烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Miele
價錢: $11,xxx
產地: 德國
功能: 純蒸

Whirlpool - MAX209S (新出)
價錢:$58xx (Sogo 做緊 promotion)
產地: 中國
功能: 蒸& 焗
Sales 話 不是微波蒸, 沒有微波成份

https://www.whirlpool.com.hk/article/detail/-m-a-x

如果沒有whirlpool 呢款, 我一定考慮買miele, 因為市面上純蒸爐, 好似只有miele.
但係whirlpool竟然又埋焗的function( 家中沒有焗爐) , 價錢又平一半, 真係心大心細!

我好怕買完miele , 自己三分鐘熱度, 放埋一邊,之後又係出街食多。
因為whirlpool係新出, 無咩人用過, 大家對whirlpool d 電器又咩comment?

大家可以給d 意見我嗎?

大宅

回覆:煩買蒸爐- Miele 定 Whirlpool 好??

any comment?

男爵府

畀面勳章

回覆:煩買蒸爐- Miele 定 Whirlpool 好??

個人意見,如果有地方擺唔好用幾合一,蒸還蒸焗還焗好D,我自己用miele蒸爐加gierre焗爐,兩樣都令人滿意

waiwaiwongwww    發表於 14-8-30 20:39
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都八左一個星期, 惠而浦Sogo, 一田有roadshow介紹, 去左兩次沙田, 但去完等於唔去, 啲姐姐唔專業問佢乜都唔知, 已經去左佢fb投訴 仲等我帶埋c6去八添

惠而浦冇現貨(百老匯有, 但要5840), 問過最平$5200(大行價錢係標價85折), 但係沙田間蘇寧, 佢同另一部crustal c-30gxp擺埋一齊, 除左門同制唔同, 其它內籠配件果啲都一樣(蒸焗火數一樣),係蒸就只可100-110度(惠 50-110度), 焗就100-200 (惠可以去到230), 但價錢最平$3500

兩隻保養我都八左, 惠就800以內, cristal就貴190

Miele 我都有八過但覺得太貴啦, 始終我有飯煲又唔係經常煮飯, 所以打算買個平啲既咋

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:winnie_baby 的帖子

我都係怕3分鐘熱度, 所以唔敢買咁貴 不過惠而浦未有現貨話最快月尾, 唔係已經比左錢等送貨啦

係呢, 你sogo會唔會介紹得詳細啲?

大宅

sogo 個間sales 係大陸d嬸嬸, 我根本聽唔明她d 鄉音。
好彩之前係百老匯聽過下 sales 講解whirlpool。

複式洋房

可以睇下德國寶蒸爐好似$4000

子爵府

winnie_baby 發表於 14-8-4 09:21
Miele
價錢: $11,xxx
產地: 德國

東芝的水波爐ER-GD400HK呢? 又焗(up to 350度), 又蒸, 又微波, $6000有找

大宅

回覆:edith208 的帖子

我唔想要有微波的function.
因為長期用微波, 對身體唔好。

我現家最大concern 係whirlpool新款是否真係100% 無微波。。
如果有微波, 我就決定買miele

複式洋房

我覺得蒸焗同爐, 會易壞, 純個人意見

大宅

請問你喺邊度見到賣$11,xxx?我今日喺Apita見到要$12980另送四個LC燉盅

大宅

Nicnana 發表於 14-8-7 23:13
請問你喺邊度見到賣$11,xxx?我今日喺Apita見到要$12980另送四個LC燉盅
百老匯

複式洋房

引用:我唔想要有微波的function.因為長期用微波

原帖由 winnie_baby 於 14-08-07 發表
我唔想要有微波的function.
因為長期用微波, 對身體唔好。
我都有興趣

大宅

見到Whirlpool display 質量無Miele 咁好,如果有JM 買左請分享。謝謝!

子爵府

惠而浦冇微波架

我都諗緊佢,只可惜佢太大件,令我卻步,如果諗到住,我會買佢

miele唔係唔好,但又貴又成日聽到多問題,保養唔平,真係冇太大動力去買佢

大宅

我反而考慮緊Bosch 蒸爐,點解whirlpool。其他人成日話佢d野唔好

珍珠宮

大廚勳章

edith208 發表於 14-8-7 08:09
東芝的水波爐ER-GD400HK呢? 又焗(up to 350度), 又蒸, 又微波, $6000有找

佢個 價錢 同 specification 真係無敵 , 不過 命中註定 一定會生銹 , 只係時間問題 .
以我所見 .... 唔係剩得香港 d 用家投訴 .
網上 仲竟然見到有日本用家嘅投訢㖭㗎 !!!!
快則幾個月 , 慢則幾年 , 視乎用家點用法 .....

生銹嘅方程式 好簡單 : 鹽份 或 酸味 + 高溫蒸氣 , 佢個焗漆內籠就會投降 .......

如果 防銹 真係咁簡單 , sharp 都唔駛用 "不銹鋼" 內籠 將 成本/零售價錢 扯到咁高啦

tp168    發表於 14-8-17 00:14
edith208  原來如此  發表於 14-8-16 17:19
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

可以在那裏一次過看到所有款式?我都好有興趣買蒸焗二合一爐,主要是無地方放兩部爐

大宅

我都睇中Max 209S,個樣幾靚,價錢又合理,我都唔想有埋微波功能

(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

大宅

回覆:小小bb 的帖子

我琴日係屯門百老滙見到有齊

小小bb  Thx  發表於 14-8-17 13:04
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

首頁

尾頁

跳至