單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天發現c6 WECHAT發現了同小三對話,不是誤會,佢冇否認.我地一齊16年了,我係全職,以前做野所有錢都用晒喺屋企,自己完全冇錢,冇外家,我話離婚,佢冇話同意定唔同意,我帶住2個小朋友,5歲同6歲,住公屋(我名),我上星期見左份工,今日話請我,9月返工,我想自己養大小朋友,我能夠嗎?我有好多問題未解決,有冇人好心教下我,好灰,好絕望
1)份新工1萬,小朋友放學邊個湊?(大既小一,細既K3上午班)
2)我想佢搬走,可以點?(唔想佢再見D女,佢冇資格,我亦唔想再同佢住同一間屋)
3)我冇積蓄,返工冇水腳
4)亞囡小一未買書
5)冇錢點攪離婚
ps:當初同佢一齊攪到冇朋友,冇家人
深深覺得自己好費,好費,唔死都冇用.好唔想做人

男爵府

叫佢俾贍養費,點解要咁便宜佢,尼個時候黎清高係最不智架。必要時穩下社工先啦。
做人,5好難为自己

男爵府

女人嫁錯郎會改變自己命運,尤其婚姻涉有第三者要做好心理準備

做媽媽就好似一艘航船船長,操控着整條船航線,確保自己同乘客安全
如果你心態唔硬淨,你小朋友坐呢艘船會比唔到信心佢地
做人要化繁為簡「好費,唔死都冇用.好唔想做人」呢d負面唔好多想

加油

熱狗媽    發表於 14-8-15 10:48

禁止訪問

回覆:kikobb8888 的帖子

男爵府

樓主千祈唔好責怪自己,錯不在你。樓上講得啱,要死都係佢
為左小朋友,一定要堅強點。有工作已經是好開始!

要返工可以找社區的日間托管服務,一定要找社工幫手,找你住嗰區的民政事務處、志願團體社區中心,唔好怕唔好意思同職員講,有佢地轉介一定快好多

至於其他離婚的問題,社工絕對可以俾到有用意見你同支持你

沒有解決不到的問題,做人要向前看
希望樓主盡快放下,同小朋友過新生活

禁止訪問

大宅

係呀, 你有間屋, 又咁快找到份工, 已經好多好多人0架啦!
仲要大果個剛升小一, 可以慳返幼稚園的學費添, 幾好!
找區議員、找民政事務處、找社工,
總之一定會有人幫到你0架,
香港係一個福利唔差的地方,
而你識得上網, 可以找到好多好多有用的資訊,
點會死得人至得0架,
俾0的信心自己,
希望在明天呀!

@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

引用:叫佢俾贍養費,點解要咁便宜佢,尼個時候黎

原帖由 nanaaixi 於 14-08-11 發表
叫佢俾贍養費,點解要咁便宜佢,尼個時候黎清高係最不智架。必要時穩下社工先啦。
...
佢係冇錢,平時家用都好少,我可以捱窮,佢衰到窮都要揾小三

大宅

引用:係呀, 你有間屋, 又咁快找到份工, 已經好多

原帖由 李小B太太 於 14-08-11 發表
係呀, 你有間屋, 又咁快找到份工, 已經好多好多人0架啦!
仲要大果個剛升小一, 可以慳返幼稚園的學費添, 幾 ...
可以喺邊度找社工幫呀?

大宅

kikobb8888 發表於 14-8-11 15:49
可以喺邊度找社工幫呀?
找到啦:

申 請 程 序
  • 現 時 並 無 接 受 社 會 福 利 署 服 務 的 人 士 ﹐ 可 到 其 住 所 區 內 的 社 會 福 利 署 綜 合 家 庭 服 務 中 心 登 記 ﹐ 或 致 電 社 會 福 利 署 熱 線 2343 2255 ﹐ 並 向 當 值 社 工 提 出 他 們 的 困 擾 及 要 求 。 在 社 工 進 行 初 步 評 估 及 輔 導 後 ﹐ 社 工 會 因 應 他 們 的 需 要 向 臨 床 心 理 服 務 課 提 出 轉 介 。

• 社 會 福 利 署 熱 線 服 務

服 務 簡 介
    社署熱線 <2343 2255> 設有全日二十四小時運作的互動話音系統讓來電者查詢福利服務資料及索取資料傳真。社署熱線社工在指定時間內(星期一至星期五︰上午九時至下午五時,星期六︰上午九時至中午十二時)當值為有需要人士提供即時輔導、支援和諮詢服務並安排適切的跟進服務。社署熱線社工當值時間以外(包括公眾假期)有需要的人士可選擇將電話轉駁到由東華三院營辦的熱線及外展服務隊尋求社工協助,亦可選擇利用留言服務或向警方求助 。

服 務 對 象
    公眾人士
    服 務 收 費
    全免

另外, 呢個網頁有社會保障辦事處的電話和地址, 都應該幫到你0架:

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_socsecu/sub_addressesa/

kikobb8888  唔該妳呀  發表於 14-8-11 17:45
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

男爵府

回覆:教我點做,唔想做人

我覺得樓主已經好積極,俾啲信心自己

大宅

點都叫佢買左阿女d書先,唔洗埋佢有沒有錢,要佢點死都要買。同佢坐低冷靜傾下,佢想點?話晒都十六年了,家真係要走到離婚這一步沒彎轉?

大宅

引用:點都叫佢買左阿女d書先,唔洗埋佢有沒有錢

原帖由 tomato~mama 於 14-08-11 發表
點都叫佢買左阿女d書先,唔洗埋佢有沒有錢,要佢點死都要買。同佢坐低冷靜傾下,佢想點?話晒都十六年了, ...
一齊咁多年,有第三者今次是第三次,有兩次都係生小朋友前,兩次都係佢要求原諒佢,咁就一齊返啦,咁多年都係涯,窮!咪一齊涯lor. 早幾個月,佢都事無大小發我皮四,我以為經濟上問題,好,我體諒佢,永遠啱唔啱我都said sorry 先,但事實係有第3者,唔怪得我做什麼,他都不順眼,自問係百份百好太太,好媽媽,呢件事發生後,我都唔知可以點生活落去?買書?我現在生活都成問題,當一個男人要絕情,話知妳地死。

Macusmama  是屎了...  發表於 14-8-12 17:40
Macusmama  我都同意...可以反轉就  發表於 14-8-12 17:40

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

kikobb8888 發表於 14-8-11 15:46
佢係冇錢,平時家用都好少,我可以捱窮,佢衰到窮都要揾小三
咪睇下個賤三貼你雙死佬貼得幾耐囉。 他日後悔嗰個,可能係賤三。

Macusmama  講得好...  發表於 14-8-12 17:41

大宅

引用:樓主千祈唔好責怪自己,錯不在你。樓上講得

原帖由 karieku 於 14-08-11 發表
樓主千祈唔好責怪自己,錯不在你。樓上講得啱,要死都係佢
為左小朋友,一定要堅強點。有工作已經是好開始 ...
見了社工,好費,咩都幫我唔到,我都應該在這世上消失

禁止訪問

珍珠宮

kikobb8888 發表於 14-8-11 13:04
昨天發現c6 WECHAT發現了同小三對話,不是誤會,佢冇否認.我地一齊16年了,我係全職,以前做野所有錢都用晒喺屋 ...
而家唔好驚,啲男人就係想逃避,只顧自己ENJOY,唔理後果,佢想同小三HAPPY,由佢,叫佢搬出去,你話我睇緊醫生,食緊情緒藥,唔想受刺激....呢間屋係我的,你無份...
要快快搵社工幫忙,有幾慘講幾慘...

1)份新工1萬,小朋友放學邊個湊?(大既小一,細既K3上午班)
有啲幼稚園係全日的,有些放學後課餘託管...叫社工介紹...申請學生書薄,同申請FREE LUNCH 給小學生的...去關愛基金看...http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm
http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/fts.htm
http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/support-subsidies/community-care-fund-assistance-programme/sch-lunch-subsidy.html

2)我想佢搬走,可以點?(唔想佢再見D女,佢冇資格,我亦唔想再同佢住同一間屋)叫佢走,唔想影響情緒,再者屋係你的...
3)我冇積蓄,返工冇水腳搵社工幫忙,佢地可以申請一些暫時基金比你,好似FOR TWO MONTHS...即幾仟咁...搵返BANK BOOK...
4)亞囡小一未買書(申請學生書溥)
5)冇錢點攪離婚(申請法授)

男爵府

首先諗清楚係咪決定要離婚先, 問清楚c6到底想點.
如果真係無彎轉再來考慮下一步應該點做,

最壞既打算係離婚, 我會比較贊成去申請綜援, 倆個小朋友太細你又要返工的話基本上好難照顧得到, 如小朋友放長假、生病等, 無邊間公司可以俾你放咁多假
暑假.....咁就過咗一半啦.

禁止訪問

大宅

社署會幫到你,你可以申請社署綜援,一心一意照顧小朋友,,如果你唔想申請,想返公,社署可以幫你搵人照顧小朋友,當然要比錢,但價錢會相對平過市面(我唔知而家咩價)。不過我覺得,樓主,你可以先申請綜援,一切安定下來,先再搵第2份工。

首頁

尾頁

跳至