論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我姐姐在我家工作快六年,嚟緊出年三月又再要renew, 佢未肯定留唔留,但我都應承佢比佢放足一個月假返印尼,希望佢唔會轉呔,人工已經是5k多啲,我有諗法子留佢,佢都話唔放心我對仔女,想我對仔女大啲先唔做。
其實我睇過好多post講自己家嘅女傭嘅問題,都係比較負面,我自己亦曾經做過僱傭公司,見過好多不好或好慘的姐姐,亦有好多人話我好采,請著過好姐姐,其實我覺得好唔好,好睇雙方點對對方。
首先,我姐姐係個肥妹,我從前做僱傭公司時,好多老闆都抗拒,其實點解要抗拒?佢哋做嘢完全冇問題。
第二,我姐姐係一個幾惡嘅人,佢成日同我講,佢喺街度鬧邊過,但所有都係保護我對仔女,有次有個大啲學生喺遊樂場蝦啲小朋友又倒轉行sir滑梯果啲,整親我個仔,我姐姐唔會怕事,鬧佢同埋話要報警拉佢,我覺得姐姐佢冇問題,我唔怕我姐姐有自我,佢如果喺我面前成條水魚咁,咩都唔敢出聲,反而我會擔心。
我哋生活似一家人,有時我話我無衫著要買衫,佢會同我老公一齊笑,話太太啲衫多到冇位放,我唔會嬲,大家講笑好少事,但佢好有心機幫我執衫,我自己會車衫比自己著,次次整到成地布碎,佢緊會幫我執好哂。
最重要係我放手比佢管我對細路,我比佢鬧我對細路的如果我對仔女唔乖,要我對仔女學識尊重姐姐,因為姐姐離鄉別井嚟我嚟度工作,正如將心比己,如果我老闆比錢我就以為自己係神嚟蝦我,我都會唔做。
年年生日會送嘢比佢,一定有蛋糕,送過對g-shocks,上年送手提電話, 佢可以容易啲搵佢個仔,宜家兩個小朋友要返學,我同我老公成日都叫佢下午瞓下教同埋約啲朋友仔飲下茶,唔係好悶的。
講咁多,唔係想讚自己,我做僱傭公司時,見過好多不同嘅僱主,有啲好好,有啲好衰,帶住兩包過咗兩年期嘅公仔面落嚟嘅女傭,佢話佢食咗一個月呢啲;又有一個隻手爛哂的,我自己都忍唔住喊,原來個僱主唔比佢用洗衣機,要佢用手每個星期洗落地窗簾。
女傭離鄉別井嚟我哋度工作,文化同習慣都唔同,大家試下先行出第一步對佢哋好啲,唔識慢慢教,試諗下如果你返份工唔識做比老闆無理咁鬧你都會唔開心,的確有啲姐姐真係唔好,但大家傾傾,了解下佢咩事,修補倒就修補。
大家加油
(圖片:遊戲中,摩登合照)

爆愛車縫作

子爵府

支持,我都信有真心对顧主同BB的女傭。
我個工人,見BB病了吾食野不知幾擔心,猛研究新菜式比佢食,不停為BB抹汗,我都幾感動。
我同佢關係有点似朋友但又不失威嚴,都会關心下佢屋企D野,買D小禮物比佢個女。最緊要有咩佢做得吾好,開心見誠講,不要積存心病。仲教埋佢理財,不要亂洗錢,不要亂借錢。
我好感恩,第一次請工人就請了個幾好的,否則我而家的生活質素一定差好多。
但都吾係一請就好的,初初都有磨合期,學会了大家舒服的溝通方法就冇事。

複式洋房

回覆:姐姐在我家工作快六年了(正能量post)

我上一個姐姐做了五年,有時我都唔明點唔好彩与上差工人的感受,但當我今天遇上這個黑心工人,每句都是大話,只會用盡方法做自己想做的野,用估惑方法整古我和我一家,我就只能感嘆說樓主真好彩!

大宅

虎到金來勳章

好姐姐難揾,但人工5k多啲,我就……

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:好姐姐難揾,但人工5k多啲,我就……

原帖由 sumyee 於 14-08-02 發表
好姐姐難揾,但人工5k多啲,我就……
其實重點唔係5k, 係慢慢加比佢,加到宜家5k,的確係想留佢

爆愛車縫作

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 sumyee 於 14-08-02 發表好姐

原帖由 蜜棗 於 14-08-02 發表
其實重點唔係5k, 係慢慢加比佢,加到宜家5k,的確係想留佢
我深信佢個5k 係你見佢好幫得手,加下加下變左5k

你好幸運,揾到好姐姐

別墅

係你好彩.
我家菲傭剛續約, 就俾同一間agent搞搞震, 簽左另一個僱主, 到以家都未搵到個好工人.

男爵府

回覆 蜜棗 的帖子

㳟喜你有個好姐姐.我對姐姐都係一樣,我哋食乜,佢食乜,包括日本A4和牛,鮑魚,長腳蟹等,知姐姐鐘意芒果,柚子特登買俾佢食,個女返學佢要早起身,屋企冇人,做曬清㓗可以瞓晏覺,但呢排放暑假,已叫姐姐8:00先起身,姐姐同女食咗午餐就返房瞓覚二個鐘,要個女叫姐姐起身去買餸,我唔係要佢十幾個鐘要做嘢,但係暑假個女放假係屋企,是否唔瞓晏覺呢?我依加都唔知點同佢講,之前D姐姐都冇瞓,個女依加日日同我投訴,我想問如依加唔俾佢瞓,是否好衰?

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我姐姐已經幫我第3張約,如冇意外續埋第4張佢就夠錢退休,同生bb

已經當左佢係家庭一份子

男爵府

回覆 蜜棗 的帖子

你個管理手法好好先可以keep到好工人同bring out her best! 個人認為加人工係最直接,最有效地話俾工人知你滿意工人工作表現同時都鼓勵到工人繼續努力,因為你係一個fair僱主。去到某個階段就要多D關心工人就會維持良好僱主關係。恭喜!

首頁

尾頁

跳至