家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買新砧板, 諗緊強化玻璃那種, 但係怕太大力會爆...有 jm 屋企用緊可以 share 下嗎?
如果唔係, 可以講下你哋屋企用緊邊款? 好用嗎?
Thank you!

大宅

回覆:砧板

欧式 超大纯色 抗菌防霉 水果沙拉刺身 玻璃砧板菜板揉面板和面板 http://tb.cn/3PfeqWy
我買咗呢款

大宅

回覆 vmich 的帖子

唔會爆,但是會好響,噹噹聲,聲音刺耳。由其是用金屬刀。而且每次切片時,刀鋒接觸玻璃身難以控制,把刀容易''煽'',有點危險,使用時要很小心。

大宅

mscp 發表於 14-8-6 20:17
欧式 超大纯色 抗菌防霉 水果沙拉刺身 玻璃砧板菜板揉面板和面板 http://tb.cn/3PfeqWy
我買咗呢款

...
Thank you, 等我睇下先...

大宅

9830didididi 發表於 14-8-6 23:07

唔會爆,但是會好響,噹噹聲,聲音刺耳。由其是用金屬刀。而且每次切片時,刀鋒接觸玻 ...
Thank you, 冇你提下, 我真係諗唔到把刀會跣呢個問題...

複式洋房

強化玻璃砧板易清潔,但會傷刀和不能斬東西。如很少斬食物,可考慮大百貨公司賣的一隻美國高壓木纖維砧板,聲稱不藏箘,不傷刀,永久保用,斬裂會一賠一。但老實講用起來沒傳統的中國櫶木砧板好用。

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆:砧板

好睇吾好用,大力D就好似成日想爆咁我老公見憎到死!

首頁

尾頁

跳至