網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教各姊妹, 剛收到一件衣服, 尺寸同賣家所描述有極大出入. 因為用左集運, 到左香港已經是第8天, 那賣家就用過左7天退款期做藉口, 對他虛假陳述尺寸隻字不提(本人較胖,買的時候我已旺旺再問多一次尺寸是否正確), 不肯退款. 我說會交俾淘寶處理, 她都好像無所謂, 是否過了7天淘寶一定偏幫那賣家, 不作退款? 謝謝

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

咩7日呀?無咁嘅事
花花真美好!

大宅

引用:想請教各姊妹, 剛收到一件衣服, 尺寸同賣家

原帖由 waiwaileung1 於 14-08-15 發表
想請教各姊妹, 剛收到一件衣服, 尺寸同賣家所描述有極大出入. 因為用左集運, 到左香港已經是第8天, 那賣家 ...
我試過都係賣家尺寸不付合描述係可以退款的、

男爵府

caca8j 發表於 14-8-15 16:48
咩7日呀?無咁嘅事

佢話過左淘寶7日退款保障期不肯退款! 7日退款保障期佢話係淘寶訂喎!

男爵府

bblam16888 發表於 14-8-15 16:51
我試過都係賣家尺寸不付合描述係可以退款的、

咁你有冇過左7日?

男爵府

另外, 想請教各姊妹找淘寶介入處理是否是要申請退款後3日才能找?

男爵府

引用:Quote:caca8j 發表於 14-8-15 16:48 咩7日

原帖由 waiwaileung1 於 14-08-15 發表
佢話過左淘寶7日退款保障期不肯退款! 7日退款保障期佢話係淘寶訂喎!
7日應該係指冇條件退, 依家係佢寫錯資料 應該唔關事

男爵府

happyyee 發表於 14-8-15 23:21
7日應該係指冇條件退, 依家係佢寫錯資料 應該唔關事

謝謝你, 還以為再沒有人理我! 希望退到款, 弄了一整晚, 身心疲累. 我剛發現集運那邊簽收時間是2014-08-08 19:48:25分, 我向她投訴是今天(2014-08-1514:54:12), 算時間根本7天都沒有過, 但我想到時她又說7天其實是計算埋退回貨品上去的時間. 不過其實7天都係藉口, 根本不想退款. 想請教多你一個問題, 你有沒有試過這程況而最終退款成功? 有圖片做證衣服胸部尺寸和她描述起碼小了18cm,衣長起碼小了35cm, 勝算有多小? thx

大宅

waiwaileung1 發表於 14-8-15 23:58
謝謝你, 還以為再沒有人理我! 希望退到款, 弄了一整晚, 身心疲累. 我剛發現集運那邊簽收時間是2014-08-08 ...

我都試過類似你咁既情況/..
多數我會打埋上去淘寶個果熱線..
一係你試下打去問下睇下淘寶D人點幫你搞店..
2215 5300 淘寶熱線..
談自己 只有自卑 屬於我.

男爵府

回覆 dulyleung 的帖子

真的THANK YOU妳! 我明天試下打下. 其實145元人仔本來我都預左蝕, 但唔憤氣和賣家討論時完全迴避自己尺寸描述不實, 一d道歉的意思都沒有, 加上想起她欺騙我(拍時我已再 三詢問尺寸是否正確, 她都說是). 和她說找淘寶介入她更大條道理說過了7天淘寶退款保障期, 好像是我找麻煩, 所以我決定討回公道. 謝謝這裡幫我解答的各位姊妹.

男爵府

另外, 真心想請教各姊妹, 找淘寶介入處理是否要申請退款後而賣家不肯退款才能找? 賣家不肯退款給我, 那我是否不需要先退貨給她? 還是一定要退貨給她, 淘寶才會介入處理?(如是,雖然訂單有她的地址, 但不知退貨的地址是否都是這個, 夾硬退上去會否有問題)? 謝謝!

子爵府

引用:另外, 真心想請教各姊妹, 找淘寶介入處理是

原帖由 waiwaileung1 於 14-08-16 發表
另外, 真心想請教各姊妹, 找淘寶介入處理是否要申請退款後而賣家不肯退款才能找? 賣家不肯退款給我, 那我是 ...
唔好退住, 等淘寶結果先再做下一步。 我都同你有相同的問題, 超煩

男爵府

Carmenmentse 發表於 14-8-16 07:27
唔好退住, 等淘寶結果先再做下一步。 我都同你有相同的問題, 超煩

...

唉呀! 真係好煩.

男爵府

回覆:waiwaileung1 的帖子

放把呎係件衫上面旺旺比定賣家做紀錄, 到時搵客服証明你做左野

大宅

回覆:waiwaileung1 的帖子

我都係新手,上次又係收到貨不對辦,又話旺旺比訊息我冇貨但查實無,自己比我第二個款。問淘開的家姐,佢話運上去都要起碼三十幾蚊,結果個店自己知衰,自動提出退番十五蚊人仔比我,件貨$37人仔,我就用咗二十五蚊買件垃圾。你試下叫佢退$,多少都好,之後再劣評佢。

大宅

回覆:cch0928 的帖子

如果件貨唔太貴,無謂同佢糾纏落去,佢咁衰,再比返另一件你都未必對辦,退$好過,再劣評。

男爵府

happyyee 發表於 14-8-16 10:16
放把呎係件衫上面旺旺比定賣家做紀錄, 到時搵客服証明你做左野

佢衰到以加直惰BLOCK左我, 唔理我, 點俾佢睇! 放把呎係件衫上面我已做了, 影左相, 遲D俾淘寶介入D客服睇.

男爵府

cch0928 發表於 14-8-16 10:57
我都係新手,上次又係收到貨不對辦,又話旺旺比訊息我冇貨但查實無,自己比我第二個款。問淘開的家姐,佢話 ...

佢以加係任何錢都不想給我, 我同佢講我預左攞唔到錢, 但我話一定要劣評你等其他買家有所警惕, 佢話我以差評威嚇佢, 佢唔會屈服. 我真係笑左, 佢自己錯先明知件衫貨不對版還賣兼我多次詢問都欺騙我尺寸, 以加講到義正嚴詞我恐嚇佢, 自己唔啱重話人, 真係服左D左國內朋友.

子爵府

引用:Quote:cch0928 發表於 14-8-16 10:57 我都

原帖由 waiwaileung1 於 14-08-16 發表
佢以加係任何錢都不想給我, 我同佢講我預左攞唔到錢, 但我話一定要劣評你等其他買家有所警惕, 佢話我以差 ...
我俾其話我無理取罵, 叫我自重

男爵府

Carmenmentse 發表於 14-8-16 14:39
我俾其話我無理取罵, 叫我自重

哈哈! 好過我, 你都係無理取閙. 她話我侮辱佢, 叫我小心自己o既用詞, 重之一肚氣.

首頁

尾頁

跳至