要在BB出世後一年內申請馬來西亞citizenship

去灣仔的馬來西亞領事館24樓交文件。所有文件須帶正本, ...
So, u already got Msian passport for ur kid?

大宅

引用:Quote:原帖由+bee4honey+於+14-12-10+發表

原帖由 meex2 於 15-02-02 發表
I don't have Malaysia Marriage Certificate. only Hong Kong marriage certificate. Can my baby apply ...
好像要馬結婚證書,才可以幫b b申請馬身份

大宅

引用:Quote:原帖由 meex2 於 15-02-02 發表I don

原帖由 Yukiruirui888 於 15-04-09 發表
好像要馬結婚證書,才可以幫b b申請馬身份
I just successfully applied for a marriage cert at Malaysia Consulate. The staff adviced me to give birth in Msia because she said no one has successfully get a passport within these 2 years. So, just wanna know whether u got it or not.

大宅

引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+15-04-09+

原帖由 meex2 於 15-04-09 發表
I just successfully applied for a marriage cert at Malaysia Consulate. The staff adviced me to give ...
我還沒幫我兒子弄,因我現在不住在香港,但是有認識一個馬來人他的兒子是14出生的,已經有Malaysia passport,他兒子在紐西蘭出生

大宅

引用:Quote:原帖由 meex2 於 15-04-09 發表I jus

原帖由 Yukiruirui888 於 15-04-09 發表
我還沒幫我兒子弄,因我現在不住在香港,但是有認識一個馬來人他的兒子是14出生的,已經有Malaysia passpor ...
Your friend is Malaysian female or male?

大宅

引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+15-04-09+

原帖由 meex2 於 15-04-10 發表
Your friend is Malaysian female or male?
female,但我記得凡事2010年後的出生的小孩,無論是男或女方都可以幫小孩申請。這個notice有貼在noticeboard

大宅

引用:Quote:原帖由 meex2 於 15-04-10 發表Your

原帖由 Yukiruirui888 於 15-04-10 發表
female,但我記得凡事2010年後的出生的小孩,無論是男或女方都可以幫小孩申請。這個notice有貼在noticeboar ...
Thanks a lot.

首頁

尾頁

跳至