論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印姐黎左接近3個月, 最近比agent 踢爆佢有手機, 一check 之下, 發覺佢原來時時玩whatsapp. 今日仲比我發現佢帶左我副平時唔用放左係toilet既眼鏡帶住影相, 仲要放左上佢fb! 佢做野都算整齊清潔, 您係我..會點做? 由佢?定踢爆佢..叫佢唔可以係開工時候玩手機? 請比意見。 thx

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

睇妳屋企情況,如果請佢返來湊小朋友的話,咁工作時間當然絕對唔可用手機,因為用手機一定分心睇唔到小朋友有危險,但如果請佢返來只係煮下飯做下清潔,咁佢做晒所有工作妥妥當當,咁都可以容許無嘢做時玩一陣手機

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

可規定佢用手機的時間,例如午餐後有半小時休息及9pm後.但如你不在家,她做左你都唔知啦

大宅

回覆 HappyDay2008 的帖子

暫時。佢主力都係清潔 / cooking, 因我99幫我手揍女。加上放Summer Holiday 我女都去左99果邊。得佢一個係屋企 但下月底我就生bb, 佢要主力睇番我大女, 我係怕佢玩開左個頭, 收唔到手. 佢玩下又做下禁樣law >.< 

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

邊有人唔玩手機, 同佢約法三章, 夜晚收工入房先玩.
主 賜 平 安

子爵府

回覆 maggiewong20 的帖子

剛剛我家工人又係有呢個問題。佢來了接近一個月,工作效率/清潔/經驗/煮食/態度/個人衛生等都都算滿意,佢嗰部係老爺機 (不是智能手機,所以冇得玩WHATSAPP和上網)。但最近2星期,响CAM度發現每天玩超過3小時 (連續...),我心諗咁嘅老爺機,SEND吓SMS都可以搞咁耐? 雖然小朋友和BB瞓咗,我兩公婆亦明白屋企唔多家務,每日有空閒時間係難免。但本身我和老公都唔會玩電話,小朋友亦唔會玩,所以老公好介意工人咁沉迷玩幾個小時。我哋可以接受佢睇書/寫信,但長時間玩機,真係NO!
依家諗住月底出糧時,同佢講明家規唔可以工作時間玩電話,要玩就10時後, 亦不能超過11:30PM,因為怕佢冇精神湊BB。如果真係空閒,可以睇書小休嘆吓COFFEE。

其實咁樣做恰當嗎? 我擔心係如果咁樣開口講,佢到時唔玩手機,但空閒時間走咗去瞓覺2-3小時,咪仲弊?

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

加菲 發表於 14-7-29 15:51
回覆 maggiewong20 的帖子

剛剛我家工人又係有呢個問題。佢來了接近一個月,工作效率/清潔/經驗/煮食/態度 ...

小朋友同BB都會大,工作模式唔可能永遠一樣,BB大大下就好似要看牛咁看,平時看BB可能做唔到家務,咁就要利用小朋友同BB午睡時間把所有家務清潔做好,如果開頭放鬆咗比佢玩,將來突然話唔比玩就已經無可能

子爵府

回覆 HappyDay2008 的帖子

你講得啱, 要改善就要趁早。我剛剛搵咗AGENT, 佢建議我先讚後話, 用平靜嘅態度去同工人講, 咁工人就會較易接受, 唔會黑面。因為其實我哋對佢工作和表現都滿意 (我哋唔係太嚴格), 所以先從稱讚佢工作表現, 亦放心將BB交比佢照顧, 我哋一家係重視工人的, 例如工人想買電話咭, 太太即刻落街幫佢買。
AGENT話我工人嚟咗HK咁多年, 好醒目又識僱主眉目, 唔使嘮叨佢, 只需簡單重申規矩, 工人一定明BOSS意思。

大宅

我覺得無用, 佢玩左你都唔知
就算話左佢, 佢好一排, 遲d 又會再玩, 根本佢地玩電話玩到痴左線咁...

mshk2007  Agree.   發表於 14-7-29 17:15

首頁

尾頁

跳至