夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:自從買左車之後 同老公爭執多左

如果我係你老公,只會同你講一句:你咁多意見,不如你揸啦。
唔揸過,錯過,又點會記得呀

大宅

通常去D唔識路既地方, 我都會開導航俾C6
以免自己講太慢/太快, OR有咩拗叫都唔好
不過有時無開導航, 去到我識路0既地方
就算我俾錯SIGNAL, 行錯路都好, C6都唔會發脾氣
大家一齊笑下就算

大宅

其實我多數睇好少搭咀,但見人人都叫你唔好在行車時唔好禁多聲,會煩,因你老公係新手,點知你同我地講你老公有左十幾年電單車經驗,阿太,你知唔知電單車同私家車係有分別架,電單車係易控制D,私家車大,所以要好睇實路面情況,因我都有車牌,所以知,而你有禁耐牌又冇路面經驗就唔好煩住你老公啦!唔該........而家以有好多交通意外架la.....

男爵府

其實就算你有牌10年,但無實際經驗,都係同新手無分別,下次唔好出聲做嫁兩了。最多每次早d出門,咁咪多d時間,有咩事咪同佢講“我都唔係好清楚d路,不過唔緊要,老公的話事,慢慢嚟,加上我地早了出門仲有時間,行多咗當遊車河浪漫下”

大宅

雖然你地個個都話我
但係好多時 都係佢問我路的 問我點行
如果我句句都答唔知 又係唔係可以呢?
而且我亦唔係不停講野
我好多時幫手睇地圖

有時有d位 真係忍唔住
例如 highway佢騎到條雙白線 /
條路80 佢行緊100 前面又有白鴿籠

其實平時都冇野
只不過尋晚佢特別燥 再加上佢一直都對我屋企人有意見
爸爸的說話點著左佢

anyway 我都打算今後都唔講野

其實我地尋晚表面睇 一d 都冇鬧交
我只不過心入面唔舒服

大宅

你D FD 都好有問題LOW....講緊A..
以後咪車E D 人LA...
又或者車佢地之前就講唔順路,會係邊放低佢地,
比定個心理準備佢地,唔係送到你地返屋企..

你呀爸果度,如我聽到我呀爸咁講,
我會答返佢.."冇錢呀MA..買大車又貴,油錢又重皮,你資助我呀.."
你呀爸都係沖口而出姐...你講返E D 說話比你老公聽到,知你幫佢
佢個心都順返D LA....

你老公都好慘嫁,買左車就好似做左柴可夫司機,比人點接邊個去邊度
仲要比人話.. 大家體諒下LAW

大宅

10個男人10個都唔鍾意老婆eeoror

水晶宮

其實開車嘅時候都想自己拿主意~~
坐旁邊個話少說話比價好~~

已刪除用户

引用:雖然你地個個都話我 但係好多時 都係佢問我

大宅

我老公揸車時我好少出聲比意見,除非佢問我,我先會講,同埋揸車嘅,其實都要專心啲,所以講得太多,其實會令人煩厭架

子爵府

回覆 Tatamak 的帖子

兩夫妻的爭吵,
都是由小事開始,
你C6用粗口來罵你,
也可以說是他在壓力儲到最高點的一個大爆發,
他沒有在外人面前或你爸爸面前說甚麼,
其實已經是愛你的表現,
有時候他不說出來,
你反而不覺得大家有問題,
到男人真正忍不到時,
一次過數算你的不是才是最無法挽回。

這件事可以在大家都平靜之下好好談談,
可以告訴你C6,
你自己都不是太識路,
如果一定要問你怎樣走,
可能會多轉幾個彎行錯路,
但是最重要是不要傷到夫妻之間的感情,
路多走幾次就熟,
不要發大家的脾氣,
至於你爸爸的言辭,
又的確傷人,
想想如果易地而處,
你一番好心給6299來批評,
你都不開心吧?
有些事情需要道歉的不要怕向C6說聲對不起,
讓大家都有一個好的下台楷,
車本來是買來讓大家可以輕鬆自在地周圍去,
不是用來大家互數不是。

至於朋友,
如她們是你的真朋友,
就不會這樣埋怨你,
結果是車了變成都給人話,
我想你C6當時應該很不開心吧!
還有你要明白,
人很多時都口不對心的,
既然說要車別人,
就按她們所想去落車,
否則就不如說不順路就成。

mc <()>

珍珠宮

朋友既野...順路就車唔順路既咪算囉..
呢個世界有樣叫的士....佢點都走到.
即使車..我都只會同佢講定只係去到邊..唔一定係佢門口..
除非佢係大肚婆or拖住小朋友...
啱既就上車唔啱既就自己攪掂囉...

如果您地繼續係咁...只會愈來愈多交鬧...takecare

侯爵府

我分享一個經驗,我同老公自由行,睇地圖做人,佢行錯左,我出聲,佢發脾氣,之後繼續行錯果條路,我又憤怒又攰,之後大家黑面,完左果日。

第二次又自由行,又係行錯路,我唔出聲,放鬆心情欣賞段路,行得好愉快,佢就好快出聲話錯左,我話算啦,咪當散步囉,佢反而好堅持行我提出果條岩既路。

男人就係呢種自大生物,所以佢下次再問你路,你話試下行囉,佢話你錯左,你話係囉
失憶呀,佢發脾氣,講粗口,你就提佢注重說話,反正你唔急,佢亦都急唔黎,人與人之間情緒係互相影響。

大宅

D男人死要面真係好攞命

子爵府

引用:調番轉諗,你揸車時有人不斷出聲,你有咩感

原帖由 kathau 於 14-08-25 發表
調番轉諗,你揸車時有人不斷出聲,你有咩感覺?
x2 我老公好好脾,但揸車就真係要出少句聲

侯爵府

引用:講真係好煩,俾個司機渣,你係忍不住出聲就

原帖由 Dearkk 於 14-08-25 發表
講真係好煩,俾個司機渣,你係忍不住出聲就自己渣。睇下隔離有個人係咁嘈你你忟唔忟

...
同意,我老公揸車時我一定唔會指指點點,揸車果個要顧及路面情況又要睇燈又要留意行人,早小小打燈影響唔大,好過唔記得打燈,樓主爸爸又嫌人地架車細又要講出口,比著係我都會唔鐘意啦!不過講粗口又真係唔係咁好。

禁止訪問

熱血勳章

引用:Quote:原帖由+Tatamak+於+14-08-25+發表雖

子爵府

我同c6剛買車時都係有少少類似。c6係新牌時,我已渣了八年車,日日渣那種,好自然會提佢,佢就梗係唔鍾意,大家都唔多開心。

後來我們去不熟的地方,都會google定點行;我亦都唔再出聲,只要唔危及生命我都由佢。後尾佢自己瀨過幾次野(超速被罰錢、泊車泊得衰刮花自己加人哋架車、切線切得衰俾人咇),我先出聲話佢,佢自己衰過就會記得。佢亦都明白老婆提佢是有需要的。

大宅

佢揸車你唔好嘈佢喇,新手更加要專心顧唔到咁多,由佢行錯啦,佢自己行錯好地地,你教錯俾佢鬧死,至於朋友,一係就話唔順路唔車,一係就講明喺一個你途經既中途站drop off 佢地,個個車到返屋企,唔計油錢都嘥好多時間啦

大宅

樓主呢個係完美錯誤示範:
1. 車得人就預左要車到樓下,唔係嘅話會顯得渣車的人好小家,下下就住時間油錢。而男人就正正最忌畀人覺得小家
2. 外父嫌車細,呢個又係死穴,直接解讀為男人無出色,養唔起人地個女,無錢買架靚車又要充
3. 教男人渣車係死罪,男人自以為對機械操作好好,佢地喺呢方面可以搵到少少自信,而樓主就時時篤爆人,即係落晒佢面

zhhy    發表於 14-8-26 16:22

首頁

尾頁

跳至