興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無媽媽睇開哲學書藉?我近排開始睇,睇咗超譯尼采覺得好正,唔知仲有邊d值得睇呢?

子爵府

回覆:哲學書藉

或看看李天命思考的藝術

大宅

引用:或看看李天命思考的藝術

原帖由 longlokma 於 14-08-13 發表
或看看李天命思考的藝術
之前已睇了,還睇了行為的藝術,仲有好介紹嗎?

longlokma  我已十幾年冇睇了   發表於 14-8-13 16:24

大宅

與神對話
睇完絕對大衝擊,但一定會感動,覺得終於搵到我一直追尋嘅野

大宅

引用:與神對話睇完絕對大衝擊,但一定會感動,覺

原帖由 Traily 於 14-08-13 發表
與神對話
睇完絕對大衝擊,但一定會感動,覺得終於搵到我一直追尋嘅野
有出版社同書嘅barcode嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 Traily 於 14-08-13 發表與神

原帖由 fion_bbgirl1 於 14-08-17 發表
有出版社同書嘅barcode嗎?
有好多本,與神對話1至3集同大部分同系列書都係方智出版社,但係如果你本身有d宗教背景,可能會受宗教影響,唔可以用好開放嘅心態去睇。咁你可以睇左遠流出版社嘅新啟示錄先,同一個作者。我係睇左新啟示錄先,睇完呢本書之後,我以前對宗教一d疑惑嘅地方都通晒

大宅

引用:Quote:原帖由+fion_bbgirl1+於+14-08-17+發

原帖由 Traily 於 14-08-18 發表
有好多本,與神對話1至3集同大部分同系列書都係方智出版社,但係如果你本身有d宗教背景,可能會受宗教影響 ...
我自己本身係基督徒,會有影響嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 Traily 於 14-08-18 發表有好

原帖由 fion_bbgirl1 於 14-08-18 發表
我自己本身係基督徒,會有影響嗎?
因為每個宗教都會有種排他嘅傾向,所以對於同平時聽嘅教條有所唔同嘅野會好排斥,冇辦法客觀去接收一d理論。其實每個宗教原意係好好,但係經過組織化之後加左好多人為嘅野,令到好多信嘅人以為班神職人員講嘅係絕對真理,只係信而不敢問。就算天主教梵蒂岡多年前話外星人之談係異端邪說,大部分信徒都覺得佢地講嘅係絕對唯一真理,結果梵蒂岡近年已經承認左有外星人,而且仲有接觸。我以前都好熱衷去細嚼聖經每一隻字,但過程中就算我覺得有咩疑惑都唔敢比自己諗,只敢相信教會講嘅野,而睇完本書,我以前好多疑惑嘅地方都解開左,而且我覺得搵到我要搵嘅野。每個對於真理有渴求嘅人都會被宗教吸引,而事實上真理唔係所有宗教咁講到要做晒所有佢地講嘅教條先搵到,真理只係好簡單,而周圍都充滿住真理。

複式洋房

如喜歡外國哲學,可以看看祈克果(Kierkegaard)的<致死的疾病>。裡面對"絕望""荒謬"有非常深刻的說明。作者是基督徒,而此書的論證方法明顯受到黑格爾的影響,所以讀者最好具備德國古典哲學的根柢。這書我十多年前做過詳細的梳理,尚餘不少劄記,還沒有時間整理呢。

民房

《存在與虛無》

大宅

超譯尼采係一本掛羊頭賣狗肉既書
你鐘意呢本書的話不如睇心靈雞湯

大宅

引用:如喜歡外國哲學,可以看看祈克果(Kierkega

原帖由 湘鄉逸民 於 14-10-21 發表
如喜歡外國哲學,可以看看祈克果(Kierkegaard)的<致死的疾病>。裡面對"絕望""荒謬"有非常深刻的說 ...
咁我應該未去到呢個level

大宅

引用:《存在與虛無》

原帖由 FionaHappy 於 14-10-22 發表
《存在與虛無》
有興趣,thanky

男爵府

引用:Quote:原帖由 fion_bbgirl1 於 14-08-17 發

原帖由 Traily 於 14-08-18 發表
有好多本,與神對話1至3集同大部分同系列書都係方智出版社,但係如果你本身有d宗教背景,可能會受宗教影響 ...
方智出版社有本THE POWER,朋友介紹,有冇睇過?

複式洋房

回覆:longlokma 的帖子

👍👍

大宅

引用:Quote:原帖由 Traily 於 14-08-18 發表有好

原帖由 devil621 於 14-11-05 發表
方智出版社有本THE POWER,朋友介紹,有冇睇過?
「力量」係「秘密」同一個作者,我睇過秘密,但睇完覺得只係「與神對話」,「賽斯書」,「奧修」甚至更多書入面都有嘅一個基金本概念,只不過唔同書用唔同方式去表達呢個概念,之後我就冇再睇「秘密」系列,因為滿足唔到我

別墅

回覆:fion_bbgirl1 的帖子

蘇菲的世界 (Sophie\'s world) 是一部易看的西哲史入門

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至