嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

除左果蓉菜蓉蛋黃魚泥肉泥粥仔,仲可以食咩呢?隻為食豬乜都想食,但我怕佢無牙仔會咬唔到d食物而啃親啊!大家有無經驗呀?

回覆 bon_bonny 的帖子

您好bon_bonny ,見到媽媽已經俾左好多吾同種類既食物BB 嘗試,十個月大既BB 一般都係食一D 軟身既食物,就好似媽媽俾既泥蓉粥仔等,媽媽有無嘗試俾薯蓉、豆腐等俾BB嘗試呀 ?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

引用:回覆+bon_bonny+的帖子您好bon_bonny+,見

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-07-31 發表

您好bon_bonny ,見到媽媽已經俾左好多吾同種類既食物BB 嘗試,十個月大既BB 一般 ...
我仔都只係食泥蓉,試過用刀切碎肉、西蘭花煲粥,一路食一路咳咳咳。
但成十個月,係咪唔應該再食泥蓉呢

珍珠宮

回覆:十個月仲未出牙,可以食咩呢?

冇牙都可以食,煮蓉切碎就食到,bb都會咀嚼的。你試下用紗布同bb擦牙肉,你就知其實bb把咀好勁,咬到你彈起

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14

原帖由 rwh 於 14-07-31 發表
我仔都只係食泥蓉,試過用刀切碎肉、西蘭花煲粥,一路食一路咳咳咳。

...
7個月開始要慢慢轉,你先將粥煮棉啲,1/4的餸切碎,留起1/4棉粥,其他3/4粥及餸可以攪爛或過篩,之後混合2樣粥餵bb,3~4日後bb適應就慢慢減少磨粥的比例,直至唔駛再攪爛或過篩,2~3星期內要轉好。

大宅

引用:回覆 bon_bonny 的帖子您好bon_bonny ,見

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-07-31 發表

您好bon_bonny ,見到媽媽已經俾左好多吾同種類既食物BB 嘗試,十個月大既BB 一般 ...
多謝意見,明天試下豆腐先

Angela@牛欄牌媽咪專線    發表於 14-8-1 15:34

大宅

引用:Quote:原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14

原帖由 rwh 於 14-07-31 發表

...
我就係覺得十個月無理由仲食泥蓉,但次次切粒比佢食佢都啃親又咳,bb成日食得好心急,都唔知點好?

大宅

引用:Quote:原帖由 rwh 於 14-07-31 發表我仔都

原帖由 小紅梅 於 14-08-01 發表
7個月開始要慢慢轉,你先將粥煮棉啲,1/4的餸切碎,留起1/4棉粥,其他3/4粥及餸可以攪爛或過篩,之後混合2 ...
好主意喎!多謝分享

回覆 rwh 的帖子

您好rwh ,好似JM 咁講,如果想嘗試肉碎,初初試要慢慢試同試少D,媽媽儘量要切碎D同煮淋D等BB 慢慢適應。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

引用:Quote:原帖由+rwh+於+14-07-31+發表我仔都

原帖由 小紅梅 於 14-08-01 發表
7個月開始要慢慢轉,你先將粥煮棉啲,1/4的餸切碎,留起1/4棉粥,其他3/4粥及餸可以攪爛或過篩,之後混合2 ...
我就係次次都全部肉切碎,所以食到佢咳。
如你咁講,係咪1/4刴碎既肉試一個星期?然後下星期就試2/4?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小紅梅 於 14-08-01 發表7個

原帖由 rwh 於 14-08-01 發表
我就係次次都全部肉切碎,所以食到佢咳。
如你咁講,係咪1/4刴碎既肉試一個星期?然後下星期就試2/4?

...
係碎肉1/4+泥蓉3/4, 食幾日適應左先,之後1/2+1/2再試

大宅

引用:回覆 bon_bonny 的帖子您好bon_bonny ,見

請問幾多個月可以食面包,蛋糕,餅乾嗰d野呢?幾多個月可以加小小味?

媽媽要留意返BB一歲前要避免進食含有蛋白成分既食物。而餅乾都可以選擇番適合BB食既餅乾如牙仔餅,至於其他餅乾可能已加入鹽份一歲前就盡量要避免啦。

首頁

尾頁

跳至