夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:老公有外遇,我日日行屍走肉

努力呀jm,我都經歷過,我明白有幾痛,有幾辛苦!經過呢一年,我學識愛自己,去進修,去扮靚,去跳舞,去旅行!以前死慳死抵為頭家,人一世物一世,及時行樂啦,痛苦會慢慢過去……

大宅

jojomui 發表於 14-8-19 02:38
詳細我已經唔想提,每次提起我個心都好痛

我而加每日只食到一餐,訓唔到,我好辛苦,晚晚係咁喊,明明想訓 ...
屈住係個心度好辛苦嫁,無病都變有病啦,揾個你信得過既講下,呢個人我一定會揾媽咪,喊完個人舒服好多嫁,你仲要照顧小朋友要撐住呀,我支持你,有咩唔開心可以同我講,我願意做你聆聽者........

大宅

hashtag影視迷勳章

佢日日滾女, 有酒有慾,而你就行屍酒肉,

你對比一下, 自然會發覺你好on 居, 不如重新振作 , 錫自己, 最緊要.

子爵府

孩子需要你,加油
明天會更好。

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

頂住呀,冇左個男人都仲有對仔女丫

大宅

個人分享。

我細個(結婚前)時,以為與男孩子那些"轟天動地、如膠似漆"的感覺,失去左就"求生不得、求死不能"就叫做愛情。

結婚後,回頭看之前那些其實只是係"情感"(emotions, sentiments), 不是感情,更加談不上愛。可能只是因為我生活太無聊,才找來"調劑"一下、痛苦也是"自找"的。至於同我老公,其實兩人剛剛才在"培養真愛"。何謂真愛? 係要兩人一起付出一起經營一起維繫的,是真正的關懷、保護、包容、不傷害不嫌棄、正面鼓勵。(所以我明白了點解"盲婚啞嫁"都有可能變成恩愛夫妻)。你的丈夫好明顯完全不願意付出經營這份愛(否則不會無視你的感覺)。在外面"鍾意"上一個人很容易,也不是罪、始終外面有很多女孩子很有吸引力也很有手段。但一個真正愛自己老婆的男人係會努力抗拒,不是為了"道德原則",而是怕老婆受傷。你老公一邊口口聲聲話你"有情緒病",嫌棄到唔俾你湊仔女,一邊又去玩女人。喂,如果明知個老婆有情緒病又咁依頼自己(雖然你完全不需要咁,這些只是你自己或其他人有意無意俾你的錯覺),仲要去有外遇,係咪想個老婆辛苦到死? 佢咁都忍心?! 咁佢根本唔愛你,也沒有打算努力去認真愛你。咁算罷,他不愛你,你也不需要愛他,因為一個人經營不到愛。

我現在有個寶貝B女,以上道理就更明白了。首先,我個人到這時才驚覺甚麼是無私的愛、無條件的,我愛囡囡愛到忘記晒自己。剛生完坐月已經在六度低温天氣除晒衫凌晨泵奶(我唔熟手嘛)、自己在冰水中努力洗刷乾淨D奶樽(怕人地過得唔乾淨);及至現在也會踏著高跟鞋在烈日下行廿分鐘只為了買"有機菜"俾B女食。相信你也是一樣的愛你對寶貝仔女。我試下想像,我呀囡大個左,如果傻到唔知道佢在阿媽心目中係極珍貴的,阿媽付出條命都係為了愛護佢。而佢走出去識左男仔(仲要係沒有良心唔珍惜佢那種男仔),就話自己"好愛人地、冇左人地唔得",仲話要生要死,係咪真係好荒謬好不孝?所以我不求我個囡點樣回報我,但我會絕對接受唔到佢居然ON居到唔自愛。你也是一樣,你阿媽和你對仔女好愛你的,你有乜事會嚇死佢地,佢地會好慘。你卻居然為左個沒良心的男人"以淚洗面話要死",簡直荒天下之大謬以及對佢地唔住!!!

其實你現在的"情感需要",你對仔女應該完全滿足到。根本不需要"依頼"老公。佢既然對你沒有愛,你也係時候對佢現實一點,以後不再需要浪費精力對佢好,也不需要為佢隱暪,對你有利的話就向親戚朋友冷靜說出去(也可以作為談判籌碼)。另外佢的行為絕對不能損害到你和仔女的利益、尤其是金錢上。記住以後行動說話都要冷靜、要現實、要business-like、要有明確立場,情感上也不用再在乎佢,唔好俾你老公睇死你係俾佢食住既小小心靈女人,佢根本睇你唔起。(其實我夠膽說,對於沒有良心不愛你的壞男人,你真正不在乎佢、佢才會看重你。不過如果真係咁的話,你也不需再吃"回頭草"了,佢咁CHEAP)

洋房

加油!為了孩子不要放棄!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主, 為了鍚你的人, 你要加油

別墅

加油,死解決不到問題的,有咩事就講出來,呢度好多人都可以同你傾!放開啲,找多點寄托,學下野或者返下工,日子久了自然無咁傷痛!而家唔開心就喊夠佢抒發情緒,你會舒服啲!

洋房

我係樓主既老公,我同太太發生左既事件以經有2個月多,我知我地d男人有外遇所有人都會覺得問題出在男人身上 包括我自己都係覺得自己好有問題,但諗心一層吧 夫妻間一定係發生左一d事程 先會變。家家有本難念的經 唔係個個都想頭家變 兩公婆搞成咁,希望作為外人既你地唔好講說話過左火。小朋友冇左是但一個爸爸或者媽媽生活會過得好慘 我太太就係單親家庭成長,我都覺得好慘好想好好照顧佢。雖然我係做錯左事 但我真心只係愛我太太一個 我真係好想佢番黎我身邊比我好好照顧多佢一次給佢幸福,佢番黎我唔擔保做唔做到一百分老公,但我會盡我既能力令太太唔會辛苦2個小朋友開開心心成長。希望大家可以見証

複式洋房

唔好屈住,快D揾專業人士啦!我以前都試過情緒病,雖然唔係最嚴重果隻,但係都好痛苦,睇左兩,三年中醫先好

男爵府

多d搵朋友啦。。。。朋友嘅擁抱有時係最好嘅藥。。。。。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Wcchung 發表於 14-11-8 16:31
我係樓主既老公,我同太太發生左既事件以經有2個月多,我知我地d男人有外遇所有人都會覺得問題出在男人身上 ...
樓主嘅老公:
樓主由始至終冇在這個討論區唱衰你,
仲讚你以前對佢好好丶是好爸爸。
不過樓主也說你已選擇小3,
在8月時推跌佢和踢佢。
現在你又說想好好照顧佢?

最不可接受一個男人打女人和外遇,
你全犯了。
夫妻之間有問題,
就要出軌?
在你的回應,
看不到你的悔意,
也看不到你「處理」了小3沒有。
如果你不能保證從此以後斬斷外面的野花,
一心一意對老婆,
就請你放過她,
付足善養費就可以了。
呢個世界大把男人!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我係樓主既老公,我同太太發生左既事件以經

原帖由 Wcchung 於 14-11-08 發表
我係樓主既老公,我同太太發生左既事件以經有2個月多,我知我地d男人有外遇所有人都會覺得問題出在男人身上 ...
你簡直就係一個笑話
其實單親唔可怕
有父母但2個一齊唔開心 小朋友會睇在眼內 特別係個d呢中意郁手郁腳打人個種
真心愛一個人係唔會捨得傷害佢 唔會想見佢流淚
我唔知樓主會點揀 今日第一次留言
只想同樓主講 愛自己多一點 做適當既決定 問下自己想點

大宅

Wcchung 發表於 14-11-8 16:31
我都是男人,但我都不齒你的行為。夫妻兩人有問題,應該坐下解決。
找小三,就是問題
打老婆,就是問題
生完小朋友,就要照顧。
人不是動物,吾可以“開心 "完就走, 然'後找第二隻
既然你知太太是單親家庭長大,你是否要愛錫多一點

Too bad!

洋房

各位 我知所有事都係我咎由自取冇野好講,但小三果到我一早以經解決左保証唔會再搵果個小三同第二個女仔。我可以向大家包括我太太証明 我唔會出手打佢再搵女仔。係e件事發生後我真係好後悔 點解當初冇好好對佢仲要做出d傷害左太太冇尊重過佢既事,我亦都唔想冇左一個咁好既老婆因為我一定搵唔番 對唔住。

子爵府

引用:各位+我知所有事都係我咎由自取冇野好講,

各位 我知所有事都係我咎由自取冇野好講,但小三果到我一早以經解決左保証唔會再搵果個小三同第二個女仔。 ...
你咪煩啦!大哥!你放過我啦!

子爵府

引用:各位+我知所有事都係我咎由自取冇野好講,

各位 我知所有事都係我咎由自取冇野好講,但小三果到我一早以經解決左保証唔會再搵果個小三同第二個女仔。 ...
我求下你唔好係呢度肉酸吖!你無啦啦打篇咁既野,你駁咩啫?你清醒既你就停啦,無你既生活我已經過得好好喇!唔好煩我啦,些些!

民房

打上到搏咩

子爵府

引用:打上到搏咩

原帖由 為食龍少爺 於 14-11-08 發表
打上到搏咩
你問我???

首頁

尾頁

跳至