自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【on.cc東網專訊】 今午5時許,一名婦人推着一輛嬰兒車,載着其2個月大嬰兒,在西鐵屯門站登上一輛開往紅磡方向的列車。期間,嬰兒車進入車廂範圍後,車門突然關上,婦人猝不及防,疑未能趕及進入車廂,又無法阻擋車門關閉,眼巴巴看着嬰兒進入車廂,自己則留在月台上,列車關門後隨即開走。

婦人見狀大驚,慌忙向車站職員求助,在職員協助下,有熱心乘客在兆康站把嬰兒帶返月台,適時婦人趕至,母子終可重聚,事件中嬰兒幸無受傷。

港鐵發言人證實,當時一名女乘客在屯門站1號月台登車,當時列車車門正在關上,亦有提示小心車門關閉,女乘客將嬰兒車推入車廂時,並無車門夾着任何物件,但事後女乘客卻留在月台,列車卻已離開。她隨即向車站職員求助,車站職員即時通知兆康站職員趕到涉事車卡等待,當列車駛抵兆康站時,有兩名乘客推着嬰兒車步出,遂通知該女乘客到兆康站接回嬰兒。

我都試過有一次,又係屯門西鐵站, 因為果度係總站,架車係會開住門等唔知幾多分鐘先會開出, 如果係中途站,都會估到架車,大約開門二十秒左右就關門,

我見到架車係度開住門, 咁我就推住亞B上車,當時我仲有兩個家姐一齊,
佢地係先上車既,我係緊貼住後面,佢地上左車,自然向上行去坐,唔會突然擰轉頭,
我貼住佢地行,點知車門突然關上,係無嘟嘟嘟情況下,仲要都真係幾大力,好快咁關上,

我架BB車巳經係車度,我就係月台,果一秒突然關門,但我雙手仲係渣實架BB車,
車門好大力撞落黎我隻手,我好驚大叫,但對門係無打算開返咁,
跟住有個西裝男人,即刻走黎幫我拉住對門,等我可以即刻上車,
呢件事我以為係我唔好彩..但今日報紙又發生,我懷疑係同一司機,
成日貪方便,唔嘟嘟嘟先關門,又唔睇清楚有無人上緊車,真係好過份囉!

今次報紙呢單野,就好彩有熱心巿民,幫佢推返BB去比職員姐,
如果比壞人捉左咁點算!!

子爵府

回覆:sweet_baby0921 的帖子

我唔係幫西鐵,而且我都試過俾門夾過,亦係推住bb車,好彩我c6响度,真係好痛,你話冇dodo聲,會唔會咁啱去左靜音車卡?

子爵府

陪月勳章

回覆:屯門JM要小心

我有次同老公係兆康西鐵站都見過, 我地兩個都好肯定無聽到嘟嘟聲, 有位媽媽推bb 車上一架開往紅磡既車, 突然閂門, 好彩個媽媽入得快無事, 門閂左先聽到嘟嘟聲,睇完都嚇親!

我即刻叫老公同月台個職員講返, 但個妹妹仔職員好似遊雲咁, 話應該有警號喎, 我地話係閂左門先有, 咁個警號要黎做乜! 但個職員無講乜野, 繼續遊雲咁, 唔知佢有無上報返。

子爵府

陪月勳章

引用:我唔係幫西鐵,而且我都試過俾門夾過,亦係

原帖由 evaw 於 14-07-24 發表
我唔係幫西鐵,而且我都試過俾門夾過,亦係推住bb車,好彩我c6响度,真係好痛,你話冇dodo聲,會唔會咁啱去 ...
靜音車卡只係無電視聲, 係會有列車廣播, 閂門既警號應該係車入面同月台都同時間有響既, 我成日都揀靜音車卡坐, 因為唔鐘意聽電視聲。

湘兒  X2  發表於 14-7-24 03:07

禁止訪問

引用:我有次同老公係兆康西鐵站都見過, 我地兩

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:【on.cc東網專訊】+今午5時許,一名婦人推

原帖由 sweet_baby0921 於 14-07-24 發表
【on.cc東網專訊】 今午5時許,一名婦人推着一輛嬰兒車,載着其2個月大嬰兒,在西鐵屯門站登上一輛開往紅磡 ...
應該係do完關門關得太快 我都試過架bb車入左一半即關門差d夾親

公爵府

環保接龍勳章

大佬,唔係故障,係衝門呀,咁危險都做,好彩無事咋

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唔只關屯門事,係搭後港鐵都要注意

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:唔只關屯門事,係搭後港鐵都要注意

原帖由 Yubi.T 於 14-07-24 發表
唔只關屯門事,係搭後港鐵都要注意
後=得,肥手指

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

子爵府

引用:Quote:原帖由 evaw 於 14-07-24 發表我唔係

原帖由 pikupi 於 14-07-24 發表
靜音車卡只係無電視聲, 係會有列車廣播, 閂門既警號應該係車入面同月台都同時間有響既, 我成日都揀靜音 ...
哦~係呀,咁佢成日都冇dodo聲,要同西鐵反映下喎,萬一遇到失暈司機,夾住開車咪大獲

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

好驚喎

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

公爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

應該有DoDo聲

侯爵府

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都試過呀,果次拖住細仔係屯門站上車,我地上到月台見架車已停左係度,咪諗住拖細仔行快2步囉,點知差唔多入既時候突然關門,係冇嘟嘟聲同關得好快架,真係嚇親我地,好彩隻腳未踏入去呀,如果唔係一定好痛

伯爵府

驚緊。多加小心。

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

真是要小心

首頁

尾頁

跳至