鐘點工人

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人曾聘用張x華任褓母, D0x5x5x.

此人家住小西灣, 曾任職醫院產房.

此人每日上班遲到個半小時, 在僱主小孩床上每天午睡兩小時, 工作時間逛百貨公司, 把僱主新買的食物盒取回家, 隱瞞自己疏忽弄傷幼兒直至幼兒大哭昏睡流鼻血才向僱主報告, 常常大聲渴駡幼兒.

此人極為貪錢, 往往承僱主忙不過來時便說要辭職. 特別是在照顧初生嬰兒首3個月,因試用期內只須給僱主1日通知, 令僱主來不及找人, 要脅僱主加人工. 又或看到僱主在金錢上有大花費時, 又重施故技, 用幼兒要脅加人工.

因個人利益問題,出言咀咒僱主幼兒, 侮辱僱主, 毫無道德, 人格極為差勁.

敬請各有意聘請褓母的家長留意.如要知此人面目, 可pm我.

emily22  ee几$一個月?  發表於 14-8-2 08:46
emily22  在那請?  發表於 14-8-2 08:45

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:本人曾聘用張x華任褓母, D0x5x5x.此人家住

原帖由 VeronChau 於 14-08-02 發表

可Pm我?她上左班几耐?真糸有D甘既ee

大宅

回覆:VeronChau 的帖子

真的嗎?你似請咗個賊入屋呀!好恐怖請問你在哪裡揾㗎?是否人工太平?EE表現不滿?不過大家要小心提防此人

男爵府

VeronChau 發表於 14-8-2 00:49

此人家住小西灣, 曾任職醫院產房.
[size=15.199999809265137px]Pm我,

別墅

人工每月13000, 星期一至五

別墅

每逢節日, 生日都有利是

別墅

我家還有2個外傭給他用, 佢個囝仲要當差架

子爵府

大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 VeronChau 的帖子

可否pm我?
我都想知Thank you!~

大宅

咁佢都幾幸福喎!節日、生日都有利事有工人用,人工有咁高,應該齊照顧BB都唔洗点做家務,但都唔知足貪心,形衰晒本地EE

大宅

PM Please

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:人工每月13000, 星期一至五

人工每月13000, 星期一至五
人工都几好,反1一5日,都不知足

別墅

頭1個月都覺得無問題, 佢人工每月10000, 我已放完產假返工, 有一日佢到我家返工, 一打開門便向我說做埋今日就走, 佢話月尾農曆新年如佢要放假, 按合約佢果幾日會無人工, 又話都做左成個月, 我有無調整人工, 有人介紹第二份工咪走囉, 如果你唔扣人工俾我放假同加多2000元, 咪唔走囉.

當時見佢都57歲, 雖然有兩個外傭, 但佢都又要照顧一個2歲一個5個月大, 心想算啦, 難請人, 咪唔扣錢俾佢放假, 試用期滿加佢2000元.

到4月復活節前, 佢一邊打開門放工走時, 一邊同我講呢幾日紅假你又放假, 我唔返啦!
我都未有機會答佢, 佢已經走了. 合約寫明放勞工假架!

直到我其中一個菲傭投訢佢時時10:30先返工, 令佢放假無左半日.

舊年年尾, 我見佢都做左成年, 都加左1000元俾佢, 誰知去到5月份佢又話要走, 佢要每年年尾有半個月花紅, 我一口拒絕, 佢就話要回強積金, 但佢又唔肯開戶口. 當時我兩個外傭差半年滿約要返老家, 只好由入職日計回俾佢.

原本我每月出支票給佢, 佢真貪錢, 佢話有人要向政府申請福利, 要申報佢無收入, 要我日後每月出配金俾佢. 不足半年, 佢又要求加人工, 我兩個囝已上全日班, 所以我一口拒絕佢.

舊年9月份, 佢見我兩個囝返左學, 佢無事做, 便逢星期一同三去南華會上泳班, 一去半日. 就算我打電話俾佢要佢即刻返黎同我個囝睇醫生, 都唔返, 仲要答我等佢返黎睇睇先決定睇唔睇醫生.

到今年1月初, 佢見我用幾拾萬裝修, 佢又話唔做, 今次我企硬唔再加人工, 佢俾3個月通知期我, 我話唔須要, 跟合約1個月通知便可以. 接著佢話有好多假無放, 叫我俾錢, 幸好所有出糧簽收有列明.

今年初佢去小額薪酬仲裁處告我, 佢俾個仲裁官話佢行為低劣. 又去工傷申報工傷, 結果工傷處話佢的口供同醫院提供的報告有出入, 建議僱主交法院審理.

最近, 今年初我從中介公司得知褓母是被豁免人士, 是不須要供強積金. 所以我經過6個月時間向佢追回. 昨天法官判決我勝訴, 佢要退回給我.

誰知離開法院時, 出言咀咒我兩個囝, 侮辱我.

佢仲話自己個囝當差, 為什麼嗰囝係警察, 都是非不分, 縱容自己阿媽做出呢d行為, 真係影衰哂警隊!

別墅

此人行為極為差劣, 亳無人格道德, 敬請緊記此組數字: 0752593

此人1954年5月出生

瑪瑙宮

引用:頭1個月都覺得無問題, 佢人工每月10000, 我

頭1個月都覺得無問題, 佢人工每月10000, 我已放完產假返工, 有一日佢到我家返工, 一打開門便向我說做埋今日 ...
哇!你2個仔反全日學,仲請ee既??有工人姐姐照顧米得Lor個ee又系,份工加到甘高人工,小孩都大個,仲要求多多

別墅

8:30我送兩個囝返學, 4:30放學, 每日只煮一餐晚餐俾兩個囝, 一餐晚餐俾我同老公, 家務我兩個工人做哂.

我家大裝修, 個廚房佢想買咩,掂整都按佢意思做, 佢仲想要咩呀!

接近60歲, 有份工每月13000元, 接放學, 同小朋友去興趣班, 煮兩餐, 有兩個外傭, 份工仲保證可以做到佢無精神體力, 否則佢70歲我都會留佢喺度.

現今社會, 有多少人日哂雨淋都未必有6000元一個月, 佢咩人呀!

瑪瑙宮

引用:8:30我送兩個囝返學, 4:30放學, 每日只煮一

8:30我送兩個囝返學, 4:30放學, 每日只煮一餐晚餐俾兩個囝, 一餐晚餐俾我同老公, 家務我兩個工人做哂.

我 ...
你真系好好,好顧主,我第時無工作找你,邦你!

瑪瑙宮

我 ...
你屋企好大?請3個工人ee上班1日几小時?

瑪瑙宮

我 ...
ee日間做D乜?2个仔又上了學!ee做了多少年?

子爵府

大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 VeronChau 的帖子

呢個世界真係乜人都有,她過到自己良心咩?影衰○西我地本地 ee~正一害群之馬。

別墅

做了年半,合約簽兩年,本來應該今年年底約滿。
我不是好大,只是對外慵信任不大。
同埋我工作太忙。
佢不願太早下班回家,如我老公出差,佢鐘意留喺我度煲電視。
其實佢只係貪錢、貪小便宜,佢照顧初生至兩歲係無咩問題。
佢太自以為事,愛操控。
仲有無前僱主推薦信架,佢話之前係姓郭立法會議員做左5年,又係同太太有意見以走。
總之,有錢,又可話事,又自由可周圍去,佢咪開心囉。

首頁

尾頁

跳至