烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,如剛剛小產做咗人工流產手術,可以煲咩食/飲嚟進補調理身體?thanks。

別墅

回覆:唔知係咪應該喺呢度問,請問小產後食-飲咩進補好?

跟坐月的一樣

別墅

黃薑炒飯...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

頭1,2天飲 淮山百合蜜棗瘦肉湯
第3天可煲雞湯(去皮)+老薑

初期三餐食飯, 盡量食黑木耳蒸雞飯/ 黑木耳煮節瓜瘦肉. / 烚菜(煮[送]+大片薑-可驅寒)

12天後用黃酒(雞酒)煮[送], 之前流左好多血, 可多食肝臟/紅肉/菠菜 (補鐵質)

食多D新鮮蔬菜/水果, 以補充水份.

閒時除左飲水, 多飲黑糖薑母茶.

過左半個月後, 補下中氣, 煲紅糖薑棗蛋湯, 豆漿大米粥.

TAKE CARE !!!!

不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

SORRY, 打漏左,
仲要多補蛋白質.
食雞/ 豬/ 瘦肉/ 蛋/ 奶/豆/豆製品.
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

引用:如題,如剛剛小產做咗人工流產手術,可以煲

原帖由 MillyT 於 14-07-23 發表
如題,如剛剛小產做咗人工流產手術,可以煲咩食/飲嚟進補調理身體?thanks。 ...
用白鑊 炒米(一杯)
炒香放涼 入樽
每天用一小撮 放到保暖茶杯加少少果皮(浸軟)焗水飲
飲完可再加水

公爵府

引用:如題,如剛剛小產做咗人工流產手術,可以煲

原帖由 MillyT 於 14-07-23 發表
如題,如剛剛小產做咗人工流產手術,可以煲咩食/飲嚟進補調理身體?thanks。 ...
同坐月一樣啊,要食姜醋補身。

別墅

多謝大家指教。

侯爵府

回覆:唔知係咪應該喺呢度問,請問小產後食/飲咩進補好?

我唔識
祝妳早日康復,保重身體!

複式洋房

引用:頭1,2天飲+淮山百合蜜棗瘦肉湯第3天可煲雞

原帖由 crystal媽咪 於 14-07-23 發表
頭1,2天飲 淮山百合蜜棗瘦肉湯
第3天可煲雞湯(去皮)+

首頁

尾頁

跳至