親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

將會去沙巴一星期,請問有冇酒店提供呀? 謝謝。
Have a nice day!

大宅

請問Shangri-la Tanju aru 好定 Mellgen Wing of Sutera Hotel 好呀?

大宅

其實如果去一星期的話, 可以試吓分住兩間酒店.

這是幾年前體驗...

Magellan Wing 和遊艇會和另一商務酒店 Pacific Sutera 相連, 有四個泳池選擇, 二間酒店食的選擇也多, 遊艇會有影院, 球室, 中菜館, 有些日子有燒烤自助晚餐, 日間有水上活動, 外島遊(收費比對街外貴). 房間多望海, 開放式浴間. 但幾個泳池都唔係幾好游. 酒店近市中心, 有免費穿梭巴來回.

Tanjung Aru 也近市區, 也有穿梭巴來回. 酒店食物不錯, 有自助晚餐, 當年約HK$100元, 12歲以下小童免費. 泳池唔錯, 圓形小童池較細. 商店較多, 小童設施不錯. 當年去人流多, 游泳時有一團體經過參觀.

另一間和 Tanjung Aru 同屬 Shangri La 集團嘅酒店 Rasa Ria Resort 給我印象最好, 但離市區遠, 約一個鐘車程. 但面向大沙灘, 如住高層望海景觀甚佳, 地方設施泳池食物環境好, 夜間酒廊有樂隊演唱. 也有穿梭巴來回市區, 但班次少. 我極力推薦.

另一有間 Nexus Resort 我未住過.

[ 本文章最後由 囝囝爸 於 07-12-17 12:50 編輯 ]

男爵府

囝囝爸﹐

請問邊間酒店有KIDS CLUB﹖

謝謝

另NEXUS 很遠。

禁止訪問

大宅

Tanjung Aru 最好,最適合小朋友的!我每年都帶仔仔去一次,香格里拉屬下酒店之中,呢間係最超值!沙巴海鮮仲好平又好食!

大宅

畀面勳章

Tanjung Aru 正! 係酒店玩又得,有小朋友泳池,我囝囝都玩得好開心,如果怕曬,又可以入kid club玩具玩,酒店又有碼頭,仲可以join啲出島活動幾方便!

男爵府

TT 168

我去年都去TANJUN ARU﹐仔仔好中意的魔術表演。今年暑假也應去﹐大概七月美﹐今次希望早訂平易的噢門機。不過想問下RASA RIA 有無KIDS CLUB

原文章由 TT168 於 07-12-14 12:51 發表
Tanjung Aru 最好,最適合小朋友的!我每年都帶仔仔去一次,香格里拉屬下酒店之中,呢間係最超值!沙巴海鮮仲好平又好食!

大宅

聽講Tanjun ARU已再沒有shuttle bus提供,有冇人最近去過可以confirm一下呀??-(
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

No more shuttle bus at Tangjung Aru

You are right, no more shuttle bus at Tangjung Aru.

大宅

回覆 #3 ALAL 的文章

現在去沙巴可在深圳搭,亦是air asia,不用在澳門去了

男爵府

深圳機長是要坐船去﹖不過近過噢門。

大宅

原文章由 ALAL 於 07-12-14 09:43 發表
囝囝爸﹐

請問邊間酒店有KIDS CLUB﹖

謝謝

另NEXUS 很遠。

沙巴大多數為渡假酒店, 多數有 Kids Club. 我幾年前去住 Rasa Ria 時, 小朋友好多嘢玩. 酒店每天都有編排小朋友節目, 我囝囝重試過在kids Club畫畫和玩其他嘢. 日間酒店草地有馬比小朋友騎, 由職員拉住行一圈. 隻馬都幾高大, 我重記得我囝囝騎時果種又驚又喜嘅表情. 空地又有艘大木海盜船, 有繩梯繩網比小朋友爬玩. 我覺得其泳池比 Tanjung Aru 更好.

不過酒店離市中心40分鐘車程, 今年初重有免費穿梭巴來回, 現在不知有否?

以下是今年四月一住客對酒店的意見, 內有談及小朋友活動, 可作參考...

We are Americans on a 3-year stint in Asia, and with so many vacation choices, we have actually come here TWICE (when kids were 2, 4, 6 and again when 3, 5, 7). Both times for a full week, and we never left the resort the second time. Great service, beautiful area, nice facilities. I would highly recommend this as a vacation spot for families

The pool is super! Waterslide was a big hit, as was the 1 meter monitor lizard that swam across the pool when being chased by a couple of boys. The OrangUtan sanctuary is nice...it is hard to get a 2-year-old into an animal that you are not right next to (you get ~15 meters away from them), but they are beautiful, and the walk to their platform was really nice. They have a small petting zoo, which ironically has a rather moody American Turkey that is none too happy to be in a petting zoo, and which I needed to shoo away from my kids a few times (its beak is at eye level for a toddler). One thing not to miss is the Kids Club....LOTS of activities for all ages. Ask to sign up for the special ceremony they have each night where they have a fire dance....all kids ages 3-10 would love to participate. They have a pirate ship that can be climbed, one of those ropes with a pulley on it you can slide down (like the US Army boot camp advertisement), and a great trampoline that is built inground. The beach is okay. Not great, not bad.

Rasa Ria Resort

大宅

Magellan Sutera

囝囝爸

請問你知唔知呢間酒店除左有shuttle bus之外係唔係仲有shuttle boat提供o架?
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

大宅

原文章由 ALAL 於 07-12-14 13:38 發表
TT 168

我去年都去TANJUN ARU﹐仔仔好中意的魔術表演。今年暑假也應去﹐大概七月美﹐今次希望早訂平易的噢門機。不過想問下RASA RIA 有無KIDS CLUB

RASA RIA 係有Kids Club,這間酒店環境會比較清靜,車程都比較遠,唔近市區,想出去食就比就麻煩!如愛打高球就一流!

大宅

原文章由 車路士 於 07-12-15 12:12 發表
囝囝爸

請問你知唔知呢間酒店除左有shuttle bus之外係唔係仲有shuttle boat提供o架?

車路士:

當年我去時係冇 Shuttle boat 嘅. 我想現時都唔會有, 因為行船三分險, 況且路程都唔近.

剛剛看過 Rasa Ria 近來的住客評價, 好像 Shuttle Bus 現也要收費. 有意入住可向酒店電郵或電話查詢.

因酒店離市中心遠, 喜歡到市區進食或外島遊會較不方便. 因市區食方面會平一半以上, 選擇口味也較多.

大宅

多謝晒各位回應。請問我會去8日,有甚麼行程可以提供。謝謝。

大宅

原文章由 rdc888 於 07-12-16 23:41 發表
多謝晒各位回應。請問我會去8日,有甚麼行程可以提供。謝謝。

我唸8日好似多D,我去5日都覺得多!

男爵府

想問下RISA RIA 的KIDS CLUBS 可不可以全日小朋友逗留在那裡﹖或只是某一個時間有班﹖

我08七月或許會去八天﹐因為我們準備上神山上3000M 的旅舍住。今年暑假我去沙巴時去了PINE RESORT住﹐在神山附近﹐我好中意﹐3星酒店﹐不是享受的﹐但很涼快﹐早上望到神山。

或許可以去山打根﹐那裡有很多古老香港的痕跡﹐或許找到的比香港多﹐(這是某大學教授在收音機裡講的)﹐我十幾年前去時只懂飲楊桃冰。

如果你懂潛水/SNORKELING﹐當然是去SIPIPAN﹐那裡很美。

大宅

我諗住去兩間酒店住,去小島,浮潛。因為平時返工好tired.
請問有冇人可提供行程呀?

原文章由 TT168 於 07-12-17 02:16 發表

我唸8日好似多D,我去5日都覺得多!

首頁

尾頁

跳至