自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:到我地香港人俾人歧視

睇左d條紋好想講d水果名

珍珠宮

其實一早睇左, 不過到尼一刻都未知堅定流..

大宅

條條都好有問題喎

1. 將國籍、公民身份、居民身份變成受歧視條例保障。 “中國人” 、“大陸新移民” 的身份將受歧視條例保障;

呢啲名字黎架喎,外國人都叫我地「中國人」啦

2. 將 “基於居民身份的待遇差別”定為歧視。 大陸新移民或大陸學生的待遇不可低過香港人;

如果本身行為無咩大問題,其實大部分香港人都唔會話佢地

5. 將“教育和職業訓練範疇的授課語言”定為歧視。使用英文或廣東話授課變成歧視大陸學生;

無野呀,呢度香港喎,黎得讀書就要接受香港主要係用「廣東話」,「英文」授課啦。自己開間國際學校只用普通話啦

6. 修改種族歧視條例內“真正的職業資格”的定義, 僱主要對招聘要求提供合理解釋, 否則有可能觸犯歧視。假如僱主要求應徵者懂得英文和廣東話, 或香港公民身份, 隨時被告歧視大陸人;

通常都有問埋識唔識普通話架啦,但如果只識普通話,英文同廣東話又唔識,真係無理由要請佢。咁到時又點計呢?

9. 被人控告歧視要自己舉證證明清白, 改變香港一直沿用控方舉證的法律制度;
點解連法律制度都要為佢地改

10. 規定法庭就歧視個案判賠償予受害者時, 不可考慮犯案人的意圖。香港人被大陸人告歧視的話, 法庭不可因為大陸人本身行為不對而減少賠償數目;

佢本身行為不檔都無問題 我可唔可以告佢歧視香港人

子爵府

又黎, 究竟d人有無睇內容????CLS
樓主可唔可以自己過濾下先放出黎?
To be or not to be  that is the question~

男爵府

畀面勳章

第四點意思係咪好有問題,福利?咪即係未住滿七年,公屋唔合資格變歧視,綜援唔批又變歧視?

elaine_20hk  我都係最唔LIKE這句   發表於 14-7-25 11:40

子爵府

回覆:豬b老公 的帖子

Crazy!!!
點解要我地改變生活習慣/文化去就佢地!!!

侯爵府

我已經上咗平機會提出意見小爆距哋!
大家快D做嘢,保護香港人啦!

伯爵府

畀面勳章

2. 將 “基於居民身份的待遇差別”定為歧視。 大陸新移民或大陸學生的待遇不可低過香港人;----------呢d係咩平等條例,點解唔托展到尼日利亞呀?

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

我只歧視果類似人類嘅廢物

大宅

平機會究竟做乜呀?

試問如果未成為香港人就已經享有3粒星福利和權利,咁點解仲要分係咪永久性居民?係咪變相令香港中門中開,無限量歡迎非香港永久性居民享有所有3粒星福利和權利?唔好忘記香港有廿幾萬外傭,佢哋都有香港身份證㗎。

"9. 被人控告歧視要自己舉證證明清白, 改變香港一直沿用控方舉證的法律制度",仲驚,香港唔係一向無罪推論,一切疑點歸於被告,做乜要向內地的大陸法看齊,要自己證明自己無罪。

子爵府

將“教育和職業訓練範疇的授課語言”定為歧視。使用英文或廣東話授課變成歧視大陸學生

唔係化?? 教育授課語言 使用英文廣東話變成歧視?? 咁就要問下政府教育局係咪立刻馬上改制香港母語為普通話差即時實行呢?? 香港家陣咁多新移民..當中有部份唔係廣東地區黎既, 真係唔識廣東話架喎, 如果又要強制收佢, 咁係咪佢讀果班全班包括老師只準講普通話黎就番佢呢?? 開早會既時間校長又係咪必須為佢一個轉channel 呢?? 唔轉就歧視囉??
真係係咪低能兼百痴嫁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

呢D咪要多謝死人白癡 周一獲咯,唔係佢點會有呢堆野出黎

男爵府

畀面勳章

豬b老公 發表於 14-7-25 10:02
Copy from fb group
我地真係要做翻啲野!唔係到時係bk呻b6衰野都俾人告就慘

4. 規定歧視條例適用於公共機構和政府職務和職權。 公共機構和政府部門必須對大陸新移民和香港公民一視同仁, 大陸新移民在未成為香港公民之前, 享有香港公民權利, 包括福利、投票權、擔任公務員;<---點解唔係香港公民都可以享有香港公民權利

5. 將“教育和職業訓練範疇的授課語言”定為歧視。使用英文或廣東話授課變成歧視大陸學生;<---佢地自己唔去學關我地咩事

侯爵府

伯爵府

畀面勳章

使用英文或廣東話授課變成歧視大陸學生;﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣呢項超驚駭,英文科都要用普通話教?

會唔會我仔拎住本英文書出街,又話令人不安構成歧視架

伯爵府

畀面勳章

Ahlite 發表於 14-7-25 10:16
每個條例都有2句,想問問知唔知第二句係平機會提出還是發post 的人自己加落去?

...
我都想知------因使用英文或廣東話授課變成歧視大陸學生,真係無咩可能掛?!

大宅

畀面勳章

推~
一齊寫意見書~

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定要反對,到時佢地在街疴,我地叫唔好,可能比平機會告。痴線﹗

首頁

尾頁

跳至