跳至

首頁

尾頁

複式洋房

DEL

禁止訪問

回覆:囡囡有偷竊習慣?怎麼辦?

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

koyuki1987 發表於 14-7-20 12:19
08囡囡今年先六歲,做左好多嚇親爸媽既事。

佢平時已經成日收埋零食係被窩裡面食,媽媽話要係台仔食,野食 ...

已經咁多次,你之前點處理? 有無同老師傾過?你地有無罰過佢?

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實有無帶小朋友見下心理醫生, 搵出原因??

執仔之手 與仔偕老

複式洋房

回覆:11B 的帖子

每次都有同作講唔可以咁樣同帶佢去面對返件事,罰就一開始多,後尾都係唔睬佢多

複式洋房

引用:其實有無帶小朋友見下心理醫生,+搵出原因??

原帖由 叉燒媽 於 14-07-21 發表
其實有無帶小朋友見下心理醫生, 搵出原因??
唔係太想同佢見醫生,對果種要境我自小都好抗拒,因為小時有次卑媽媽亂捉我去睇心理醫生,屈我狂燥症(其實個個都知真係有病果個係佢),搞到我成日覺得心理醫生果d地方好恐怖,你阿媽話你乜,個醫生又信到十足,果時我係阿媽懷疑我有病,去到醫生話唔可以咁快下判斷,然後我冇再去,結果份政府醫院病歷就屈我有精神病紀錄⋯⋯

複式洋房

回覆:koyuki1987 的帖子

個人提意你平心靜氣和小朋友溝通下,點解會想攞那些東西,亦告訴她如果你喜歡或覺得靚的東西,可以告訴自己,你和她定一個儲分計劃,如做到一些事可以賺貼紙,用一定數量貼紙可以換一樣禮物,讓小朋友知道這世上沒有不勞而獲,亦可和她去圖書館借有關心理教育的書,借故事告訴她不問自取是不當的行為!

男爵府

樓主, 我可在pm跟你談一下嗎,好嗎? 我是修讀特殊幼兒教育的, 或者我可能給你點點意見

伯爵府

每次偷完有冇後果??你唔睬佢對她而言算是後果? 無後果行為一定會繼續。

複式洋房

引用:每次偷完有冇後果??你唔睬佢對她而言算是

原帖由 hanbb 於 14-07-24 發表
每次偷完有冇後果??你唔睬佢對她而言算是後果? 無後果行為一定會繼續。

...
佢而家偷糖偷到蛀牙,成日趁我地訓著收埋糖係被窩裡面食

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hanbb 於 14-07-24 發表每次

原帖由 koyuki1987 於 14-07-30 發表
佢而家偷糖偷到蛀牙,成日趁我地訓著收埋糖係被窩裡面食
蛀牙只是食糖的自然後果,不是她偷竊的後果。而且,蛀牙對她而言太遙遠,不是即時後果。

最好有些她不喜歡的後果,如從零用/利是扣錢要佢賠返俾,又例如,罰無得睇最愛卡通,無得玩電腦,無得食甜品,罰坐半小時,等等等等。

大宅

引用:個人提意你平心靜氣和小朋友溝通下,點解會

原帖由 CY型媽 於 14-07-23 發表
個人提意你平心靜氣和小朋友溝通下,點解會想攞那些東西,亦告訴她如果你喜歡或覺得靚的東西,可以告訴自己 ...
同意。另不一定要見心理學家,很多社會服務中心都有輔導服務,如浸會,明愛,他們有些專做兒童輔導,小孩可能是引起父母的注意。

大宅

我家姐都係,但佢已36歲,好難攪

別墅

這位媽媽, 你要加油呀

首頁

尾頁

跳至