夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

買左車3個月

尋晚車我and兩個朋友 由工業區去市區
b朋友本身已經講話"不如在xx街落 然後各自搭車"
a朋友就話"唔好啦 不如我教你行啦 好近返到屋企"
點知仲要轉上停車場落
我當時反應已經細細聲"吓…仲要轉上去"
a朋友走左後 我就同b朋友講 可唔可以yy街放低佢 "因為佢要去街市買生果 我諗既係街市好塞車 老公唔太熟路 好難轉返去本身自己目的地 我建意的yy街 在街市隔兩條街 只要打橫行過一個十字路口就好快到 點知佢聽完後 即時發脾氣 要馬上停車落車 佢要打比佢男朋友黎車佢 唔使我地車 佢話一開始唔上車 佢仲唔使遠左 但實情係工業區行返出市區要行好遠
跟住我老公就話我衰

我之後係要幫爸爸車野 佢已經係街等緊我
件野比較大 差d放唔到上車
當時爸爸講左句架車太細 裝唔到 (小型7人車)
結果都係張d sit位 放平晒 然後車佢走

完晒所有事 老公要去某地方 係一個路口前問我轉唔轉得 我有d唔記得路就答左好似唔轉得 叫佢再前一個路口轉 點知原來可以轉得,
跟住……佢就開始發脾氣 叫我唔好再出聲 又話我老點 又話我爸爸
嫌佢架車細 比說話佢聽 (爆埋粗口 勁鬧 )

買車我贊成買的 因為我自己都想練返揸車 我有10年車牌 但超級耐冇揸車
佢2年牌 但冇揸過

好多時佢揸車 我坐佢隔離 我都忍唔住出聲講野 因為我係某地區大 比較熟路 次次去該地方 更加多出聲
例如 前面應該轉左 / 小心前面過緊馬路的女人 / 唔使太早打方向燈(佢成日未到轉彎位就打燈 成日在街中間中段就一早打燈 ,我話敢樣會比錯signal 以為你要轉入某大廈 )
我都知唔應該出敢多聲 但好多時忍唔到口

尋晚……其實我好唔開心 因為佢從來冇用粗口敢鬧我 成晚仲要搵位單打我
我地結左婚年半

jump.jump  BACK SEAT DRIVER 好討厭  發表於 14-8-26 05:55
喵喵miu  你個b朋友好好意思喎   發表於 14-8-26 00:29

大宅

回覆:自從買左車之後 同老公爭執多左

我坐車時,通常都唔會出聲點佢,
就算明知佢有可能行錯,都由佢,
第一好危險,又要佢聽野又要揸車,
第二男人對mechanics野好有信心,覺得自己好叻架嘛,咪由佢,
繞多個圈冇所謂,錯左仲先覺得自己唔岩,仲覺得老婆咁好俾佢帶錯路都冇話佢。。。

littlesun    發表於 14-8-26 22:11
mislcshan  同意  發表於 14-8-25 22:23
eternityheart  Good  發表於 14-8-25 22:03
jpwy    發表於 14-8-25 18:38
giman  Me too!  發表於 14-8-25 17:36
天瑜  Correct!  Keep silen   發表於 14-8-25 11:17
smallsmallb  我都係咁架!  發表於 14-8-25 11:07
RAA    發表於 14-8-25 10:30

大宅

調番轉諗,你揸車時有人不斷出聲,你有咩感覺?

男爵府

男人就算唔識路都唔想有人支支渣渣煩住哂,幫唔到手最好唔出聲。。。。
我連幫手睇地圖都比人鬧。。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

有時都係唔出聲好....就算出聲都要留意語氣....我如果有朋友坐我地車....我會事前通知佢..話俾佢聽大約會去邊..等佢睇定地圖

男爵府

我都唔出聲, 除非佢問我, 或者我好熟條路,

因男人唔鐘意你俾咁多意見, 忍一忍.

大宅

揸車已經好多嘢要顧,仲要俾身邊嗰個煩住,真係辛苦架。調轉係你你都可能會發脾氣,會覺得對方信唔過你。
所以我坐車一定唔會講咁多嘢,佢鍾意點行就點行,行錯更加唔會鬧,由得佢自己搵,真係搵唔到我都會問下佢駛唔駛幫手先會幫手睇地圖路牌等等。仲要係令佢覺得我地係一齊搵路,唔係我指佢行邊度邊度。

男爵府

渣車時,旁人最好唔好出聲,真係好煩架。而且你朋友都好搞笑姐。又唔係佢專人司機,好心車佢姐。而且已經同佢講到明,新手啦,好心就體諒下啦。你老豆係直d既。女婿唔同自己女,有d刺激自尊心既話唔講好過講。不過鬧你粗口,我都接受唔到,我真係會一世記住。
做人,5好難为自己

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

比我唔會出聲...
司機都要專心, 望住前面啦.
如果不停講野... 只會影響到佢.
安全至上

加上佢有IDEA 點行既.. 你由佢啦..
反正都係車行.. 而唔係人行...
無謂因為D 小事而攪到大家唔開心

大宅

小心佢習慣以後用粗口話你

子爵府

恕我直言,希望你唔好介意:
你係好多事又多聲氣,兩公婆都冇駕駛經驗,你幫唔到手又叫個新牌老公車呢個、車嗰個,仲要個個乘客態度差,你又踩多幾腳阿之阿jor, 令一個新手司機好大壓力,唔撞車都偷笑!

坐人車最好少出聲,行錯路亦好小事,新牌司機需要自己train自己,多左路面經驗,先會有判斷力,才可以有能力去ignore乘客多餘嘅批評。

大宅

其實,路係點都行到既,無話一定係岩既,佢自己錯咪由佢錯囉,雖然我老公揸車我都會係隔離beli bala,仲會因為行邊條路成日鬧交,所以而家要學識收聲!將心比己,我都唔鐘意人地係我揸車既時候係我隔離嘈生曬!!

禁止訪問

熱血勳章

大宅

我好明白呀
但好多時控制唔到

而且佢亦會問我路
例如 明明 前面條路只可以左轉 單程路 (我知道 因為曾經在那兒住過)
我同佢講左
佢都會話 會唔會有得右轉
跟住 我就話 你可以試下 敢樣下次就會記得

我其實係介意佢用粗口鬧我
而且佢對我態度越黎越差 係其他生活細節地方
我冇娘家support 冇得呻 我同佢爸爸媽媽住
基本上頭一年 我都係度努力適應緊
對於佢屋企 我係陌生的 最熟悉既人係佢
佢單打我時 我覺得好孤立 好唔開心
好多時我都唔出聲 唔想嘈

大宅

我下次再搭佢車 我唔會再講野 玩電話算

或者直頭唔使佢車

mingmingho  good  發表於 14-8-25 14:09

伯爵府

樓主, 首先佢兩年牌無揸過, 即係新牌仔啦. 咁你唔好騷擾新牌仔揸車喇, 我揸左成廿年車, 老婆新牌我都唔會點出聲; 你出聲佢好驚架.

其次, 呢段野你同你老公講啦.

"我其實係介意佢用粗口鬧我
而且佢對我態度越黎越差 係其他生活細節地方
我冇娘家support 冇得呻 我同佢爸爸媽媽住
基本上頭一年 我都係度努力適應緊
對於佢屋企 我係陌生的 最熟悉既人係佢
佢單打我時 我覺得好孤立 好唔開心"

大宅

其實佢都唔係完全新牌 佢揸左十幾年電單車

男爵府

坐隔離個個係咁教路都幾煩, 不過佢話你爸爸又講粗口又唔啱, 要同佢表示不滿

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆 Tatamak 的帖子

男人都係要面, 你都係出小句聲好D

子爵府

男人係咁的,明明自己係路痴+機械白痴(手腳眼唔協調),都死唔會認~ 但又成日話女人楂車呢樣唔好果樣唔好,事實上佢可能仲差過你好多... 總之記住忍一時風平浪靜,所以我唔會出聲費事鬧交...

首頁

尾頁

跳至