自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

讓位要立法?會唔會有點過了位。讓座應該由教育開始,鼓勵市民對有需要人士讓座。立法無可能解決問題,而且一唔讓座就當犯法,邊有咁荒謬的法例呀。(圖片來源:FB)

公爵府

好媽媽勳章

引用:讓位要立法?會唔會有點過了位。讓座應該由

原帖由 Pleasure 於 14-08-09 發表
讓位要立法?會唔會有點過了位。讓座應該由教育開始,鼓勵市民對有需要人士讓座。立法無可能解決問題,而且 ...

珊瑚宮

讓位要立法?會唔會有點過了位。讓座應該由教育開始,鼓勵市民對有需要人士讓座。立法無可能解決問題,而且 ...
關愛座有時都空設整過關愛車卡

Wongleungyuen  Gd idea  發表於 14-8-9 12:28
生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

侯爵府

陪月勳章

回覆:Pleasure 的帖子

立法難,執法仲難

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Pleasure+於+14-08-09+發表讓

原帖由 yuexu 於 14-08-09 發表
關愛座有時都空設整過關愛車卡
香港人太多,關愛車廂未必work

珊瑚宮

引用:立法難,執法仲難 +

原帖由 Wongleungyuen 於 14-08-09 發表
立法難,執法仲難
我認為個人修養同屋企人身教從細就教小朋友點做

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+yuexu+於+14-08-09+發表關愛

香港人太多,關愛車廂未必work
又係既增設關愛座到一行?

生命影響生命

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:立法vs品德教育

yuexu  做咩樹啊 鵬鵬兄   發表於 14-8-9 12:31

珍珠宮

畀面勳章

引用:立法難,執法仲難 +

原帖由 Wongleungyuen 於 14-08-09 發表
立法難,執法仲難
品德、公民責任等一定係由教育入手。我地細細個時都教我地要敬老、愛護殘障人士、讓座予有需要的人。你講得啱,如果立法,又點執行呢?

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Pleasure+於+14-08-09+發表香

又係既增設關愛座到一行?
其實係其實國家及地方,關愛座都唔會多,但最重要,就係市民的公德心。我都唔明,讓座有幾難。我昨日搭巴士,無晒位,只剩下一個關愛座,我都唔坐,因為想留俾有需要的人。最後,一位打機的後生仔坐了。可能我傻,唔坐;但呢個就係心態問題。本著讓座的心,我就唔會後悔。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+yuexu+於+14-08-09+發表又係

其實係其實國家及地方,關愛座都唔會多,但最重要,就係市民的公德心。我都唔明,讓座有幾難。我昨日搭巴士 ...
我都覺,好靠人自律性同咩心態,我之前都見住大肚婆入都無人肯讓都郁悶左好耐,但係香港見怪不怪啦!
我地唔係傻,我有時諗我坐,我可以選擇企起身讓比需要朋友比起無留意既人好;可能太冷漠啦!大家各顧自己。

生命影響生命

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Pleasure 的帖子

如果讓座都要靠立法才有人做,我會覺得呢個城市好悲哀。

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 Wongleungyuen 於 14-08-09

我認為個人修養同屋企人身教從細就教小朋友點做
完全認同!

我覺得好多父母都無教子女呢類美德,反而好多時教子女去搶座位。講真好細個話要坐我ok,6歲7歲8歲仲教小朋友搶座位坐,無家長覺得醜怪嗎?定係覺得自己子女太寶貝唔坐唔得?教到咁自我中心,大個又點會識讓座?

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Wongleungyuen 於 14-08-09

品德、公民責任等一定係由教育入手。我地細細個時都教我地要敬老、愛護殘障人士、讓座予有需要的人。你講得 ...
啱勒, 我地細細個果啲例如垃圾蟲計劃,好成功架喎。公民教育打左底,而家點解會倒退?

大宅

回覆:立法vs品德教育

芝麻綠豆嘅事都立法?傻的嗎?
況且,都唔見得立法嘅立法會議員,有乜品德可言!

翡翠宮

我呢邊如果有老弱病殘/ 大肚婆叫你讓priority seat (類似香港關愛座) 而你唔讓, 比查票見到係可以罰你錢
不過香港mtr 無人查票, 就算你立完法人地唔肯守都無人捉. 唔通特別搵人去捉人唔讓座咁浪費錢?

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

改圖?

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+yuexu+於+14-08-09+發表我認

原帖由 Freesia_cat 於 14-08-09 發表
完全認同!

我覺得好多父母都無教子女呢類美德,反而好多時教子女去搶座位。講真好細個話要坐我ok,6歲7歲8 ...
有時我認為以身作則 相信小朋友都見到你咁做我就會跟住去模範

生命影響生命

禁止訪問

瑪瑙宮

畀面勳章

咁都要立法?要求太過份!

首頁

尾頁

跳至