自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

mmkamkam 發表於 14-8-14 00:52
我個囡都係岩岩介片,兩日就識了!我比底褲仔佢著,之後提佢要去廁所!佢賴過一兩次,佢自己都驚同唔鍾意!所 ...

我女就係唔肯著褲 ... 上次佢瀨左幾次都大喊 , 成日提住佢 , 佢都唔痾
我有兩隻大小魔怪""

子爵府

減齡達人勳章

引用:就快暈低 ...佢唔肯著褲 .... 我話唔比著片

原帖由 小露比* 於 14-08-14 發表
就快暈低 ...
佢唔肯著褲 .... 我話唔比著片 就大喊
由BB到而家3歲喇 , 都仲係痾左大大都可以完全無感覺無 ...
同你一樣,阿仔3歲都戒唔到尿片,便便一定係片先屙,我個仔大約3歲2個月先戒到日片,個陣要等自己連放幾日假先幫阿仔戒片,因為要返工,長老唔會幫我戒,佢地會俾片佢著
剛開始戒係好辛苦,好長氣,同佢講急就要話俾媽咪聽,隔半個鐘-1個鐘就帶佢去屙,有時飲完奶同湯水,好快就要屙,要提醒佢,做到要讚佢
我係著住尿片戒,第3日就用返底褲
宜家剛3歲半,只係夜晚用片

珍珠宮

好媽媽勳章

Shan2519 發表於 14-8-14 00:57
同你一樣,阿仔3歲都戒唔到尿片,便便一定係片先屙,我個仔大約3歲2個月先戒到日片,個陣要等自己連放幾日 ...

而家我女就係3歲2個月
或者我都試左著住片戒先 , 提佢除左去廁所痾
我有兩隻大小魔怪""

公爵府

回覆 小露比* 的帖子

好搞笑㗎、啱介果時忍到C但忍唔到尿、加油媽媽

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆:仲有半個月就返K1 , 仲未戒到片點算 ????

慢慢,命片急不來

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

好媽媽勳章

castle100 發表於 14-8-14 01:00
回覆 小露比* 的帖子

好搞笑㗎、啱介果時忍到C但忍唔到尿、加油媽媽

謝謝你 !!
我有兩隻大小魔怪""

珍珠宮

好媽媽勳章

alicialee1210 發表於 14-8-14 01:00
慢慢,命片急不來

而家真係我急佢唔急=___=||
我有兩隻大小魔怪""

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

加油

珍珠宮

好媽媽勳章

barbiewong 發表於 14-8-14 01:03
加油

謝謝你 ~!!!
我有兩隻大小魔怪""

男爵府

回覆:小露比* 的帖子

老實說,因為我囡語言發展慢,所以我無特別同佢介片,我只係同佢講,痾尿要同媽媽講,但係每次都痾完先講我知,廁板仔,廁所仔都有,起初唔用,廁所仔,用來當玩具玩,到開學後,老師每一個半小時左右,帶小朋友去洗手間一次,無論有無都要坐廁所,老師會check 有冇痾,如果冇痾,要小朋友坐多一陣,等下有冇得去。我囡上學期,平均每星期all 濕兩次,一係玩到all濕成地,一係午睡訓醒,要摺被,未去到廁所而all 濕。所以一路教,一路等近學,如果小朋友乜都識,就唔洗返學,唔好迫得自己咁緊張,好好享受下同你寶貝相處時。

大宅

回覆 YanYanCheung 的帖子

戒咗夜奶未? 夜晚會唔會飲咗奶才瞓? 如飲就難少少, 我大仔,就要半夜叫佢起身痾夜屎, 細女一戒片就自動戒埋夜片.

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

我都挑戰緊呢個問題

大宅

回覆:sui019 的帖子

我仔仔都介緊,加油

伯爵府

畀面勳章

YanYanCheung 發表於 14-8-14 00:34
我想問下甘夜晚點介片好?見佢訓得甘林,唔通真係要叫醒佢去次所?
訓前唔好飲水.先去小便,有7-10日早上留意條尿片無濕.可以介用.

子爵府

回覆:仲有半個月就返K1 , 仲未戒到片點算

收埋包片話冇買

水晶宮

每人進度唔同,唔好比太大壓力自己和孩子啦,免得嚇親孩子呀.
就算返學未戒到片,其實學校都唔會太介意,因為好多孩子都係咁,學校有集體去廁所時間,即使賴左,亦有後備校服比孩子更換架.

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我仔都係k1
唔洗太擔心. 其實學校都expect 小朋友會唔識去vee vee
加上學校有time table 定時會同小朋友排洗.... 慢慢佢就會意識到vee vee 同poo poo 要去toilet杜解決.. 老師都會叫小朋友有需要要主動同老師講. 慢慢學習!

水晶宮

回覆:仲有半個月就返K1 , 仲未戒到片點算 ????

成日提住佢要唔要小便呀!加上要狠心D,日頭一定唔好上片,相信好快會戒到。加油jm!

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我想問下甘夜晚點介片好?見佢訓得甘林,唔

原帖由 YanYanCheung 於 14-08-14 發表
我想問下甘夜晚點介片好?見佢訓得甘林,唔通真係要叫醒佢去次所?
介左日片未?我個仔果時介左日片,見佢好穩定冇瀨濕到,就同佢講夜晚唔好著,急就起身去。墊定張隔尿墊喺床

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

有老師教,好快介到, 我仔比老師教, 2日介左, 在家講到傻都唔得

首頁

尾頁

跳至