夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:家用問題

我無俾家用,不過屋企所有開支我俾哂,如供樓和小朋友開支。加附屬咭

別墅

岚月亮 發表於 14-8-20 15:04
一對情侶決定結婚,婚後既金錢支出自然會成為首要問題啦,點解你會覺得好難開口呢?

...
如果用「家庭開支」出聲我估會好好多,初初我係從「俾家用」去諗,成日覺得好似要佢出錢取佢錢,俾佢覺得好似執著於錢咁

大宅

回覆:yummyjelly 的帖子

我老公係同居時已成份糧比曬我,每個星期比零用佢。 跟住所有野都係我比。

侯爵府

引用:Quote:岚月亮 發表於 14-8-20 15:04 一對情

原帖由 yummyjelly 於 14-08-20 發表
如果用「家庭開支」出聲我估會好好多,初初我係從「俾家用」去諗,成日覺得好似要佢出錢取佢錢,俾佢覺得好 ...
唔使甘執著個字眼。
婚後支出既問題系每對情侶都必須要攤開黎傾既,用家用又好,家庭支出又好,出錢都好,其實個本質都系一樣,而且你地雙方都有責任咖。連呢個問題你都覺得難開口,甘婚後住邊度,婚禮點搞,禮金俾幾多呢d問題你地仲使傾既?婚都結得囉,有咩系唔可以傾?唔使覺得尷尬喔。
個重點系你地一定要有共識,衰d講,佢系咪一個會養起老婆既男人,你又系咪一個旨意老公養既女人,無理由拍拖到宜家都唔知咖。

男爵府

佢自動比一半我,我都有野做既,咁屋企開支咪我比囉,其他去食飯呀佢會自己埋單既

男爵府

我同老公拍拖8年,結婚7年, 買左樓之後............我夾小小錢比水電
(我有做野)生左個女,請工人,大家list個表出泥,分配d錢點用,我渣大數

洋房

同老公各自有收入,我又從來無諗過問佢攞家用,佢俾家用奶奶同屋企開支,我俾家用自己阿媽同我自己用,出街用錢邊個俾都無計無所謂!

男爵府

大家都係夫妻咯,我會好直接講架。。我老公受軟唔受硬既,我有咩想買或者叫佢加家用既話咪嗲下佢囉。。首先要讚佢型左先,再親切d叫佢,佢好受

禁止訪問

畀面勳章

回覆:拿拿利 的帖子

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至