烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:我的手搓包全記録~~黑糖蕃薯包

正!正!正!以後搵食譜更方便

蕃薯包個模好特別係邊度買架?好似酵藤藍咁

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 14-07-25 發

原帖由 selko809 於 14-07-25 發表
其實屋企好多模具都可以用嚟整麵包,妳去睇吓自己啲模具~呀~呢個又得嗰個又得多嚐試無壞可能又有新發 ...
我屋企既模唔多,蛋糕模,蛋撻同葡撻模,仲有整曲奇同鳳梨酥既模,下次可以試下用蛋撻模試下咩效果先

selko809    發表於 14-7-25 22:03
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:奶皇吉士腿蛋包高粉300G酵母5G蛋一只糖25G

原帖由 selko809 於 14-07-27 發表

奶皇吉士腿蛋包
大師,呢個係咪大size包包

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 14-7-28 23:36

原帖由 selko809 於 14-07-29 發表
包包又唔係太大~約60g一個
係呀限10定11個字,但如果超出字數,手機版係無提示

珍珠宮

引用:咸牛肉包 (新鮮種) (鮮種)高筯粉125g酵母4g

原帖由 selko809 於 14-08-02 發表

咸牛肉包 (新鮮種)

珍珠宮

引用:麵團做形後發酵至二倍大,要用把利刀抺小小

原帖由 selko809 於 14-08-24 發表

好得意呀

珍珠宮

回覆:我的手搓包全記錄~~81層的魅力啤梨酥

兩件呀唔該!🍴☕

珍珠宮

引用:黑櫻米薯仔包~~呢個包做過二次,呢個係第一

原帖由 selko809 於 15-04-08 發表

黑櫻米薯仔包~~呢個包做過二次,呢個係第一次做水份減咗同嗰 ...
大師,嗰兩嚿牛油好邪惡

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 15-04-09 發

原帖由 selko809 於 15-04-09 發表
係呀!每個都有6g牛油~我都中毒
大師,我有一個問題想請教。我用普通一排排既朱古力溶左(無做調溫)後畫圖案做蛋糕面既裝飾但由雪櫃攞出黎後就好快溶,係咪因為唧得太薄?有咩方法解決?我見街賣既蛋糕上既朱古力裝飾無咁容易溶。

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 15-4-9 10:41

咁妳用嗰啲係牛奶朱古力/調温朱古力還是免調温朱古力呢?
朱古力濃度越高越硬,街外普通餅店嗰啲就一定係假力 ...
我用一排排meji即食嗰啲黑朱古力,整類似你第一張相既朱古力蝴蝶,不過我係平面畫花紋,唔係3D裝飾。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 15-04-09 發

妳用嘅明治係咪有幾多%嗰種呢?凡有唂咕油(convertute)都需要調温的,而且呢啲食用朱古力仲加咗其它成份, ...
其實雪入雪櫃佢都變硬既,只係攞出黎一陣就變軟。

咁下次用免調溫朱古力整,謝謝!

首頁

尾頁

跳至