夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今年24,同宜家男朋友拍左2年,其實大家都有意對方係結婚對象,曾經講過25打後就開始計劃儲錢結婚。
但最近,我不斷諗究竟我同佢係未真係適合一齊生活。我唔係求大富大貴,只係想將來既生活有人陪我一齊分享開心既唔開心既。

講返正題,我男友同我同年,有穩定工作,返夜,佢除左會上深圳dup骨,食煙外,其實冇其他不良嗜好。只係性格大男人,脾氣唔好,有時佢一火起,講2句都會講粗口,但未止於會用好難聽既粗口話我。但佢對屋企人脾氣好大,所以我都好怕第時佢對我好似對佢家人咁。

最令我考慮既因素係我地生活既模式,追求既野好似唔同。 我會想花錢花時間去旅行,試新野,係香港搵下景點搵下餐廳去食,但佢唔鍾意同無時間。有時難得放假 我叫佢陪下我,都要求佢好耐 先有機會或可能陪我。 到佢真係陪我啦,如果唔岩佢口味,佢真係可以講足成餐飯話唔好食,俾埋錢走都可以仲講緊唔好食,我好怕聽佢怨言,就忍唔住發佢脾氣黑面。

我心情好既時候,都可以應付佢既脾氣,但我自己心情都差有時累個陣,真係完全頂唔順,而佢都唔係見我喊就會讓既人。都係要我冷靜後,慢慢講返,撒嬌咁佢先會sd下msg 黎話 唔好嬲錫返咁樣。

我係真係想同佢過生活,佢保護到我,有人蝦我時佢會幫我出聲。佢唔發脾氣個陣,可以成日氹到我笑,嬉嬉哈哈咁。

打晒成篇報告咁 究竟應該點諗

大宅

我各得如果係我,我吾會要佢作為結婚對像,因為你呢個人要對成世,女人一生人最重要揾到一個錫自己,脾氣好,對自己屋企就等於對佢屋企人一樣,咁樣先可以過成世!!!吾通日後你仲要睇佢面色做人咩?只係本人意見,

TaiLoBo  X4  發表於 14-7-29 19:51
beanysc  Agree  發表於 14-7-29 00:43
stevekit  同意  發表於 14-7-28 20:10
guixuan  AGREE  發表於 14-7-28 17:15

男爵府

回覆:我唔細了 係時候諗仲一唔一齊好

um,,不過你現在同佢拍拖開唔開心先?我同意樓上jm,唔通結左婚都要睇你面色咩?

複式洋房

畀面勳章

其實你自己心裡面已經有咗答案了,你成篇寫嘅都係佢嘅脾氣,開心嘅你反而少寫
不如你試吓同佢傾吓佢嘅脾氣問題先啦,睇吓會唔會可以有所改善,唔好咁快比個框框自己

伯爵府

回覆 re_na 的帖子

e+拍拖已經唔係咁開心喇,可以保証婚後你會更失望.
其實佢同你嘅性格同興趣都唔同,
最大問題係佢脾氣差,連對自己屋企人都唔例外,
又會用粗口鬧你,對你連起碼嘅尊重都欠奉.
如果佢唯一嘅優點係喺你俾人蝦嘅時候會幫你出聲,
而平日同佢一齊都要如履薄冰嘅,
我唔明樓主你點解仲要非君不嫁囉.

子爵府

上深圳dup骨,大男人發脾氣同爆粗罵你,我自己接受唔到,好唔尊重人,純粹個人擇偶條件

nemrak  同意  發表於 14-7-28 17:42

子爵府

BK Milk勳章

回覆:re_na 的帖子

\"只係性格大男人,脾氣唔好,有時佢一火起,講2句都會講粗口,但未止於會用好難聽既粗口話我。但佢對屋企人脾氣好大,所以我都好怕第時佢對我好似對佢家人咁。\"
~ 咁仲話唔算缺點?

24歲其實仲係好後生, 如果係愛對方, 不如再觀察下先, 其實你都可以大家傾下想對方改善既野, 作為目標囉 。

你地仍然各自可以儲錢ga, 如果將來真係結婚, 咪攞出來用;否則分開都唔洗咁煩。

大宅

回覆:re_na 的帖子

你就佢平時好好, 心情靚果時有邊個對人唔好,如果你你完全可以接受人地臭脾氣既人,咁可以考慮結,唔係既就預左一世係咁 (加你會越來越忍耐唔到)。一係好好傾下啦..

男爵府

24好細啫。。。如果相處唔到真係要諗清楚

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

伯爵府

你男朋友果d條件,我一定唔會想同佢過人世食煙,北上,粗口

象牙宮

re_na 發表於 14-7-28 05:23
我今年24,同宜家男朋友拍左2年,其實大家都有意對方係結婚對象,曾經講過25打後就開始計劃儲錢結婚。
但最 ...

女性 會比 男性成熟d... 想長遠.
list out 佢的優點, 缺點
自己 的優點, 缺點.世上沒有完美的人.

二人相處.. 互相包容. 接納對方不足之處.

人是有情緒的動物, 有情緒時, 引芝麻的事變大左. 能控制情緒固然好事. 高明者.
有的人控制不了. 情緒差時, 先不見面的. 待平靜時才見, 會不會好dd?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

24歲仲好細.. 你可以認真考慮佢係唔係真係你既MR RIGHT
其實如果現在拍拖都唔開心多過開心既話.. 相處又要就住就住... 我唔會選擇結婚

你講到佢脾氣唔好.. 如果第時生左小朋友... 咁佢咪成日發脾氣? 小朋友係屋企人黎GA WOR...

大宅

同意樓上jm講法,生咗小朋友,會因好多問題而嘈,脾氣會越黎越差,我c6婚前已經係無脾氣嗰隻,無論屋企人,朋友講乜,都唔會發脾氣,現在為咗仔女,教育,教養問題,都多咗脾氣,好在佢本身唔係粗人,所以我仲頂得順,樓主,如果真的要過人世,你真係要好好考慮清楚,是否同你夾得來,正所謂最怕嫁錯(狼),祝早日找到真命天子

瑪瑙宮

淨係睇您咁辛苦, 您地都係唔夾. 唔好格硬結婚, 唔好自己呃自己呀.

珍珠宮

意見以上既JM已講! 一句講晒;分啦! 曾仲细, 揾過第二個

大宅

引用:24好細啫。。。如果相處唔到真係要諗清楚

原帖由 Wildlly 於 14-07-28 發表
24好細啫。。。如果相處唔到真係要諗清楚
唔好純因為想結婚而結呀!係要有合適對象為先呀!

男爵府

你好似我以前,真係要三思,我已冇得走回頭路。脾氣差的人真係好難頂,縱容係會變本加厲,我老公就係咁,什至對我家人。

禁止訪問

洋房

下?上深圳dup骨你都俾?唔好諗咁多啦,叫佢戒左呢味野先諗同佢結婚啦。
至於脾氣呢樣野,無計架啦,衰d講依家係一個願打一個願捱,睇你捱到幾耐囉!

首頁

尾頁

跳至