烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

o係油麻地街市粉麵舖買左包綠豆粉皮, 涼拌就食得多, 濕貨用起黎都方便過乾貨 o係街市買又大包又便過賣到貴貴的超市乾貨。

不過唔知用黎炒同煲湯會點有冇人試過?

侯爵府

DHA勳章

煲湯唔得啦, 滾湯就得, 佢都寫住煮2-3分鐘
我會整豉椒蒸排骨d粉皮放底, 就可吸左d汁就好好味

複式洋房

heavybb 發表於 14-8-5 15:02
煲湯唔得啦, 滾湯就得, 佢都寫住煮2-3分鐘
我會整豉椒蒸排骨d粉皮放底, 就可吸左d汁就好好味
原來可以將上海粉皮當陳村粉皮用
我之前淨係識凍食粉皮, 做涼拌雞絲粉皮

別墅

sabrina0314 發表於 14-8-5 13:00
o係油麻地街市粉麵舖買左包綠豆粉皮, 涼拌就食得多, 濕貨用起黎都方便過乾貨 o係街市買又大包又便過 ...

噢 ! 我在找這種粉....油麻地街市粉麵舖有吧 ? 係咪得一個街市架 ? 唔該哂 !

複式洋房

雲兒2000 發表於 14-8-8 16:59
噢 ! 我在找這種粉....油麻地街市粉麵舖有吧 ? 係咪得一個街市架 ? 唔該哂 ! ...
係一個街市, 玉器市場附近。我o係西貢街新填地街交界的粉麵舖買的

別墅

sabrina0314 發表於 14-8-8 17:35
係一個街市, 玉器市場附近。我o係西貢街新填地街交界的粉麵舖買的

唔該哂 !

大宅

回覆:買左包濕貨上海綠豆粉皮, 個說明話可以炒同煲湯

我想知仲有沒有其他街市有,西貢好遠啊

sabrina0314  o係油麻地街市 西貢街  發表於 14-8-25 23:18

複式洋房

等我都買黎試下整先

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:買左包濕貨上海綠豆粉皮, 個說明話可以炒同煲湯

正呀,我愛食涼伴粉皮

大宅

回覆 tomato~mama 的帖子

Sabrina話係西貢街,喺油麻地,唔係西貢~

子爵府

引用:煲湯唔得啦, 滾湯就得, 佢都寫住煮2-3分鐘

原帖由 heavybb 於 14-08-05 發表