論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

姐姐今朝傾完電話喊得好勁, 佢老公都係外地工作, 突然交通意外走左。 佢本來10月放假返去, 機票都買埋(佢自己比錢), 冇必要呃我地。 呢d情況要點處理呢? 通常比幾多帛金佢? 姐姐表現都ok的。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

咁佢會唔會提早返去? 之後會回來嗎? 最好返黎先俾帛金。

我之前個印尼工人做到第10個,話佢個女結婚佢想返去2星期,咁唯有信佢啦。
我媽仲打算俾禮金,好彩我地提醒等佢返黎後先俾,最後無返黎。

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

可比佢提早放假,借糧免問,如樓上講帛金真係返來先好比

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

咁...佢有冇要求即返去呀, 咁佢張機票可否改早啲而家返去呀? 如果你信得過你個工人, 不防開心見城咁同佢傾吓囉, 問佢是否須要即走, 機票可否改, 至於帛金嗰啲, 如果你都信佢, 咪俾埋囉, 又冇理由帛金過後俾嘅. 不過, all depends 你係咪信佢, 同佢值唔值你信, 因為真係好多工人就算之前同僱主點好關係, 都係欺騙架咋, 所以, 好睇你自己點諗, 信定唔信囉.

珊瑚宮

Wendy1017 發表於 14-8-5 13:03
姐姐今朝傾完電話喊得好勁, 佢老公都係外地工作, 突然交通意外走左。 佢本來10月放假返去, 機票都買埋(佢自 ...
你好似話你工人做得幾好,咁快就話死老公?
玩具萬歲!

禁止訪問

回覆:姐姐老公突然離世

子爵府

佢做左5個月,表現有70分,基本上屋企野都唔使我煩。 又唔似係假,一提起佢就勁喊,但佢暫時冇話要返菲,又冇其他要求。

男爵府

睇定d. 千其唔好講個錢字。 佢講咩, 你聽下好了。如果想提早走, 俾張dead cert 睇睇。

wcpcelia    發表於 14-8-8 13:56

複式洋房

宜家d工人老公真系好慘,經常俾自己老婆咀咒死。

公爵府

引用:佢做左5個月,表現有70分,基本上屋企野都

原帖由 Wendy1017 於 14-08-05 發表
佢做左5個月,表現有70分,基本上屋企野都唔使我煩。 又唔似係假,一提起佢就勁喊,但佢暫時冇話要返菲,又 ...
如果佢冇提出要求,樓主你都係唔好出聲住,到時佢真係要求提早放假回鄉做白事你先安排。唔好自找麻煩。

複式洋房

我工人夠咒自己仔登革熱腦幹已然死等佢返去決定拔喉,結果叫佢攞醫生証明先話自己太過homesick所以講大話所以千其唔好信呀

evawyma  真係up得就up!  發表於 14-8-8 11:17

子爵府

第二朝佢又講電話講到喊晒,我直接問佢是否需要返菲,她說yes, 本來佢不想返,但佢個仔好掛住佢,我話:you should go, your son need you at this moment, go home and comfort your son.
結果幫佢加錢改機票,比左1000佢,佢收錢時又再喊,話自己比左big trouble 我地,我地仲對佢咁好。
我選擇相信佢,佢之前幫我朋友打左工3年幾,未試過咁樣,我frd知道佢老公走左,都托我比左d錢佢。 希望佢返去處理好d野,返黎比d心機做野。
佢今晚走喇,今朝入廚房,佢仲同我講佢一定會返黎,因為佢好需要份工。

男爵府

引用:我工人夠咒自己仔登革熱腦幹已然死等佢返去

原帖由 LoveKent 於 14-08-07 發表
我工人夠咒自己仔登革熱腦幹已然死等佢返去決定拔喉,結果叫佢攞醫生証明先話自己太過homesick所以講大話:h ...
新藉口!

子爵府

update 下先:

結果我幫佢轉左10月張機票去8月, 仲比左d錢佢做帛金, 佢收錢果刻喊左出黎, 佢話佢比左好大麻煩我地, 但我地仲對佢好好。 佢臨走果晚貼左張memo係雪櫃多謝我地, 仲話一定會如期返黎。
姐姐返到菲律賓時打左一次電話比我報平安, 之後如期返左黎。 姐姐買左好多手信(零食)比我地, 返黎之後比之前更勸力, 可能佢亦都好感謝我地體諒佢同幫佢, 佢做野比心機左, 有時5、6點起身幫我湊b。 佢亦都同我地講, 佢會一直幫我地手, 直至我地唔需要佢為止。

好感恩請到個好姐姐, 祝福大家, 希望大家都請到好姐姐。

男爵府

真難得,好彩畀你遇到,恭喜恭喜,有個好姐姐,係你全家的福分,

大宅

你好幸福呀, 遇到個好姐姐

子爵府

回覆 Wendy1017 的帖子

很開心聽到正面嘅消息,希望你工人盡快從傷痛中走出嚟,努力賺錢。

珊瑚宮

好心有好報
玩具萬歲!

子爵府

引用:回覆+Wendy1017+的帖子很開心聽到正面嘅消

原帖由 加菲 於 14-09-26 發表
回覆 Wendy1017 的帖子

很開心聽到正面嘅消息,希望你工人盡快從傷痛中走出嚟,努力賺錢。 ...
謝謝你,姐姐一向樂觀,回來後已經平伏了,佢工作時成日唱歌的。

首頁

尾頁

跳至