烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

每次蒸完都好硬又無咩味,想整好似茶樓個d,thank you!

大宅

回覆:求蒜蓉豆豉蒸排骨

有無食譜?

大宅

豉 汁 蒸 排 骨

材 料 :

飛 排 1 斤
豆 豉 1/2 包 ( 用 水 浸 , 洗 淨 , 切 小 粒 爛 )
蒜 頭 6 粒 ( 切 小 粒 )
指 天 椒 3 隻 ( 切 粒 )(可以增減)
生 抽 、 老 抽 、 糖 、 各 適 量
生 粉 、 麻 油 及 生 油

烹 調 步 驟 :

1 先 調 和 生 抽 、 老 抽 、 糖 、 豆 豉 、 蒜 頭 , 再 跟 排 骨 醃 一 會 。
2 放 入 雪 櫃 醃 約 30 分 鐘 。
3 加 入 生 粉 , 拌 勻 。
4 最 後 加 入 麻 油 、 油 、 水 攪勻。(不可有水出為好)
5 醃 好 之 一 字 排 放 在 鍋 碟 上 , 放 指 天 椒 粒 在 上 , 燒 一 鑊 水 , 水 滾 時 放 入 排 骨 , 蒸 7-10分 鐘 , 即 成 。(時間依肉大少及蒸碟厚薄自行決定)

兩 個 重 點 :
排 骨每 一 塊 排 骨 斬 成 一 吋 乘 一 吋 大
蒸時排骨要散放忌疊住難熟

珍珠宮

引用:每次蒸完都好硬又無咩味,想整好似茶樓個d

原帖由 Papei 於 14-07-21 發表
每次蒸完都好硬又無咩味,想整好似茶樓個d,thank you!
係咪買錯排骨呀?
試吓去街市買飛排或一字排。
煮就更易,我係懶人都整得好食。
當你買25蚊至30蚊排骨份量,我醃料都係普通半匙鹽,半匙糖,油少量,燒酒極少量。
我用蒜頭豆豉就用大量,刴到全部變蓉,撈埋排骨,加2匙生粉撈,放飯煲蒸。
排骨會林,我老公實會個汁撈飯。

禁止訪問

引用:每次蒸完都好硬又無咩味,想整好似茶樓個d

首頁

尾頁

跳至