烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

星期四餐飯都幾成功,多謝各位姊妹幫忙!
呢兩日開 OT,聽晚先上黎報告!

複式洋房

OK,終於今日唔駛OT喇!

首先多謝咁多位JM既幫忙,如果冇你地幫手,我都唔知會整成點。

最後我整左既係
1. rose-mag 介紹既 清酒煮蜆
食譜︰http://www.baby-kingdom.com/foru ... 64212&extra=&page=1

2. 薯仔焗小雞腿
食譜︰ http://lively.com.hk/tray-bake-chicken-drumsticks-with-potatoes/

重有.... 切好既一堆生果...

本來跟據男友報料,「爸爸鍾意食肉」,但結果爸爸覺得個蜆好食...
然後「較少食肉」既99就覺得個雞腿好食,完全收錯哂料

夜少少男友肚餓,我又「即興」整左個意粉 (其實係準備左既 )
3. Joey622 介紹既藍青口意粉
食譜︰http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12526708&page=2#pid185192525

到最後佢地走,都冇問題發生!
再次多謝各位JM既幫忙!

今次佢地係度所以冇影相,下次有機會既話補返!

禁止訪問

引用:救命呀!男友父母下星期上黎食飯,而我最擅

複式洋房

pkaeon 發表於 14-8-27 02:19
沙律,現成有啦,煲個靚湯,湯包有啦,白焯蝦,蟹,求其做一個難做菜咁係囉

...
多謝你,但上星期男友父母上左黎喇。好多JM幫左我,我整個晚親好完美呀

男爵府

引用:西餐:凱撒沙律(沙律菜+碎芝士+煙肉碎(有現

原帖由 tracy_ci 於 14-08-14 發表
西餐:
凱撒沙律(沙律菜+碎芝士+煙肉碎(有現成)+BB牌凱撒沙律汁)
罐頭忌廉湯+法包或蒜蓉包
請問若整凱撒沙律,應該落邊種芝士碎?

已刪除用户

回覆:羊太太 的帖子

複式洋房

tracy_ci 發表於 14-8-28 11:17
我用呢隻,Pk 通常買$26.9 1包。
請問用 mozzarella 芝士 得唔得?

大宅

回覆:求救!男友父母上黎食飯~~

紅酒炆牛尾/腩。 海鮮意粉。 焗忌薕芝士西蘭花

伯爵府

我上次男家家人上黎癡餐:我靚湯,加拿大帶子"次生",靚西冷扒+煎帶子+西蘭花伴碟!

成功
過好,每一天!

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 joeyhk12 的帖子

老人家多數吾食西餐

大宅

火星同盟 發表於 14-8-15 09:22
如果簡簡單單做個西餐
1. 雜菜湯
2. 蜜瓜帕馬火腿

千心,呢d真係好易整
1. 雜菜湯> 買番茄,薯仔,西芹,椰菜,粟米,洋蔥等等煲再調味
2. 蜜瓜帕馬火腿> 買蜜瓜同帕馬火腿,蜜瓜切件火腿鋪面
3. 凱撒沙律> 買沙律菜同現成沙律汁加芝士,鍾意可以自己做汁
4. 煎虎蝦拼帶子> 煎姐無難度,最緊要d料新鮮
5. 燒羊架> 醃定,煎完後焗或光波
6. 茄汁肉丸意粉> 去IKEA買肉丸同醬汁,灼埋意粉撈埋食得,鍾意又可以買番茄自己煮茄汁就仲正
7. 焦糖燉蛋> 呢個甜品超簡單,網上大把食譜,好似蒸水蛋咁,蒸或焗都得,焦糖就睇你想溶定脆,可以早一日整定

全部入門級,不過都可以見得下人

複式洋房

Oh 每次返黎 login 都見到人回我,我同佢地食完飯喇
呢度D JM 真係好熱心!

其實倒返轉頭,有冇人整野俾老爺99食,中左招架?

首頁

尾頁

跳至