母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無JM試過可以自然收奶?即係每日減少泵奶既次數到最後可以完全收到奶?請分享~

別墅

回覆:tuenmun18hk 的帖子

Up~

大宅

BK Milk勳章

回覆:自然收奶

我都想知,幫手推!

別墅

回覆:hehehehahaha~ 的帖子

有無人知~ pls

複式洋房

同問,打算下個月足歲戒奶,E家早晚餵一次,其餘時間食粥+糊仔,明顯覺得奶量減少,12個鐘都系谷少少奶

大宅

我餵左20個月,我覺係自然收奶,無食任何收奶食物,最主要係靠減次數+減量數,即係唔好泵清,可以SET一個量數比自己,泵/食夠數量就停。

大宅

引用:我餵左20個月,我覺係自然收奶,無食任何收

原帖由 cwmswho 於 14-08-05 發表
我餵左20個月,我覺係自然收奶,無食任何收奶食物,最主要係靠減次數+減量數,即係唔好泵清,可以SET一個量 ...
如果一直都有硬片咁點?泵加推都唔散

大宅

我仔21個月大,我日頭由泵4次到改3次,2次,1次到兩個月前日頭開始唔泵,初初改次數都會覺得辛苦,會谷,但好快乳房就適應到,而家日頭14個鐘頭都捱到,早晚依然喂,夜奶就有需要就提供。我覺得慢慢減產比想象中容易

大宅

回覆:Vicky_Kwong 的帖子

我偶然會有硬塊,不過你慢慢減量,會越來越少,有硬塊我都係用暖敷

子爵府

我餵到15個月,一日泵2時,跟住變一日泵一次,都谷架,隔幾日兩日泵1次,泵到180ml,跟住3日泵一次,泵到150ml,跟住幾日個胸都淋唔谷,收奶

男爵府

引用:我餵到15個月,一日泵2時,跟住變一日泵一

原帖由 nn1984 於 14-09-03 發表
我餵到15個月,一日泵2時,跟住變一日泵一次,都谷架,隔幾日兩日泵1次,泵到180ml,跟住3日泵一次,泵到150 ...
要特別食乜野可以收奶嗎?

子爵府

引用:Quote:原帖由 nn1984 於 14-09-03 發表我餵

原帖由 little_miku 於 14-09-03 發表
要特別食乜野可以收奶嗎?
我食左乳鴿2次,豬潤2次,但我覺得無用,都係要減泵先減到奶

別墅

回覆 兜兜要轉轉 的帖子

請問一下,你仔仔21個月大,仲有飲夜奶?

大宅

nn1984 發表於 14-9-3 21:00
我餵到15個月,一日泵2時,跟住變一日泵一次,都谷架,隔幾日兩日泵1次,泵到180ml,跟住3日泵一次,泵到150 ...
請問你咁樣減泵去自然收奶,個胸係咪都比之前大?還是比有bb前細?
由減泵開始到收奶,前後所需幾耐時間呢?

子爵府

引用:Quote:nn1984 發表於 14-9-3 21:00 我餵到1

原帖由 Bigwhite 於 14-09-04 發表
請問你咁樣減泵去自然收奶,個胸係咪都比之前大?還是比有bb前細?
由減泵開始到收奶,前後所需幾耐時間呢 ...
我用左1~2個星期,好谷的時間,都有泵~ 個胸同以前差唔多,不嬲都細

大宅

回覆:tuenmun18hk 的帖子

我餵到歲半,BB自己唔食,我全埋身的,一歲後一日兩次,之後一日一次,慢慢唔食,個胸冇谷冇硬塊,冇食任何收奶食物,感恩。

複式洋房

我囡21個月大,早晚埋身再加返工泵2次,約儲到一支5-7安比囡tea下,如半日唔泵,我會覺得有無名火囉

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 Eric2012 的帖子

請問你bb唔飲媽媽奶後你比咩奶代替呢?我唔想每朝比牛奶,有咩選擇呢?

男爵府

我係,女女兩歲,啱啱收左奶,全泵媽。我係自己慢慢減泵,冇谷冇痛冇乜塞下自己收左。我後期一日泵兩次已經好少奶丶由每次有120ml 慢慢跌到每次60ml。我通常見自己如果幾日都泵得80ml 已經可以減一埸。到最後每日一次泵得30ml ,就開始兩日一次唔夠一星期已唔洗泵。其實收之前最好ensure 小朋友可以食倒其他奶,我女女之前一定要人奶,之後慢慢將枝人奶溝牛奶至完全接受就ok。

男爵府

引用:我囡21個月大,早晚埋身再加返工泵2次,約

原帖由 ashleyli323 於 14-09-05 發表
我囡21個月大,早晚埋身再加返工泵2次,約儲到一支5-7安比囡tea下,如半日唔泵,我會覺得有無名火囉:hehehe ...
咁大仲飲咁多,你返工再半夜起身泵好辛苦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊