夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

c6 有家姐、阿哥、妹, 佢地好鍾意見到我地有咩, 就話想要, 叫我地買多份比佢地, 仲即時報數要幾多份... 唔買就會在家庭whatsapp group 追問幾時有? 買咗未?... 最主要係, 唔會比返錢

其實我地都唔係咩大富之家, 兩個夾埋收入才3萬, 養一個小孩, 供緊樓, 我同c6都係好平實果d, 唔追名牌,
次次家庭聚會, 佢地家人好似X光眼咁, 見我地有咩, 就話要
例一: 見我地用緊而叉電手提風扇, 佢地報數每人一部, 指明要咩顏色, c6就叫我去買 (因為我返工荔枝角, 算近深水埗), 全家上下加埋十多部, 夏天熱辣辣, 要行幾檔才買齊佢地指定的顏色, 身水身汗. 其中有個窒窒下有問題, 仲要幫佢再拎出去換
例二: 香茅油, 我仔用緊隻隻香茅油for 驅蚊, 其實好多有機店都有, 但佢地話唔識買, 又要每個家庭一枝
例三: 暑期作業, 佢地會問我仔的暑期作業在邊度買, 問完又係叫你幫佢買
仲有好多好多... 講唔晒

好多嘢係要特登去買, 未必就腳, 但唔買, 佢地在下一次家庭聚會, 就會圍起問你買咗未, 再耐d 就會在whatsapp group 內追, 似欠了大耳窿咁, 為著唔想煩, 就去買, 有時真的覺得很疲於奔命...

我應該點做好? 下次買親嘢都買多幾份?

男爵府

回覆:我真的覺得好倦, 係咪每次買嘢都要買埋c6家人果份

吾會買,更加吾會突登去買
擺明點你

侯爵府

講個地址+價錢過他們知道,叫他們自己去買!直接D~

Mrslau1030  Agree  發表於 14-8-25 04:39
peggy  agree  發表於 14-8-22 01:01
elaine_20hk  同意  發表於 14-8-21 14:15
恩庭寶貝  Agree  發表於 14-8-21 01:03
Pink_girl  agree  發表於 14-8-20 14:17
cindyleung0728  X4  發表於 14-8-20 12:26
iusiube  x3  發表於 14-8-19 23:07
Janetboyyan  x 2  發表於 14-8-19 17:39
ada_fung  同意  發表於 14-8-19 15:59

大宅

再問未話唔得閒出去賣

男爵府

回覆:Newtown123 的帖子

已經開咗個頭,禮貌拒絕係冇可能永久杜絕,係我我會直接表示不滿,無論邊個點样再講,永不再幫買。

Mrslau1030  Agree  發表於 14-8-25 04:40

禁止訪問

伯爵府

買開幫你地買埋無問題,旦係買左吾比錢就吾會有下次。都吾會特登出去幫佢地買,

禁止訪問

引用:c6 有家姐、阿哥、妹, 佢地好鍾意見到我地

大宅

回覆:我真的覺得好倦, 係咪每次買嘢都要買埋c6家人果份?

妳的妥協只令他們變本加厲,唔買咪唔買law,乜嘢叫唔識買,啞忍係不可以解決㗎,我會出聲,只要影響我的家庭和小朋友而不斷要我付出就慢慢不可,有些人係要堅定表明立埸才不會再煩妳和欺負妳!

smallmami  同意呀  發表於 14-8-19 22:58

伯爵府

同老公要幫佢地買就叫佢自已買同吾夠錢洗吾好問我攞。

男爵府

我會話好忙,比地址,算。追,會話,咪話佐好忙,請大家體諒,以退為進。再追,直頭話,追到夏天都就過了,急用的自己去買,你直的唔經。

子爵府

BK Milk勳章

回覆:giman 的帖子

仲有, 在 whatsapp 吹你買, 你就回敬一句, \"一早講左比你聽邊度買\", \"唔得閒去買\" , 拖到佢地冇引。

或者, 收左錢先幫佢地買。
你自己都要改變自己思想, 記住\"收錢先買\"係天經地義既, 就算自家人都一樣。

禁止訪問

大宅

雲海 發表於 14-8-19 16:11
其實, 如果原因只係因為佢地不停催你幾時買到, 個問題好易解決, 上面都講晒. 你咁大個人, 無理由唔識推.

...
c6通常冇出聲, 6299都唔多理, 只係次次佢地圍起追問, 再加上小朋友都會加埋把口問你, 實在抵受不住佢地的音波功...

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

做人有時要識say NO,出于自願的就無怨言啫...既然唔想就要話唔好

大宅

再有下次同佢哋講,同事/朋友幫我買,唔知係邊到買就算。
但都要同你C6講,唔會再幫佢哋買嘢,次次都唔會比返錢。

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

直接話地址係邊.. 去邊買
叫幫手買既.. 你怕reject.. 你咪是但回佢哦...
佢再追既.. 你咪話無行開果頭.etc
如事者幾次應該都會識do 唔再問.

瑪瑙宮

您話好耐都唔會經果頭. 問佢要唔要地址. 唔要擺就.

男爵府

畀面勳章

回覆:Newtown123 的帖子

一開始洗濕個頭,就次次要你買,要識得嗌\'唔好\'

親賢能, 遠小人

子爵府

我都有朋友同你的情況想似,唔可以令佢地覺得係老溤!
最多WHATAPP地址+價錢叫他們自己去買!

首頁
12345...6

尾頁

跳至