跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,想借呢個平台大家share一下選校心水同進度....大家一齊share下啦
我自己希望可以入返自己間母校 -- 靈愛小學, 但因為係73區, 所以希望第一輪可以入到..... 如果唔得, 74區我自己比較鍾意真光小學!!

別墅

回覆:tinniejames 的帖子

靈愛同真光都好似得兩班小一,如果自行唔得,要等第二次填表,甲部第一再填靈愛

別墅

回覆:tinniejames 的帖子

想當年我收到張選校名單真係O哂咀,一共有27間我揀,但天水圍學校仲多過元朗(仲要計埋錦田,8鄉個啲),我都知大鑊,一係派第一志願一係派天水圍……最終我真係派左天水圍,好彩叩到返黎元朗。希望今年選校冇咁多天水圍借位啦,祝今年妳地派到心儀學校

複式洋房

引用:想當年我收到張選校名單真係O哂咀,一共有2

原帖由 澄樂媽媽 於 14-07-22 發表
想當年我收到張選校名單真係O哂咀,一共有27間我揀,但天水圍學校仲多過元朗(仲要計埋錦田,8鄉個啲),我都 ...
澄樂媽媽,我同你的情況一樣,幸好仔仔叩門面試第一志願表現好,第一志願收返。

澄樂媽媽  我第一志願唔收我個女,叩左係73,但好彩我個女好鐘意依家呢間學校  發表於 14-7-22 16:27

複式洋房

引用:大家好,想借呢個平台大家share一下選校心水

原帖由 tinniejames 於 14-07-22 發表
大家好,想借呢個平台大家share一下選校心水同進度....大家一齊share下啦
我自己希望可以入返自己間母校 -- ...
我覺得既然你靈愛有分,可以博下自行,靈愛又唔係差,博到既起碼唔使玩大抽獎,74區真係好大機會派72區的。

澄樂媽媽  所以妳要搵一間妳比較熟既天水圍學校放係比係前既位置,因為我識咁多74區既人,一係第一志願,一係天水圍。我覺得73校網好過74,73好少會去72  發表於 14-7-22 16:31

複式洋房

回覆 Kathyli0109 的帖子

我都係咁諗呀, thanks!

複式洋房

回覆:明年小朋友升小一嘅74區家長揮手區

今年73一定派返73,唔使借位。下年就唔知啦。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 澄樂媽媽 於 14-07-22 發表想

原帖由 Kathyli0109 於 14-07-22 發表
澄樂媽媽,我同你的情況一樣,幸好仔仔叩門面試第一志願表現好,第一志願收返。

...
其實我派到個間天水圍係我選的天水圍第2間,其實都唔錯的,但太遠,因我住近新田個邊,同埋仲有細佬今年在元朗讀k1,所以先玩叩門。叩門個大半個月真係好攞命。

大宅

引用:想當年我收到張選校名單真係O哂咀,一共有2

原帖由 澄樂媽媽 於 14-07-22 發表
想當年我收到張選校名單真係O哂咀,一共有27間我揀,但天水圍學校仲多過元朗(仲要計埋錦田,8鄉個啲),我都 ...
請問你叩門成功是哪一間?

複式洋房

我都希望第一輪會收,因為叩門真係好難

大宅

回覆 tinniejames 的帖子

如果你想入返靈愛, 淨係舊生分唔夠架, 我大女早幾年升小一, 佢同學仔爸爸都係靈愛舊生黎架, 都係得舊生分ROUND 1 & ROUND 2都派唔到入去呀.
另一個朋友, 佢老公係舊生, 但另有宗教分先ROUND 1入到靈愛, 始終靈愛得2班收6X人, 所以變左難抽到入去啊.

伯爵府

我係,我細果個直入因為大果個讀緊。

複式洋房

回覆:Phoenixnam 的帖子

多謝你的意見!幸好,我都有宗教分

大宅

你有宗教分, 咁ROUND 1多數都穩入啦, 唔洗煩.

複式洋房

引用:回覆 tinniejames 的帖子你有宗教分, 咁ROU

原帖由 Phoenixnam 於 14-07-28 發表
希望如此吧

首頁

尾頁

跳至