婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

.......

男爵府

係..我老公個呀媽都係咁, 佢間屋有1千呎, 得2個人住, 但係我老公放一箱文件係佢屋企, 佢就成日都提住, 問我地要唔要, 唔要就幫佢掉咗去; 但係佢另一個仔唔係香港住既, 可以霸住一間房; 另一個仔就拎公司啲貨返屋企擺, 都可以無事...係得我老公啲野唔可以放係佢間屋....

Mrscatcatfung  感同身受!  發表於 14-8-18 13:21

男爵府

引用:我和老公一起住. 結婚前老公已把所有衣服,

原帖由 Mrscatcatfung 於 14-08-18 發表
我和老公一起住. 結婚前老公已把所有衣服,衫和書搬走哂.
前幾曰在6299家聚歺時,姑仔突然叫老公把房間裡幾隻 ...
如果你老公冇俾家用冇照顧父母,就由個姑仔發癲啦..

唔係既咪話返佢: 唔好話幾件玩具,擺哂成間房都仲得..

衰d 講,姑仔係咪想霸哂間屋呃父母轉名..

Mrscatcatfung  她妒忌心好重的  發表於 14-8-18 13:23

伯爵府

我99好好,即使我姑9嫁左,但姑9所有野完全無搬過,
姑9只搬走了一部份衣服咋,其他公仔,飾品,書,鞋,家品仲放係房。要用至返娘家揾囉。。。

廁所的用品我見左5年,無用過無郁過,都一樣唔會拋棄。
反而我放野,就嫌我阻街。

Mrscatcatfung  很慘呢!  發表於 14-8-18 13:22

大宅

回覆:姑仔-你當呢道係倉呀?!

我娘家好好,我間房既野無郁過,我依然霸佔左一間房,隨時返去住都得

Vinccy  X2, 雖然我2~3個月才   發表於 14-8-18 16:51

水晶宮

樓主真係答得大方得體.
比著我,99咁問,我會借D意串返個姑仔:
"姑仔話唔好當99你地果度係貨倉吖嘛,唔拎走,就會掉,咁當然要即刻馬上立即拎走啦,無位都要架啦,逼D就逼D啦."

大宅

原來有好多姊妹都會有呢D問題,
我都係下星期去取回個幾仔恐龍玩具
其實間房仲有姑仔隻狗D雜物,當時佢放入去我老公都冇話佢
因為我地唔係度住
將心比己,如果曰後佢父母咁對她,她都一樣會難過

其實,我6299成日同親戚講留間房俾我地偶爾返來訓,
現在連幾隻玩具都無得放,放狗的雜物就okay
看來是我們太天真

水晶宮

咁咪仲好~~
等老公知道佢個阿媽對佢有幾好~~

男爵府

育兒性格勳章

M.A.C 發表於 14-8-18 12:18
我99好好,即使我姑9嫁左,但姑9所有野完全無搬過,
姑9只搬走了一部份衣服咋,其他公仔,飾品,書,鞋,家 ...

Treat different

禁止訪問

翡翠宮

都唔係咁掛,講埋曬咁嘅嘢,如果聽到自己個細妹咁講真係心淡

大宅

回覆:姑仔-你當呢道係倉呀?!

我嘅情況係我妺嫁咗仲留低3個膠箱雜物係我媽屋企⋯我媽非常不喜歡,有叫佢搬走但佢發顛話阿媽唔當佢係女,我全家都唔明佢做乜咁極端,我哋只不過係諗住自己拎返d嘢好正常姐⋯我媽屋企得4xx呎咋。最後到我媽屋企要裝修,要清場,佢都唔搬走d嘢,我阿媽又要執走、又要執嚟d唔屬於自己嘅嘢,攪到十分氣憤。

ricciau  門口, 佢唔收就算  發表於 14-8-19 16:32
ricciau  俾d錢call速遞送到佢家  發表於 14-8-19 16:32

別墅

回覆:姑仔-你當呢道係倉呀

講真,你姑9可以好聲好氣講囉~幾隻玩具姐,如果周圍擺未擺好佢,唔使咁惡話呢到係倉呀!最多未拎走,唔使咁大聲咁惡呀~欠左佢咩?

男爵府

同我99一樣,我哋結完婚阿哥幫我哋車咗啲油畫同簽名簿返99度。之後次次見到佢都講話幾時搬走,但間屋得返佢一個人住,而家我哋個陣住緊套房,根本無位。到後來佢上嚟坐過就算叫收口。之後我哋搬屋,地方大好多,又餐餐喺度講話搬走啲嘢,但老公入咁醫院成兩個星期,之後出出入入醫院, 佢都唔停口。

後來我頂唔住爆我老公, 佢先串返99, 話阿哥細佬搬走好多年啲嘢仲喺度但99永遠無叫佢哋搬囉。

伯爵府

引用:我和老公一起住.+結婚前老公已把所有衣服,

原帖由 Mrscatcatfung 於 14-08-18 發表
我和老公一起住. 結婚前老公已把所有衣服,衫和書搬走哂.
前幾曰在6299家聚歺時,姑仔突然叫老公把房間裡幾隻 ...
妳姑仔心理變態架?

大宅

回覆:M.A.C 的帖子

身同感受

大宅

我62同99直頭執出黎裝好一袋黎叫我老公拎番走,剛剛結完婚每次番去食完飯都有一袋等我地,每次食完飯都係做執野走呢個動作,但講緊既唔係咩大件野,衫或褲,只係啲好細,可能係本字典,書同相咁,佢地自己2老連叔仔,間屋係大,唔係細。
相反我地2個細屋,老爺就放啲電鑽,唔用既dvd機,一箱cd,vcd...等等係我地到...咁我地應該出聲嗎?

ricciau  佢地d野返走交換!  發表於 14-8-19 16:36
ricciau  你果陣每次食飯應執返  發表於 14-8-19 16:35

大宅

回覆:Mrscatcatfung 的帖子

奶奶在我同老公未結婚時,一買到樓就講第日搬走左,老公唔會佔佢咁多地方(其實奶奶儲藏好多日用品)

我覺得可能講者無心

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我老公大部份野都比99叫佢快D 拿走.. 唔好阻住間屋
不過本身既擺切(老公讀書時做既手工/花瓶)就無叫拿走.
話老公本身既ROOM 要留比大姑仔.
不過現在間ROOM 係變左STORAGE ROOM/有客人時就比客人訓

伯爵府

我好多野都留在娘家, 但我間房都放左不少雜物, 做左倉了

首頁

尾頁

跳至