少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔近排一有不滿,自己做錯事,就會講「打爸爸媽媽」,有時只係講下,有時真係過黎打我。近呢個星期就一日打我起碼2-3次,叫佢停手,佢好似控制唔到自己對手咁繼續打,仲加埋腳踢,初時好細力隻手拍下拍下,我叫佢唔好打,佢就愈打愈大力。我通常都係捉佢入房要佢冷靜完先俾佢出廳罰企say sorry,同揸耳仔講以後唔敢,但完全無改善,試過一次佢由lift追打到入屋,我就係屋裏面打番佢手板,再捉入房冷靜。
到底我處理手法有無問題?同埋呢個係未過渡期?
佢出去係唔會打人,只係會打爸媽。

vertioDaddy  你要用打仔這套,後果   發表於 14-8-26 16:38

珍珠宮

回覆:2歲半仔日日打媽媽

你平時有無打佢先??我從來唔打囝囝 除非佢做非常危險既野先打 小朋友有樣學樣 所以我唔敢打佢 佢發脾氣 就當見佢唔到

大宅

引用:你平時有無打佢先??我從來唔打囝囝+除非佢

原帖由 namnamnamlolo 於 14-08-15 發表
你平時有無打佢先??我從來唔打囝囝 除非佢做非常危險既野先打 小朋友有樣學樣 所以我唔敢打佢 佢發脾氣 就 ...
我平時唔打嫁!佢去公園玩,係俾人打唔還手個位,都唔知點解佢咁鐘意打我,自己跌親,我問佢有無事(語氣係關心和溫柔),佢都走黎打我!

大宅

引用:Quote:原帖由+namnamnamlolo+於+14-08-15+

原帖由 alisoncky 於 14-08-15 發表
我平時唔打嫁!佢去公園玩,係俾人打唔還手個位,都唔知點解佢咁鐘意打我,自己跌親,我問佢有無事(語氣係 ...
一樣呀!自己跌親都打我,每次話完教完都話明白、知道,唔打媽媽,下次又係咁!

大宅

平時係邊個湊?如果無人示範打人,佢應該唔會打人架喎,我同老公連個\"打\"字都唔會講。

大宅

引用:平時係邊個湊?如果無人示範打人,佢應該唔

原帖由 clemencebaby 於 14-08-15 發表
平時係邊個湊?如果無人示範打人,佢應該唔會打人架喎,我同老公連個"打"字都唔會講。

...
我老公會講:再曳打你嫁!
我估咁係咁樣學左....

大宅

引用:平時係邊個湊?如果無人示範打人,佢應該唔

原帖由 clemencebaby 於 14-08-15 發表
平時係邊個湊?如果無人示範打人,佢應該唔會打人架喎,我同老公連個"打"字都唔會講。

...
平時我湊,不過細佬出左世之後,可能少左時間同佢玩,佢扭左好多....

大宅

引用:Quote:原帖由+alisoncky+於+14-08-15+發表

原帖由 MuiC 於 14-08-15 發表
一樣呀!自己跌親都打我,每次話完教完都話明白、知道,唔打媽媽,下次又係咁!

...
幾時開始?又係兩歲半?開始左幾耐?

大宅

Same here....但我囡得一歲半,日日打我同爸爸,只係打我地兩個,一發脾氣就打,頭都痛,用既方法同你差不多,無咩效果,我都想知點教好,

大宅

引用:Same+here....但我囡得一歲半,日日打我同

原帖由 Jenjen2348 於 14-08-16 發表
Same here....但我囡得一歲半,日日打我同爸爸,只係打我地兩個,一發脾氣就打,頭都痛,用既方法同你差不 ...
剛才爸爸話去踢波,個仔唔想爸爸走,又狂打狂踢我,我就黎頂唔順喇!

翡翠宮

打父母係唔岩咼,咁細個一定要教,佢一打就抓住佢隻手,鬧佢唔俾佢打

禁止訪問

引用:我仔近排一有不滿,自己做錯事,就會講「打

大宅

引用:打父母係唔岩咼,咁細個一定要教,佢一打就

原帖由 wahiuma 於 14-08-16 發表
打父母係唔岩咼,咁細個一定要教,佢一打就抓住佢隻手,鬧佢唔俾佢打
我有捉住佢對手唔俾佢打我,有鬧過佢,有氹過佢,軟硬兼施都唔得....

大宅

引用:Quote:原帖由+alisoncky+於+14-08-15+發表

原帖由 bw0410 於 14-08-16 發表
似乎小朋友心理情緒上有啲解決唔到,自從細仔出世先係咁?佢平時會唔會黏得你好緊?會唔會幫手照顧細佬?

...
大仔一向都係我自己湊,其實細佬都一歲嫁喇,大仔都好鐘意照顧細佬,不過有時會爭玩具,同成日要我抱。
近期就一有咩不滿就打我,教極都係咁....

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 bw0410 於 14-08-16 發表似乎

大宅

引用:Quote:原帖由+alisoncky+於+14-08-17+發表

原帖由 bw0410 於 14-08-17 發表
大仔幾歲呀?佢似係好想吸引你注意,同時有啲情緒控制唔到,有無試過同佢做啲行為獎勵呀?

...
大仔兩歲半,佢乖我會獎貼紙,又會攬住佢鍚,買佢鐘意既士多啤梨蛋糕俾佢食。
曳既會罰無得睇一次dvd,無果汁糖,和入房冷靜。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 bw0410 於 14-08-17 發表大仔

大宅

同我仔一樣,剛剛3歲,前排已經無起手打我,呢排又係咁,叫佢唔好攪野,佢打我,頭先嬲到我同衣架打佢pat pat,不過細力無痕果啲,佢喊我唔氹佢,到我沖完涼出黎,佢又\"sorry mama,我下次唔打你架啦\"
好嬲,成日起手打人,開頭佢以為我同佢玩

大宅

引用:Quote:原帖由+alisoncky+於+14-08-17+發表

原帖由 bw0410 於 14-08-17 發表
咁你覺得獎罰對佢效果大唔大?
如果你覺得ok,咁你應該重新同佢set郁手打人落獎罰到,佢當日無郁手,就獎貼 ...
我發覺罰係無乜作用,佢唔在乎我掉左佢鐘意既野作為罰。如我話掉佢啲車仔,佢仲拎多幾部俾我掉,我話無果汁糖,佢答我:好呀!
佢最驚係我isolate佢,困佢入房。

大宅

引用:同我仔一樣,剛剛3歲,前排已經無起手打我

原帖由 Cocaine308 於 14-08-17 發表
同我仔一樣,剛剛3歲,前排已經無起手打我,呢排又係咁,叫佢唔好攪野,佢打我,頭先嬲到我同衣架打佢pat pa ...
我都試過一次拎衣架,但係無打佢,只打地下嚇佢,但我以後都唔會再咁做,我驚佢copy左我既行為。個次係佢由lift打到我入屋,我忍唔住打左佢手和用衣架嚇佢,打完好後悔,同自己講以後唔會再打佢。
呢兩日我試緊唔理佢,或知佢想打我就giggle佢,等佢掛住笑唔記得要打我。

首頁

尾頁

跳至