烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

以為冇BBQ醬,所以自己溝個醬,加埋rosemary,醃足一日一夜,
焗完肉好淋又入味,食譜稍後有時間再上。

小阿肥    發表於 14-7-21 11:31
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

回覆:香草醬燒豬仔骨

男爵府

回覆:rose-mag 的帖子

男爵府

引用:以為冇BBQ醬,所以自己溝個醬,加埋rosemar

原帖由 rose-mag 於 14-07-20 發表
以為冇BBQ醬,所以自己溝個醬,加埋rosemary,醃足一日一夜,
焗完肉好淋又入味,食譜稍後有時間再上。
好靚呀

男爵府

開心吸收勳章

等你個食譜!

男爵府

:-D

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:等你個食譜!

原帖由 csk 於 14-07-20 發表
等你個食譜!
今日約咗人出街,今晚再寫。

男爵府

開心吸收勳章

我今日去街見到有豬仔骨,想試下是不是好食過新鮮一字排,今晚就見到你個post

王國長老

引用:我今日去街見到有豬仔骨,想試下是不是好食

原帖由 csk 於 14-07-20 發表
我今日去街見到有豬仔骨,想試下是不是好食過新鮮一字排,今晚就見到你個post ...
要醃過夜,但值得等架,我盡快寫。

子爵府

等…

禁止訪問

珍珠宮

正呀

男爵府

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

有次係j之佬見到有promo 70幾蚊一包一字排,返到屋企先發覺一包有两條一字排,開心到勁抵,但最近又唔見有得買喎

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

禁止訪問

大宅

王國長老

食譜來了,謝謝耐心等候。

材料:
豬仔骨1條
蕃茄醬2湯匙
楓蜜糖漿2湯匙
豉油1湯匙
蒜蓉1茶匙
鹽少許
黑胡椒粉少許
紅椒粉半茶匙
辣椒粉1/3茶匙
迷迭香適量

煮法:
1)豬仔骨洗淨切塊,約兩至三條骨一塊,抹乾水每塊獨立放錫紙上。

2)除迷迭香外,將其他所有材料拌勻,均勻塗在豬仔骨上,再放上一小段迷迭香,錫紙封口。

3)豬仔骨放入雪櫃醃過夜。剩底醬汁留過夜。

4)焗爐預熱350度F (175 C),將錫紙包放入烘爐,先焗20分鐘,之後反轉再焗20分鐘,看一看是否已熟,未熟再焗,但已熟透的話就可以打開錫紙抽出迷迭香不要。

5)將豬仔骨切開一條條,再將前一天剩底嘅醬汁塗上豬仔骨。

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

大宅

引用:食譜來了,謝謝耐心等候。材料:豬仔骨1條

原帖由 rose-mag 於 14-07-21 發表

食譜來了,謝謝耐心等候。
好正

子爵府

將豬仔骨切開一條條,再將前一天剩底嘅醬汁塗上豬仔骨

塗汁完要再開爐焗嗎 ?

csk  無楓葉糖漿可用甚麼?  發表於 14-7-28 19:36
csk  我都想問。  發表於 14-7-28 19:35

首頁

尾頁

跳至