家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果買二手洗衣機,冷氣,要上賣家屋企自己拆走,點搞?係咪要搵師父?自己搞唔搞得掂?

333s  日式/ 歐式?  發表於 14-8-15 11:44

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

未試過,

但比我買全新,又有保養,最多揀平既款式買。

大宅

引用:未試過,但比我買全新,又有保養,最多揀平

原帖由 CALVEN 於 14-08-14 發表
未試過,

但比我買全新,又有保養,最多揀平既款式買。
但係二手平一半,保養又未過又搵到想要隻款,所以想知點掛走

大宅

引用:Quote:原帖由 CALVEN 於 14-08-14 發表未試

原帖由 Traily 於 14-08-14 發表
但係二手平一半,保養又未過又搵到想要隻款,所以想知點掛走
係點拆走

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一拆一裝都係錢, 你在唔同地方CF 收費會貴左, 如果只係平一千幾百係唔化算.

大宅

引用:一拆一裝都係錢, 你在唔同地方CF 收費會貴

原帖由 clpapa 於 14-08-14 發表
一拆一裝都係錢, 你在唔同地方CF 收費會貴左, 如果只係平一千幾百係唔化算. ...
如果自己拆自己裝得唔得?係咪好麻煩?

333s  我的第一次. easy  發表於 14-8-15 10:56

水晶宮

如果你自己可以拆/運/裝, 我覺得都2手可以, 但要找人拆/運/裝, 成本會高.

大宅

引用:如果你自己可以拆/運/裝, 我覺得都2手可以,

原帖由 howmuch 於 14-08-14 發表
如果你自己可以拆/運/裝, 我覺得都2手可以, 但要找人拆/運/裝, 成本會高.
主要係拆裝,但係我唔識,想問下有冇人識,睇下可唔可以自己搞掂

水晶宮

Traily 發表於 14-8-14 19:55
主要係拆裝,但係我唔識,想問下有冇人識,睇下可唔可以自己搞掂

如果完全唔識, 你找師父啦, 如果貴, 就放棄吧!

大宅

引用:Quote:Traily 發表於 14-8-14 19:55 主要係

原帖由 howmuch 於 14-08-14 發表
如果完全唔識, 你找師父啦, 如果貴, 就放棄吧!
好啦唔該晒

大宅

回覆:買二手電器

有冇其他人有經驗,或者有相熟師父?

複式洋房

如果是外行人,拆洗衣機就好勉強,
拆冷氣一定要師傅,如果要封玻璃就再貴。

333s  冷氣一定要師傅! exactly  發表於 14-8-15 11:05

大宅

引用:如果是外行人,拆洗衣機就好勉強,拆冷氣一

原帖由 方向 於 14-08-14 發表
如果是外行人,拆洗衣機就好勉強,
拆冷氣一定要師傅,如果要封玻璃就再貴。
...
其實拆洗衣機有咩要拆?真係咁難搞?

大宅

想平,你可以去電器鋪買陳列品,平新機3分1又有保養,又同你裝埋,最緊要係有現貨

333s    發表於 14-8-15 11:05

大宅

引用:想平,你可以去電器鋪買陳列品,平新機3分1

原帖由 hkss0011 於 14-08-15 發表
想平,你可以去電器鋪買陳列品,平新機3分1又有保養,又同你裝埋,最緊要係有現貨 ...
不過未必遇到心水

複式洋房

拆洗衣機主要分三部份,
1)電源,如果是插蘇就容易,一拔出個插蘇就得,
但如果電線直接駁到接線箱内,唔識亂拆就危險!
2)來水及去水,容易好多,通常鬆開來水的水喉,
但要小心喉皮跌出唔見到重新安裝時找不到就會漏水。
個條去水拔出就可以走人,但個去水水喉最好找東西塞好。

大宅

引用:拆洗衣機主要分三部份,1)電源,如果是插蘇

原帖由 方向 於 14-08-15 發表
拆洗衣機主要分三部份,
1)電源,如果是插蘇就容易,一拔出個插蘇就得,
但如果電線直接駁到接線箱内, ...
咁裝返係咪照還原返就得?如果有咩零件少左係咪都可以去五金鋪配返?

象牙宮

Traily 發表於 14-8-14 17:37
如果買二手洗衣機,冷氣,要上賣家屋企自己拆走,點搞?係咪要搵師父?自己搞唔搞得掂?
...

二手 95% or 99% 網上的包 拆. 取 + 裝 全包.
-------------------------

更換洗衣 - 抜掉舊水喉, 插入新水喉
不難做. 唔需工具.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

冷氣機拆/裝費用真係夠買台新的(豐x牌都得)

洗衣機如樓上所言好簡單的. 我自己都攪過5次

333s  叻  發表於 14-8-15 11:05

象牙宮

hkss0011 發表於 14-8-15 01:28
想平,你可以去電器鋪買陳列品,平新機3分1又有保養,又同你裝埋,最緊要係有現貨 ...

陳列品. 耐用不?
xxx 開倉 是不是 =陳列品?

想合資送比 "九十歲" 老人.
95% /display /陳列品 / 開倉. 2/3 全新價.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至