論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請菲姐jm, 你地覺得對小朋友聽講英文有幾大幫助?
當然我自己會主力教,但環境都重要,姐姐對嘅時間又長
因考慮由印轉菲姐,印姐表現OK

大宅

UP!
any advice, i wanna know too!
THX!

大宅

回覆:fatpam 的帖子

我家菲姐照顧小孩、煮飯、清潔都可以,但是英語口音不好,其實沒有人是十全十美的,唯有自己教小孩中英文。

子爵府

熊寶寶樂園 發表於 14-8-16 12:41
我家菲姐照顧小孩、煮飯、清潔都可以,但是英語口音不好,其實沒有人是十全十美的,唯有自己教小孩中英文。 ...

起碼會迫到佢只用英文句式作日常溝通,亦要諗吓點樣先表達到,又令對方明白,但唔要印姐又有點唔捨得

大宅

回覆:fatpam 的帖子

我之前用印姐一年,3.5 歲男小魔怪,佢今年6.29 走佬,七月初揾agent揾新姐姐,但當時七月印姐好多過年放假,冇乜得揀,菲就好多。最後揀左個菲姐,因為呢個比另外一個印姐大件少少同個樣惡的(其實另外一個印都幾好,佢差不多完约同識講中文,但佢實太廋,我担心我仔蝦死佢).菲姐反左工约一個多星期,都ok. 主動清潔,雪櫃鞋櫃都翻出來執。英文幾ok,佢話之前讀幼兒教育教過小朋友,煮食冇以前果個甘好但呢個用完個厨房吾似打仗甘,但我只小魔怪蝦佢同打佢,而家要傍住佢秋呀仔,但應會慢慢handle 到,感覺不是太差。重有,呢個係christian. 响沙地做過一年,hk 是斷約的(有一個可prove 同合理的原因).但當日去agent 度揀時,佢係主動推門入來interview,當時我老公,仔也在。佢應該是幾中意小朋友才推門入來。

首頁

尾頁

跳至